ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜύδια σούπα με πράσα και κρόκο ΚοζάνηςΜύδια σούπα με πράσα και κρόκο Κοζάνης
1 ώρα και 30' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4-5

Διαδικασία

  1. Για τα μύδια ντολμάδες (γεμιστά με ρύζι), ξεπλένουμε τα καθαρισμένα μύδια, τα στραγγίζουμε και, πολύ προσεκτικά, με ένα κοφτερό μαχαιράκι τα ανοίγουμε από το πλάι, χωρίς να χωρίσουμε τα δύο κελύφη.
  2. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα κουκουνάρια σε μέτρια φωτιά, για 2-3 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το ρύζι, τις σταφίδες, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
  4. Ρίχνουμε 250 ml νερό, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά ή μέχρι το ρύζι να μισομαλακώσει και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά. Αποσύρουμε.
  5. Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε με προσοχή τα μισάνοιχτα μύδια με το ρύζι. Έπειτα, τα πιέζουμε να κλείσουν και δένουμε σφιχτά με σπάγκο.
  6. Τα βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο και, αν γίνεται, σε μονή σειρά.
  7. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 350 ml νερό και αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε μέτρια φωτιά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να σωθούν σχεδόν όλα τα υγρά.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε τα μύδια να κρυώσουν.
  9. Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα, κόβουμε τους σπάγκους και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 159.

Άρθρα και Συνταγές με Μύδια

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT