ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤιραμισού σαν τούρτα, με βάση αμυγδάλουΤιραμισού σαν τούρτα, με βάση αμυγδάλου
1 ώρα και 30' προετοιμασία
30' ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 12-14

Για την βάση

Για την κρέμα

Διαδικασία

Βάση

  1. Για την νουγκατίνα μας ξεκινάμε χτυπόντας στο μίξερ το ασπράδι με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή μαρέγκα.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με την αμυγδαλόσκονη και το κορν φλάουρ και προσθέτουμε το μείγμα στη μαρέγκα.
  3. Ανακατεύουμε με μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) με απαλές κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθεί.
  4. Μοιράζουμε το μείγμα σε 3 δόσεις και το απλώνουμε πάνω σε μια μεγάλη λαδόκολλα, σχηματίζοντας 3 λεπτά παραλληλόγραμμα διαστάσεων περίπου 20x30 εκ.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.

Κρέμα

  1. Για την κρέμα βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και τοποθετούμε στη φωτιά.
  2. Σε ένα μπολ χτυπάμε με τον αυγοδάρτη τα αυγά με τους κρόκους, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ, μέχρι να αναμειχθούν και να αφρατέψουν.
  3. Πριν βράσει το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε να αναμειχθούν και να ζεσταθεί όλο το μείγμα.
  4. Αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και, μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα καθαρό σκεύος. Προτιμάμε ένα φαρδύ και επίπεδο σκεύος, π.χ. ένα πυρέξ ή ταψάκι, ώστε να απλωθεί η κρέμα. Έτσι θα κρυώσει πιο γρήγορα.
  6. Καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, ώστε να μη σχηματιστεί κρούστα, και την αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
  7. Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και τη μαλακώνουμε χτυπώντας τη στο μίξερ ή με τον αυγοδάρτη μέχρι να γίνει λεία και απαλή (στο ψυγείο θα έχει σκληρύνει).
  8. Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ.

Συναρμολόγηση

  1. Κρατάμε λίγη από την κρέμα στην άκρη.
  2. Σε μια πιατέλα βάζουμε τη μία βάση, την καλύπτουμε με τη μισή κρέμα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά, τελειώνοντας με βάση.
  3. Απλώνουμε στην τελευταία βάση την κρέμα που είχαμε κρατήσει στην άκρη, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και σερβίρουμε την νουγκατίνα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 46.

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών