ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦασουλοκεφτέδεςΦασουλοκεφτέδεςΗ κυρία Άννα Τσικερδάνου φτιάχνει φασουλονταβά όσα χρόνια θυμάται τον εαυτό της. Έμαθε τη συνταγή από τη μητέρα της, κι εκείνη από τη δική της μητέρα, και ούτω καθεξής. Βέρα Βεροιώτισσα, μας διηγείται πως αυτό το φαγητό το φτιάχνουν στα σπίτια τους όλοι οι ντόπιοι, οπωσδήποτε μια φορά την εβδομάδα, το σερβίρουν ως ορεκτικό και στις περισσότερες ταβέρνες, και στο τραπέζι μετά τις κηδείες το βγάζουν μαζί με πιλάφι. Ένα κοινωνικό, λαϊκό φαγάκι, κάπως σαν πλακί, που πήρε το όνομά του από το σκεύος μαγειρέματός του, τον νταβά, που είναι συνήθως πήλινος με 8-10 εκ. ύψος και διάμετρο 26-28 εκ. Παλιότερα έψηναν τον φασουλονταβά στον ξυλόφουρνο, όπου τον άφηναν να μελώσει για κάμποσες ώρες. Εδώ ξεκινάει από τη χύτρα, που μας βοηθάει να κερδίσουμε χρόνο, και μετά μπαίνει στον φούρνο. Μαζί σερβίρουν πάντα τσίπουρο, πότε σαλάτα λάχανο και πότε τουρσί πιπεριές και λάχανα, και οπωσδήποτε ψωμί μπόλικο για βουτιές.

15' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: για ένα ταψί διαμέτρου 26-28 εκ. (6 μερίδες)

Διαδικασία

  1. Για τον φασουλονταβά Βεροιώτικο, βάζουμε σε χύτρα ταχύτητας τα μουλιασμένα και στραγγισμένα φασόλια μαζί με όλα τα υλικά και τα μαγειρεύουμε με 4 φλιτζάνια τσαγιού νερό, για μισή ώρα. (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και απλή κατσαρόλα, μόνο που τότε, θα βράσουμε σκέτα τα φασόλια στο νερό για 30 λεπτά και άλλα 30 λεπτά, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά).
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  3. Ανοίγουμε τη χύτρα, αλατοπιπερώνουμε τα φασόλια και τα αδειάζουμε στον νταβά ή σε ταψί 26 με 28 εκ. διάμετρο.
  4. Τα ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσει το φαγητό, να μαλακώσουν τα φασόλια, και να μείνει ο φασουλονταβάς με το λαδάκι του.

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών