40' προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: για 1 μεγάλη κολοκύθα

Διαδικασία

  1. Για την ολόκληρη κολοκύθα γεμιστή και φουρνιστή, αρχικά πλένουμε καλά την κολοκύθα εξωτερικά και τη σκουπίζουμε.
  2. Με μεγάλο μαχαίρι κόβουμε και αφαιρούμε το καπάκι από το πάνω μέρος, εκεί όπου βρισκόταν το κοτσάνι.
  3. Με ένα κουτάλι καθαρίζουμε την κολοκύθα από σπόρια και ίνες.
  4. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει σπυρωτός και να αλλάξει χρώμα.
  5. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα και τα σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά.
  6. Νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο, σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  7. Προσθέτουμε το ρύζι, το κουκουνάρι, τον άνηθο, το χυμό λεμονιού και 1 φλιτζ. τσαγιού νερό βραστό, μετριάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά -το μείγμα θα είναι κάπως ζουμερό. Δεν χρειάζεται να μαλακώσει εντελώς το ρύζι, αφού θα ψηθεί και μέσα στην κολοκύθα.
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  9. Πασπαλίζουμε το εσωτερικό της κολοκύθας με τον τριμμένο μαραθόσπορο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  10. Γεμίζουμε την κολοκύθα με το μείγμα της γέμισης, την κλείνουμε με το καπάκι της και τη βάζουμε σε βαθύ ταψί.
  11. Την αλείφουμε με λάδι και την τυλίγουμε καλά με λαδόκολλα ή με αλουμινόχαρτο.
  12. Την ψήνουμε για 1 ώρα. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150° C και ψήνουμε για 1 1/2 ώρα ακόμη.
  13. Για να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί καλά, την τρυπάμε με ένα σουβλάκι -πρέπει να διαπερνά τη σάρκα με ευκολία, διαφορετικά ψήνουμε για λίγο ακόμα.
  14. Ξεφουρνίζουμε, αφαιρούμε τη λαδόκολλα ή το αλουμινόχαρτο και τη σερβίρουμε ολόκληρη στο κέντρο του τραπεζιού. Με κουτάλι παίρνουμε τη γέμιση μαζί με την ψημένη σάρκα της κολοκύθας, προσέχοντας να μην παρασύρουμε το εξωτερικό φλούδι.

Μυστικά

Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα ζητάμε κιμά από στρογγυλό ή τρανς

Ενα χαρμάνι Syrah - Viognier θα συμπληρώσει με το πλούσιο στόμα το ιδιαίτερο αυτό πιάτο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 43.

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT