ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛαχανοντολμάδες με κιμά ντομάτα και αυγολέμονοΣμυρναίικοι λαχανοντολμάδες με κιμά, ντομάτα και αυγολέμονο
1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Για το αυγολέμονο

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το ολόκληρο λάχανο γεμιστό με κιμά και σάλτσα αυγολέμονο διαλέγουμε μια βαθιά κατσαρόλα που να χωράει άνετα ολόκληρο το λάχανο.
  2. Κόβουμε μόνο το σκληρό κοτσάνι που προεξέχει από το λάχανο και αφαιρούμε τα 2-3 εξωτερικά και πιο χοντρά φύλλα.
  3. Βάζουμε το λάχανο στην κατσαρόλα, το καλύπτουμε με νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά (μετράμε τον χρόνο από τότε που ξεκινά ο βρασμός).
  4. Ελέγχουμε αν έχει γίνει, βυθίζοντας στην «καρδιά» του ένα λεπτό μαχαίρι.
  5. Πρέπει να διαπερνά τα φύλλα με ευκολία χωρίς να βρίσκει ιδιαίτερη αντίσταση.
  6. Αν χρειαστεί, βράζουμε για λίγο ακόμα.
  7. Το βγάζουμε προσεκτικά με δύο κουτάλες και το αφήνουμε να κρυώσει.
  8. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι, το αλλαντικό και το λουκάνικο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  9. Προσθέτουμε 50 γρ. από τον κιμά, το κύμινο, το μπούκοβο και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, ανακατεύοντας συνεχώς.
  10. Αποσύρουμε από τη φωτιά, τα αδειάζουμε σε μπολ και αφήνουμε να κρυώσουν.
  11. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο κιμά, το ρύζι, το αυγό, αλατοπίπερο και τον μαϊντανό και τα ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα και να ενσωματωθούν όλες οι γεύσεις και τα αρώματα.
  12. Ανοίγουμε τα φύλλα του λάχανου χωρίς να τα ξεκολλήσουμε από τον κεντρικό κορμό και τα ανοίγουμε σαν τριαντάφυλλο.
  13. Ξεκινώντας από μέσα προς τα έξω, γεμίζουμε με τα χέρια μας ή με ένα κουτάλι ενδιάμεσα των φύλλων του λάχανου.
  14. Τυλίγουμε το γεμισμένο λάχανο με ένα τουλουπάνι και το δένουμε με έναν σπάγκο μαγειρικής σφιχτά για να κρατήσει το σχήμα του.
  15. Το βάζουμε στη μεγάλη κατσαρόλα όπου το είχαμε βράσει αρχικά, ρίχνουμε νερό που να το καλύπτει κατά τα 2/3, αλατοπίπερο και το υπόλοιπο λάδι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
  16. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά.
  17. Αποσύρουμε από τη φωτιά, το βγάζουμε προσεκτικά σε ένα σκεύος και το αφήνουμε να κρυώσει χωρίς να βγάλουμε το τουλουπάνι για 1 ώρα, για να διατηρήσει το σχήμα του και να μη διαλυθεί.
  18. Όσο κρυώνει, ετοιμάζουμε το αυγολέ- μονο: Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το αλεύρι και το λεμόνι μέχρι να αφρατέψουν.
  19. Ρίχνουμε σταδιακά το ζεστό ζουμί όπου έβρασε το λάχανο, τόσο ώστε να σχηματιστεί μια ωραία ρευστή σάλτσα.
  20. Αφαιρούμε σπάγκο και τουλουπάνι από το λάχανο, το κόβουμε σε φέτες και το μοιράζουμε στα πιάτα.
  21. Περιχύνουμε με όση σάλτσα αυγολέμονο θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.

Άρθρα και Συνταγές με Λάχανο

Άρθρα και Συνταγές με Λουκάνικα

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών