ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜυδοπίλαφοΜυδοπίλαφο
15' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μυδοπίλαφο, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  2. Προσθέτουμε την ντομάτα, 1 λίτρο νερό και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  3. Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 10- 15 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσει και να απορροφήσει αρκετά από τα υγρά. Ανακατεύουμε τακτικά, για να μην κολλήσει το ρύζι.
  4. Ρίχνουμε όλα τα μύδια (με κέλυφος και χωρίς), χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 8-10 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα μύδια και να ανοίξουν (αυτά που έχουν κέλυφος, όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε) και να μαλακώσει και να χυλώσει το ρύζι.
  5. Σκορπίζουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε αμέσως το μυδοπίλαφο.

Μυστικά

*Πώς καθαρίζουμε μύδια με κέλυφος: βουρτσίζουμε ή ξύνουμε τα μύδια με ένα μαχαιράκι για να απομακρύνουμε ξένα σώματα και ακαθαρσίες, με το χέρι τραβάμε και αφαιρούμε το «γένι» και τα πλένουμε πολύ καλά με τρεχούμενο νερό. * Τα μύδια είναι αγαπημένος μεζές στην Κωνσταντινούπολη. Τα φτιάχνουν και γεμιστά με ρύζι , στον ατμό και περιχυμένα με μπόλικο λεμόνι - εξαίσια γεύση! Στους δρόμους της πόλης, επίσης, θα συναντήσετε πλανόδιους πωλητές με καροτσάκια που πουλάνε μύδια σε χάρτινα χωνάκια.

Πλούσια τα γευστικά ελέη του καθαροδευτεριάτικου τραπεζιού, είναι ένας πραγματικός πονοκέφαλος για τους οινικούς συνδυασμούς. Ας καταλήξουμε, λοιπόν, σε απλές και ασφαλείς λύσεις. Πατροπαράδοτα, ούζο και τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο. Χωρίς κανέναν ενδοιασμό ρετσίνα, πιπεράτη και βοτανική, το εθνικό κρασί των μεζέδων! Και πιο προχωρημένα, ξηρά λευκά αφρώδη και παγωμένα ισπανικά Sherry Manzanilla.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 130.

Άρθρα και Συνταγές με Μύδια

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT