Σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο φτιάχνουν αυτό το ψωμί κυρίως στις νηστείες, αλλά και την Καθαρά Δευτέρα, με μικρές παραλλαγές. 

20' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: ταψί no 32

Διαδικασία

  1. Από το μετρημένο λάδι αλείφουμε το ταψί και το πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι. Βάζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα και ρίχνουμε το λάδι. Τρίβουμε με τις παλάμες για να γίνει σαν τραχανάς. Τότε προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κρασί, τις μυρωδιές και τη σόδα διαλυμένη στο λεμόνι. Ζυμώνουμε να ενωθούν όλα τα υλικά. Πρέπει να γίνει ένα μαλακό ζυμαράκι· αν χρειαστεί, βάζουμε και λίγο χλιαρό νεράκι.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  3. Πλάθουμε το ζυμάρι στο προετοιμασμένο ταψί και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι την επιφάνεια. Κεντάμε με τα πιρούνια αν θέλουμε και όσο μπορούμε. Ψήνουμε αμέσως στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου, οπότε θα ροδίσει ελαφρώς.
  4. Μυστικό: Αφού πλάσαμε την μπογάτσα στο ταψί, μπορούμε να την «κεντήσουμε» με δύο πιρούνια, να σχηματίσουμε στο κέντρο ένα σταυρό, μια μπορντούρα γύρω-γύρω, ό,τι θέλουμε.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών