ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚιμαδόπιτα σμυρναίικηΚιμαδόπιτα σμυρναίικη
1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα τηγάνισμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Κομμάτια: περίπου 22

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να ετοιμάσουμε τα πιροσκί με κιμά ανακατεύουμε 200 ml από το χλιαρό νερό με τη μαγιά και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
  2. Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
  3. Αδειάζουμε το μείγμα της μαγιάς στο μπολ με το αλεύρι και ζυμώνουμε να αναμειχθούν.
  4. Ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το υπόλοιπο νερό σταδιακά και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
  5. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για σχεδόν 1 ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει καλά – δοκιμάζουμε πιέζοντας τη ζύμη με το δάχτυλο μας. Θα πρέπει να επανέλθει και να μη μείνει λακκουβίτσα.

Γέμιση (την ετοιμάζουμε όσο φουσκώνει η ζύμη)

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά για 3-4 λεπτά, να ροδίσει.
  2. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
  3. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμη, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Πιροσκί

  1. Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια με βάρος 65-70 γρ. το καθένα (βγαίνουν περίπου 22 κομμάτια).
  2. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης, με τα δάχτυλά μας, σε δισκάκι περίπου 12 εκ.
  3. Βάζουμε στο κέντρο κάθε δίσκου από 1 1⁄2 κουτ. σούπας γέμιση και φέρνουμε τις άκρες του δίσκου προς τα πάνω, τσιμπώντας τες για να σφραγίσουν. Τα πιροσκί θα έχουν σχήμα βαρκούλας, με μια ραφή κατά μήκος τους.
  4. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά άφθονο ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι (να καλύπτει τα 2/3 του σκεύους) και μόλις κάψει, βάζουμε τα πιροσκί σε δόσεις.
  5. Τα τηγανίζουμε για 6-7 λεπτά, γυρίζοντας τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν.
  6. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε ζεστά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 140.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών