
1 ώρα
προετοιμασία
1 ώρα τηγάνισμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες
Υλικά
Κομμάτια: περίπου 22Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να ετοιμάσουμε τα πιροσκί με κιμά ανακατεύουμε 200 ml από το χλιαρό νερό με τη μαγιά και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
- Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
- Αδειάζουμε το μείγμα της μαγιάς στο μπολ με το αλεύρι και ζυμώνουμε να αναμειχθούν.
- Ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το υπόλοιπο νερό σταδιακά και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για σχεδόν 1 ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει καλά – δοκιμάζουμε πιέζοντας τη ζύμη με το δάχτυλο μας. Θα πρέπει να επανέλθει και να μη μείνει λακκουβίτσα.
Γέμιση (την ετοιμάζουμε όσο φουσκώνει η ζύμη)
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά για 3-4 λεπτά, να ροδίσει.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
- Προσθέτουμε τον κόλιανδρο, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμη, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Πιροσκί
- Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια με βάρος 65-70 γρ. το καθένα (βγαίνουν περίπου 22 κομμάτια).
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης, με τα δάχτυλά μας, σε δισκάκι περίπου 12 εκ.
- Βάζουμε στο κέντρο κάθε δίσκου από 1 1⁄2 κουτ. σούπας γέμιση και φέρνουμε τις άκρες του δίσκου προς τα πάνω, τσιμπώντας τες για να σφραγίσουν. Τα πιροσκί θα έχουν σχήμα βαρκούλας, με μια ραφή κατά μήκος τους.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά άφθονο ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι (να καλύπτει τα 2/3 του σκεύους) και μόλις κάψει, βάζουμε τα πιροσκί σε δόσεις.
- Τα τηγανίζουμε για 6-7 λεπτά, γυρίζοντας τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε ζεστά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 140.