ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣαλμυρή κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα φέτα δυόσμο και χωριάτικο φύλλοΚολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα (αλμυρή)

Αλλού βάζουν τραχανά και αλλού βάζουν ρύζι, για να τραβήξει τα υγρά της πίτας. Στη Ζαρούχλα μαζί με το ρύζι βάζουν και τουτουμάκια, τα μικρά χυλοπιτάκια δηλαδή, που όλοι είχαν στα σπίτια τους. «Μαζευόσαντε γυναίκες, ζυμώνανε, κόβανε τα τουτουμάκια και τα απλώνανε να στεγνώσουν», θυμάται η κυρία Αριάδνη, που μας δίνει τη συνταγή για την κολοκυθόπιτα, την οποία έμαθε από την πεθερά της Θεώνη.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 20' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά

Τεμάχια: για 1 ταψί 36-38 εκ.

Για τα φύλλα

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα άλευρα και το αλάτι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε εκεί το ξίδι και το λάδι.
  2. Αρχίζουμε να δουλεύουμε τα υλικά με τον γάντζο ή με τα χέρια μας με κυκλικές κινήσεις, ρίχνοντας παράλληλα όσο χλιαρό νερό χρειάζεται ώστε να ενωθούν τα υλικά σε μια τραχιά ζύμη.
  3. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για αρκετά λεπτά, ώσπου η ζύμη να γίνει εντελώς ομοιογενής, λεία και να ξεκολλά από τον κάδο ή τα χέρια μας.
  4. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί, όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Γέμιση

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κολοκύθα, το κρεμμύδι και 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό και τα αχνίζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι η κολοκύθα να λιώσει και να γίνει σαν κρέμα.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Αφήνουμε για 5-10 λεπτά, μέχρι να στραγγίξουν τα περιττά υγρά, και μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ.
  3. Προσθέτουμε τα αυγά, τη φέτα, το ρύζι, τα χυλοπιτάκια και το λάδι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Πίτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και λαδώνουμε το ταψί.
  2. Κόβουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
  3. Με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από του ταψιού.
  4. Στρώνουμε στο ταψί το ένα φύλλο, φροντίζοντας να καλύψουμε τα τοιχώματα και οι άκρες του να εξέχουν από το σκεύος.
  5. Απλώνουμε στο φύλλο τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.
  6. Κόβουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν, τα γυρίζουμε προς τα μέσα για να σφραγίσουμε τη γέμιση και λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας.
  7. Ραντίζουμε με λίγο νερό (για να γίνει πιο τραγανό το φύλλο στο ψήσιμο) και φουρνίζουμε.
  8. Ψήνουμε την πίτα για 10 λεπτά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
  9. Ιδανικά, πρέπει να γυρίσουμε την πίτα να ψηθεί και από την άλλη πλευρά: Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, καπακώνουμε την πίτα με μια μεγάλη πιατέλα και την αναποδογυρίζουμε με προσοχή.
  10. Την αφήνουμε να γλιστρήσει στο ταψί, με την ήδη ψημένη πλευρά προς τα κάτω, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και η επιφάνεια.
  11. Διαφορετικά, κατεβάζουμε την πίτα στο πιο χαμηλό ράφι του φούρνου και ψήνουμε μόνο με τις κάτω αντιστάσεις για άλλα 20-30 λεπτά.
  12. Σερβίρουμε τη πίτα με κολοκύθα και τουτουμάκια χλιαρή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές με Χυλοπίτες

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών