30' προετοιμασία
20' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τα ψαρομπίφτεκα

Για τη σάλτσα μουστάρδας

Διαδικασία

Ψαρομπίφτεκα

  1. Κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι τα φιλέτα του ψαριού σε πολύ μικρά κομμάτια είτε τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
  2. Αν δούμε ότι κατά την πολτοποίηση κολλάει το ψάρι στα μαχαίρια της συσκευής, προσθέτουμε τη σόδα που ορίζει η συνταγή σε αυτό το στάδιο.
  3. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε μέχρι να προκύψει ένα μείγμα ζουμερό και αφράτο.
  4. Πλάθουμε 4 μεγάλα μπιφτέκια και τα πιέζουμε μέσα στις παλάμες μας ώστε να γίνουν πλακέ.
  5. Αν το μείγμα είναι πολύ υδαρές και δεν πλάθεται προσθέτουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά και ζυμώνουμε ξανά. Προσοχή: το μείγμα δεν πρέπει να γίνει πολύ σφιχτό.
  6. Βάζουμε τα μπιφτέκια σε ένα μεγάλο πιάτο και τα αφήνουμε στο ψυγείο ώστε να σφίξουν, για περίπου 1 ώρα (ή για 30 λεπτά στην κατάψυξη).
  7. Εν συνεχεία, τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε δυνατό γκριλ για περίπου 7–8 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν καλά στο εσωτερικό τους αλλά να μην στεγνώσουν.

Σάλτσα μουστάρδας + Σερβίρισμα

  1. Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει.
  2. Σβήνουμε με το κρασί και το κονιάκ και προσθέτουμε το νερό.
  3. Βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να μειωθεί στο μισό.
  4. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και τους σιναπόσπορους (αν βάλουμε).
  5. Ανακατεύουμε καλά, αλατοπιπερώνουμε και δοκιμάζουμε.
  6. Αν η σάλτσα είναι πιο όξινη από ό,τι θέλουμε προσθέτουμε λίγη ζάχαρη.
  7. Αποσύρουμε και σερβίρουμε τα μπιφτέκια με τη σάλτσα.
  8. Συνοδεύουμε με πιλάφι με ρύζι της αρεσκείας μας. Ταιριάζει πολύ και το άγριο ρύζι, το οποίο όμως θέλει περισσότερη ώρα μαγείρεμα.
  9. Επίσης, μια ωραία λαχανοσαλάτα με καρότο και σέλινο ή μαϊντανό.

Μυστικά

Για να πλάσουμε πιο εύκολα τα μπιφτέκια, βουτάμε τα χέρια μας σε παγωμένο νερό πριν και μετά από κάθε μπιφτέκι που πλάθουμε. Αν επιθυμούμε, μπορούμε να φτιάξουμε μπέργκερ με τα μπιφτέκια, κάτι που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα τα παιδιά. Θα πάρουμε φραντζολάκια ατομικά, θα τα κόψουμε στη μέση και θα βάλουμε ανάμεσα από ένα μπιφτέκι. Συμπληρώνουμε με φύλλα μαρουλιού, σάλτσα μουστάρδας και φέτες ντομάτας (στην εποχή τους).

Άρθρα και Συνταγές με Σολομός

Άρθρα και Συνταγές με Τόνος

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών