30' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη σάλτσα μουστάρδας

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα ψαρομπίφτεκα είτε κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι τα φιλέτα του ψαριού σε πολύ μικρά κομμάτια είτε τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Αν δούμε ότι κατά την πολτοποίηση κολλάει το ψάρι στα μαχαίρια της συσκευής, προσθέτουμε τη σόδα που ορίζει η συνταγή σε αυτό το στάδιο.
  2. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε μέχρι να προκύψει ένα μείγμα ζουμερό και αφράτο. Πλάθουμε 4 μεγάλα μπιφτέκια και τα πιέζουμε μέσα στις παλάμες μας ώστε να γίνουν πλακέ. Αν το μείγμα είναι πολύ υδαρές και δεν πλάθεται προσθέτουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά και ζυμώνουμε ξανά. Προσοχή: το μείγμα δεν πρέπει να γίνει πολύ σφιχτό. Βάζουμε τα μπιφτέκια σε ένα μεγάλο πιάτο και τα αφήνουμε στο ψυγείο ώστε να σφίξουν, για περίπου 1 ώρα (ή για 30 λεπτά στην κατάψυξη). Εν συνεχεία, τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε δυνατό γκριλ για περίπου 7–8 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν καλά στο εσωτερικό τους αλλά να μην στεγνώσουν.
  3. Σάλτσα μουστάρδας: Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Σβήνουμε με το κρασί και το κονιάκ και προσθέτουμε το νερό. Βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να μειωθεί στο μισό. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και τους σιναπόσπορους (αν βάλουμε). Ανακατεύουμε καλά, αλατοπιπερώνουμε και δοκιμάζουμε. Αν η σάλτσα είναι πιο όξινη από ό,τι θέλουμε προσθέτουμε λίγη ζάχαρη. Αποσύρουμε και σερβίρουμε τα μπιφτέκια με τη σάλτσα.
  4. Συνοδεύουμε με Πιλάφι με ρύζι της αρεσκείας μας. Ταιριάζει πολύ και το άγριο ρύζι, το οποίο όμως θέλει περισσότερη ώρα μαγείρεμα. Επίσης, μια ωραία λαχανοσαλάτα με καρότο και σέλινο ή μαϊντανό.
  5. Συμβουλές
  6. Για να πλάσουμε πιο εύκολα τα μπιφτέκια, βουτάμε τα χέρια μας σε παγωμένο νερό πριν και μετά από κάθε μπιφτέκι που πλάθουμε.
  7. Αν επιθυμούμε, μπορούμε να φτιάξουμε μπέργκερ με τα μπιφτέκια, κάτι που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα τα παιδιά. Θα πάρουμε φραντζολάκια ατομικά, θα τα κόψουμε στη μέση και θα βάλουμε ανάμεσα από ένα μπιφτέκι. Συμπληρώνουμε με φύλλα μαρουλιού, σάλτσα μουστάρδας και φέτες ντομάτας (στην εποχή τους).

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών