ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠιλάφι βουτυράτο με κολοκύθα, κάστανα και πικάντικο τυρίΠιλάφι βουτυράτο με κολοκύθα, κάστανα και πικάντικο τυρί
1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για να φτιάξουμε ραβιόλια γεμιστά με κολοκύθα και σάλτσα σελινόριζας, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τολάδι σε δυνατή φωτιά.
  3. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, την κολοκύθα και το δεντρολίβανο για περίπου 10 λεπτά, να μαραθούν τα λαχανικά.
  4. Αλατοπιπερώνουμε και αδειάζουμε το όλον σε μέτριο ταψί.
  5. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να στεγνώσει η κολοκύθα.
  6. Ξεφουρνίζουμε.
  7. Αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ και αναμειγνύουμε με τα τυριά (δεν πειράζει αν λιώσει η κολοκύθα).
  8. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, να κρυώσει και να σφίξει το μείγμα.

Ζύμη

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά μέχρι να προκύψει μια λεία, μαλακή ζύμη. Αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέτουμε 1 - 2 κουταλιές νερό, στην αντίθετη περίπτωση, διορθώνουμε με λίγο αλεύρι.
  2. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα.
  3. Την περνάμε από μηχανή ζυμαρικών (αρκετές φορές, διπλώνοντάς την ξανά και ξανά). Το τελικό φύλλο πρέπει να έχει πάχος 3 χιλιοστά.
  4. Με ένα κουπάτ διαμέτρου 10 εκ. ή με οδηγό ένα φαρδύ φλιτζάνι και τη χρήση κοφτερού μαχαιριού κόβουμε δίσκους από το φύλλο.

Γέμισμα

  1. Βάζουμε στο κέντρο των μισών δίσκων που κόψαμε λίγη από τη γέμιση, περίπου 2 κουτ. γλυκού - όχι περισσότερο, γιατί θα παιδευτούμε να την καλύψουμε μετά.
  2. Σε ένα μπολ χτυπάμε το 1 αυγό και με ένα πινέλο αλείφουμε ελαφρώς το δίσκο γύρω από τη γέμιση.
  3. Αλείφουμε και ένα κενό δισκάκι ζύμης, με το οποίο «καπακώνουμε» τη γέμιση.
  4. Με τα δάχτυλά μας πιέζουμε ώστε να κολλήσουν οι δύο δίσκοι.
  5. Αλευρώνουμε ένα ρηχό σκεύος.
  6. Αραδιάζουμε τα ραβιόλια, σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα φυλάσσουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη σάλτσα.

Σάλτσα

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά.
  2. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, τη σελινόριζα και το δεντρολίβανο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Προσθέτουμε τον ζωμό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  5. Βράζουμε για περίπου 10 - 15 λεπτά.
  6. Στο τέλος, παίρνουμε 1 κουτάλα από τη σάλτσα (υγρά+στερεά) και τα πολτοποιούμε στο μούλτι.
  7. Ρίχνουμε τον πολτό στη σάλτσα και βράζουμε για 1 - 2 λεπτά να δέσει κάπως.

Βράσιμο - σερβίρισμα

  1. Προσθέτουμε αλάτι και, μόλις το νερό κοχλάσει καλά, βράζουμε τα ραβιόλια λίγα-λίγα για περίπου 3 - 4 λεπτά.
  2. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα σερβίρουμε, τα ραβιόλια γεμιστά με κολοκύθα, ζεστά, περίπου 4 ανά μερίδα.
  3. Περιχύνουμε με λίγη από τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μυστικά

Αν δεν έχετε μηχανή ζυμαρικών, μπορείτε να ανοίξετε το φύλλο με τον πλάστη. Μπορεί να γίνουν λίγο πιο άτεχνα, όχι όμως λιγότερο νόστιμα. Θα πρέπει αρχικά να κόψετε τη ζύμη σε 4 - 5 κομμάτια και υπομονετικά να ανοίξετε το καθένα σε φύλλο 3 χιλιοστών. Μετά ακολουθείτε κανονικά τη διαδικασία.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 114.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές με Σελινόριζα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών