ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡεβύθια φουρνιστά με κολοκύθαΡεβύθια φουρνιστά με κολοκύθα Η Κυριακή Κερασιώτη που μας έδωσε τη συνταγή για ρεβύθια με μανέστρα και που είναι μέλος του Συλλόγου Γυναικών Ελληνικών Βόρειας Εύβοιας, μας πληροφόρησε ότι το πιάτο αυτό συνηθιζόταν παλιά να ετοιμάζεται «στα προικιά», την ημέρα δηλαδή που παρουσιάζονταν στους συγγενείς του ζευγαριού τα προικιά της νύφης, πάντα Παρασκευή. Εναλλακτικά ετοίμαζαν φασόλια με ρύζι, ένα παρόμοιας φιλοσοφίας πιάτο. Είναι φαγητά χορταστικά, που φτιάχνονταν σε μεγάλες ποσότητες για να χορτάσουν τους καλεσμένους, σε μια εποχή που το κρέας ήταν μια τροφή ακριβή για να ταΐσει τόσα στόματα. Το φαγητό συνεχίζει να μαγειρεύεται και σήμερα στην περιοχή: συχνά την Τετάρτη φτιάχνουν ρεβύθια σούπα και με όση ποσότητα περισσέψει κάνουν την Παρασκευή το «πάντρεμα», δηλαδή τα συμμαγειρεύουν με μανέστρα, αλλά προσθέτουν και πελτέ.

 

5' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
9 ώρες αναμονή
Σύνολο: 11 ώρες και 5'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για τα ρεβύθια με μανέστρα, ξεπλένουμε καλά τα ρεβύθια από το νερό του μουλιάσματος και τα ρίχνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που να τα καλύπτει κατά 3-4 εκ. .
  2. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά και επίμονα
  3. Όταν πάρει βράση το νερό, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να μισολιώσει και τα ρεβύθια να έχουν μαλακώσει κάπως.
  4. Προσθέτουμε το 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, μέχρι τα ρεβύθια να μαλακώσουν καλά και το ζουμί τους να γίνει πολύ ανοιχτόχρωμο.
  5. Προσθέτουμε τον πελτέ, λίγο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Το ζουμί της κατσαρόλας θα πρέπει να καλύπτει τα ρεβύθια κατά 2 εκ. περίπου, αλλιώς ρίχνουμε λίγο νερό, χλιαρό.
  6. Ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  7. Αφήνουμε στην άκρη για περίπου 15-20 λεπτά, ώστε στο διάστημα αυτό το κριθαράκι να μαλακώσει από το καυτό ζουμί. Αν δούμε ότι το κριθαράκι ακόμη «κρατάει» στο δόντι, βάζουμε την κατσαρόλα ξανά σε χαμηλή φωτιά για άλλα 5-7 λεπτά.
  8. Παράλληλα, σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε τα 50 ml ελαιόλαδο, μέχρι να ζεσταθεί καλά. Μόλις αρχίσει να αχνίζει, το αδειάζουμε αμέσως στην κατσαρόλα με το φαγητό και ανακατεύουμε – με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται ολόκληρα τα ρεβύθια και μελάτο το κριθαράκι, χωρίς να λασπώσει και να κολλάει.
  9. Σερβίρουμε αμέσως τα ρεβύθια με μανέστρα και συνοδεύουμε με ελιές, αλίπαστα, ζεστό ψωμί και τσίπουρο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 186.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Κριθαράκι

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Ρεβύθια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών