ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡιζότο με αποξηραμένα πορτσίνι και κρασίΡιζότο με αποξηραμένα πορτσίνι και κρασί
15' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ριζότο με καρολίνα Σερρών, σκοπελίτικα δαμάσκηνα, φιστίκια Αιγίνης και λούζα Μυκόνου, ξεκινάμε λιώνοντας το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά.
  2. Ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά οι κόκκοι του. Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και ρίχνουμε 1 φλιτζ. τσαγιού ζωμό. Μαγειρεύουμε μέχρι να τον απορροφήσει εντελώς το ρύζι, ανακατεύοντας πολύ συχνά.
  3. Συνεχίζουμε, προσθέτοντας ζωμό σε δόσεις όσο μία κουτάλα της σούπας, φροντί- ζοντας να απορροφηθεί πλήρως κάθε δόση πριν προσθέσουμε την επόμενη.
  4. Μόλις ρίξουμε περίπου τον μισό ζωμό, προσθέτουμε τα καρότα και τον χυμό ροδιού, τον οποίο περιμένουμε να απορροφήσει το ρύζι, σαν να ήταν δόση ζωμού.
  5. Συνεχίζουμε να ρίχνουμε τον υπόλοιπο ζωμό, μέχρι το ριζότο να μαγειρευτεί, να μελώσει (η όλη διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 20-25 λεπτά).
  6. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τα μισά φυστίκια, τη μισή λούζα, όλη την παρμεζάνα, τα δαμάσκηνα, το ξύσμα, το θυμάρι, πιπέρι, προαιρετικά λίγο αλάτι και ανακατεύουμε.
  7. Σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε το φαγητό στην άκρη για 5 λεπτά, για να ενωθούν τα αρώματα και να ζεσταθούν όλα τα υλικά.
  8. Ξεσκεπάζουμε, ρίχνουμε το αλοιφώδες τυρί και ανακατεύουμε να απλωθεί σε όλο το φαγητό.
  9. Μοιράζουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε τις μερίδες με τα υπόλοιπα φυστίκια, λούζα, σπόρους ροδιού και, αν θέλουμε, με λίγο καυτερό μπούκοβο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 152.

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Ρόδι

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών