20'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τη σος
Διαδικασία
- Για τη σαλάτα με δίκοκκο σιτάρι, φαγόπυρο και πορτοκάλι, ρίχνουμε σε ένα μπολ το φινόκιο και τον πορτοκαλοχυμό και το αφήνουμε να μαριναριστεί μέχρι να το χρειαστούμε.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 300 ml νερό και το φαγόπυρο και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το νερό και το φαγόπυρο να γίνει αφράτο. Η αναλογία γενικά είναι 1 μέρος φαγόπυρο προς 2 μέρη νερό.
- Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε σε αλατισμένο νερό το δίκοκκο σιτάρι σε μέτρια φωτιά, για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
- Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σος
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, το μηλόξιδο, αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το σιτάρι, το φαγόπυρο, τα κρεμμυδάκια, τα ντοματίνια, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τους σπόρους ροδιού (αν βάλουμε), τον δυόσμο, το ξύσμα λεμονιού και αλατοπίπερο.
- Στραγγίζουμε το φινόκιο και στολίζουμε τη σαλάτα.
- Απλώνουμε τις φέτες πορτοκαλιού, περιχύνουμε με τη σος και σερβίρουμε.
Μυστικά
*Ποικιλία σιταριού με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θρεπτικές ουσίες. Σε παντοπωλεία, ντελικατέσεν και καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα. ** Ψευδοδημητριακό, θεωρείται υπερτροφή με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Το βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε καταστήματα με προϊόντα υγιεινής διατροφής και σε καλά παντοπωλεία.