20' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη σος

Διαδικασία

  1. Για τη σαλάτα με δίκοκκο σιτάρι, φαγόπυρο και πορτοκάλι, ρίχνουμε σε ένα μπολ το φινόκιο και τον πορτοκαλοχυμό και το αφήνουμε να μαριναριστεί μέχρι να το χρειαστούμε.
  2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 300 ml νερό και το φαγόπυρο και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το νερό και το φαγόπυρο να γίνει αφράτο. Η αναλογία γενικά είναι 1 μέρος φαγόπυρο προς 2 μέρη νερό.
  3. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε σε αλατισμένο νερό το δίκοκκο σιτάρι σε μέτρια φωτιά, για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
  5. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σος

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, το μηλόξιδο, αλάτι και πιπέρι.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το σιτάρι, το φαγόπυρο, τα κρεμμυδάκια, τα ντοματίνια, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τους σπόρους ροδιού (αν βάλουμε), τον δυόσμο, το ξύσμα λεμονιού και αλατοπίπερο.
  4. Στραγγίζουμε το φινόκιο και στολίζουμε τη σαλάτα.
  5. Απλώνουμε τις φέτες πορτοκαλιού, περιχύνουμε με τη σος και σερβίρουμε.

Μυστικά

*Ποικιλία σιταριού με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θρεπτικές ουσίες. Σε παντοπωλεία, ντελικατέσεν και καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα. ** Ψευδοδημητριακό, θεωρείται υπερτροφή με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Το βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε καταστήματα με προϊόντα υγιεινής διατροφής και σε καλά παντοπωλεία.

Συνταγές με Λεμόνι

Συνταγές με Μαϊντανός

Συνταγές με Πορτοκάλι

Συνταγές για Σαλάτα

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών