ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣάντουιτς με ταλιάτα, πέστο βασιλικού και παρμεζάναΣάντουιτς με ταλιάτα, πέστο βασιλικού και παρμεζάνα

Τη σμυρναίικη και την πολίτικη κουζίνα τη μαγείρευαν πολύ στη Σύρο. Ναυτικός λαός, ήξεραν να φάνε. Εκτιμούσαν τις πολίτικες λακέρδες και τα αλίπαστα που ξεφόρτωναν τα πλοία στο λιμάνι της Ερμούπολης. Μέσα σε ψωμάκι μπριός έβαλε ο σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης έναν ημίπαστο λούτσο με ηλεκτρίζουσα, ιωδιούχο γεύση. Πρόσθεσε μαϊντανοσαλάτα και πίκλες από αγγουράκια.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 28' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 28'

Υλικά

Τεμάχια: για 4 σάντουιτς

Για τον λούτσο

Για τη μαϊντανοσαλάτα

Για την πίκλα αγγουριού

Διαδικασία

Πίκλα αγγουριού

  1. Για να φτιάξουμε σάντουιτς με ελαφρόπαστο λούτσο, μαϊντανοσαλάτα και σπιτική πίκλα αγγουριού, αρχικά βάζουμε, σε μέτρια κατσαρόλα, το ξίδι, τον χυμό και τη ζάχαρη.
  2. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά και αποσύρουμε.
  3. Αφήνουμε το υγρό να κρυώσει εντελώς.
  4. Προσθέτουμε τις φέτες αγγουριού, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1 βράδυ να μαριναριστούν εντός ή εκτός ψυγείου.
  5. Όσες δεν χρησιμοποιήσουμε, θα τις αφήσουμε μέσα στο υγρό (διατηρούνται για πάνω από 4 μήνες).

Λούτσος

  1. Κόβουμε τα φιλέτα λούτσου σε λεπτές λωρίδες.
  2. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το αλάτι και στρώνουμε το μισό μείγμα σε ταψί.
  3. Ακουμπάμε πάνω στο μείγμα τις λωρίδες λούτσου, σε μονή στρώση, και τις καλύπτουμε καλά με το υπόλοιπο μείγμα.
  4. Αφήνουμε για περίπου 40 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  5. Ξεπλένουμε πολύ καλά τα φιλέτα με άφθονο νερό, τα σκουπίζουμε και τα αφήνουμε κατά μέρος.

Μαϊντανοσαλάτα

  1. Χτυπάμε τα υλικά στο μούλτι για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνει μια παχιά σάλτσα.

Σερβίρισμα

  1. Αλείφουμε το κάτω μέρος από τα ψωμάκια μπριός με μπόλικη μαϊντανοσαλάτα (όση μείνει, τη φυλάμε μέχρι 1 μήνα στο ψυγείο και τη σερβίρουμε ως ντιπ).
  2. Μοιράζουμε επάνω τον λούτσο και πίκλες αγγουριού και σκεπάζουμε με το επάνω μέρος τους.
  3. Σερβίρουμε, το σάντουιτς με ελαφρόπαστο λούτσο, μαϊντανοσαλάτα και σπιτική πίκλα αγγουριού, αμέσως.

Τοπικά συριανά κρασιά: Λευκά από Ασύρτικο, Μονεμβασιά, Σεριφιώτικο και λευκή Κουντούρα, όπως επίσης και Μανδηλαριά (ερυθρό) και τσίπουρα από τις ίδιες ποικιλίες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 173.

Άρθρα και Συνταγές με Αγγούρι

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών