Υλικά
Βάρος: για 1 κιλό σαρδέλες
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σαρδέλες παχιές, παστές, σε γυάλινο ή πλαστικό δοχείο βάζουμε ημίχοντρο αλάτι σε μία στρώση περίπου 3 χιλιοστών.
- Επάνω στρώνουμε σαρδέλες, δίπλα δίπλα, έτσι που να μην έχουν καθόλου κενά μεταξύ τους, και να ακουμπάνε όλες επάνω στο αλάτι.
- Σκεπάζουμε τις σαρδέλες με άλλη μία στρώση αλάτι και συνεχίζουμε να τοποθετούμε σε στρώσεις σαρδέλες και αλάτι, μέχρι να γεμίσει το δοχείο. Κλείνουμε το δοχείο με καπάκι ή με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε εκτός ψυγείου (εκτός αν έχει ζέστη) για 1 ημέρα.
- Στη συνέχεια τινάζουμε μία μία σαρδέλα να φύγει το αλάτι κι αν θέλουμε, μπορούμε να τις πλύνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Τις ξαναβάζουμε στο (καλά καθαρισμένο και στεγνό) δοχείο και απογεμίζουμε με ξίδι. Τις αφήνουμε 12 ώρες, στραγγίζουμε και αδειάζουμε το ξίδι χωρίς να μετακινήσουμε τις σαρδέλες.
- Απογεμίζουμε το δοχείο με ελαιόλαδο, έτσι ώστε να είναι καλυμμένες καλά.
- Είναι έτοιμες για κατανάλωση, αλλά διατηρούνται για έναν μήνα, σε σκεπασμένο δοχείο εκτός ψυγείου αν δεν κάνει πολλή ζέστη, ειδάλλως στο ψυγείο μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και 3 μήνες.
- Σερβίρουμε τις σαρδέλες μαζί με χόρτα βραστά, ψητές πατάτες ή κόκκινες καλοκαιρινές ντομάτες ανάλατες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 190.