Αυτή η σκορδαλιά προορίζεται για χίλιες δυο χρήσεις. Κρατάει καλά στο ψυγείο 8-10 μέρες οπότε θα σας δοθεί η ευκαιρία να δοκιμάσετε μπόλικες από τις χρήσεις που σας προτείνουμε πιο κάτω. Το σκόρδο είναι ζήτημα προσωπικού γούστου και αντοχής.
20' παρασκευή
Σύνολο: 20'
Υλικά
Διαδικασία
- Για τη σκορδαλιά με καρύδια, μουλιάστε το ψωμί(ή το παξιμάδι) πολύ καλά στο νερό.
- Με το μαχαιράκι ανοίξτε τα σκόρδα στη μέση και αφαιρέστε το φύτρο τους.
- Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, το ψωμί όχι εντελώς στυμμένο, και δουλέψτε τα μέχρι να γίνει μια λεία μάζα.
- Δοκιμάστε μήπως χρειάζεται αλάτι ή ξίδι.
- Αδειάστε τη σκορδαλιά σε σκεύος με καλό κλείσιμο, κλείστε την και φυλάξτε την στο ψυγείο.
Μυστικά
Οι προτάσεις μας για να την χρησιμοποιήσετε
- Να τη σερβίρετε σκέτη με μερικές ελιές για μεζεδάκι.
- Να γεμίσετε ντοματίνια, αφού τα αδειάσετε και να βάλετε από πάνω ψιλοκομμένο μαϊντανό και ελιά.
- Να συνοδέψετε οποιαδήποτε τηγανητό ψάρι-όχι μόνο μπακαλιάρο ή γαλέο.
- Να αραιώσετε τη σκορδαλιά με λίγο από το ζουμί που βράζετε μακαρόνια και να τη βάλετε ως σάλτσα.
- Είναι ιδανικό συνοδευτικό του βραστού κοτόπουλου(κλασικός συνδυασμός) και όλων των βραστών κρεάτων.
- Να συνοδέψετε τηγανητά ή ψητά λαχανικά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 17.