20'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το σμυρναίικο πιλάφι με κουκουνάρια, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα τις 3 κουτ. σούπας βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά, ανακατεύοντας. Δεν ανησυχούμε μήπως αρπάξει το ρύζι, καθότι το κρεμμύδι θα του δώσει την απαιτούμενη υγρασία. Ρίχνουμε αλατοπίπερο και 700 ml νερό, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά.
- Αλείφουμε με λίγο βούτυρο μια φόρμα του κέικ ή ένα όμορφο μπολ και τη γεμίζουμε με το ρύζι. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το ρύζι για περίπου 5 λεπτά να απορροφήσει τους υδρατμούς. Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
- Σε ένα τηγανάκι λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τα κουκουνάρια και τα καβουρδίζουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσουν απαλά.
- Τα σκορπίζουμε όμορφα, μαζί με το λιγοστό βούτυρο, πάνω στο πιλάφι. Το ιδανικό συνοδευτικό για τα σμυρναίικα σουτζουκάκια!
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.