ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣοκολατόπιτα με αμύγδαλο και δαμάσκηνα βουτηγμένα σε ρούμιΣοκολατόπιτα με αμύγδαλο και δαμάσκηνα βουτηγμένα σε ρούμι
45' προετοιμασία
1 ώρα και 20' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 5'

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Για τη ζύμη

Για το μείγμα της σοκολατόπιτας (γέμιση)

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για τη σοκολατόπιτα σαν τάρτα βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε.
  2. Προσθέτουμε τα κρύα κυβάκια του βουτύρου και τρίβουμε τα υλικά με τα δάχτυλά μας, μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα.
  3. Προσθέτουμε το παγωμένο νερό (μία μία κουταλιά τη φορά), και παράλληλα ζυμώνουμε ελαφρώς με την παλάμη μας μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια ζύμη (ίσως δεν χρειαστεί όλο το νερό – δεν θέλουμε να είναι υγρή και λασπώδης η υφή της).
  4. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και την τυλίγουμε σε μεμβράνη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  5. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη, είτε πάνω σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια είτε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες, μέχρι να γίνει ένα λεπτό φύλλο με πάχος 3-4 χιλιοστά.
  6. Για να μη σπάσει κατά τη μεταφορά, τυλίγουμε το φύλλο απαλά στον πλάστη ή το διπλώνουμε στα τέσσερα και το μεταφέρουμε σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα διαμέτρου 22 εκ. Το ξετυλίγουμε και το στρώνουμε έτσι που να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα και οι άκρες του να κρέμονται λίγο προς τα έξω. Πιέζουμε να εφαρμόσει καλά στα τοιχώματα και στις γωνίες.
  7. Τοποθετούμε τη βάση στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε τη βάση, απευθείας από το ψυγείο, για 20-25 λεπτά.
  9. Τη βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  10. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160°C και ετοιμάζουμε το μείγμα της γέμισης.

Μείγμα σοκολατόπιτας (γέμιση)

  1. Τεμαχίζουμε και λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα (στα 600 W. Aνά 30 δευτερόλεπτα θα πρέπει να τη βγάζουμε και να την ανακατεύουμε, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα καεί).
  2. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
  3. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο πολύ χαμηλό και ρίχνουμε με τη σειρά το κακάο, έπειτα τη λιωμένη κουβερτούρα και στο τέλος την κρέμα γάλακτος, χτυπώντας μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές, κρεμώδες μείγμα.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από την ψημένη βάση και τοποθετούμε ξανά στον φούρνο. Ψήνουμε για περίπου 50-60 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί η γέμιση και να μη φαίνεται υγρή στο κέντρο.
  5. Θα δούμε ότι η γέμιση θα φουσκώσει και θα κάνει ρωγμές περιφερειακά – αυτό είναι φυσιολογικό. Αφήνουμε να κρυώσει και θα δούμε ότι θα πέσει ο όγκος της και θα «κρακελάρει» και σε άλλα σημεία, όπως το μπράουνις.
  6. Σερβίρουμε τη σοκολατόπιτα σε θερμοκρασία δωματίου. Διατηρείται για 2-3 μέρες. Για περισσότερο, μπορούμε να τη βάλουμε στο ψυγείο.

Μυστικά

Μπορούμε να καταψύξουμε τη σοκολατόπιτα για να τη διατηρήσουμε περισσότερο ή για να έχουμε να σερβίρουμε ένα γλυκό ανά πάσα στιγμή. Πώς την καταψύχουμε; Αφού την ψήσουμε και την αφήσουμε να κρυώσει, την τυλίγουμε καλά σε μεμβράνη και τη βάζουμε στην κατάψυξη. Για να τη σερβίρουμε, αφαιρούμε τη μεμβράνη, τοποθετούμε τη σοκολατόπιτα πάνω σε μια πετσέτα και την αφήνουμε να αποψυχθεί σε θερμοκρασία δωματίου.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 50.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές με Κακάο

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών