ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣολομός με ζεστή σαλάτα φακήςΣολομός με ζεστή σαλάτα φακής
25' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

  1. Για το σολομό στον ατμό, ξεκινάμε βάζοντας σε µια κατσαρόλα 600 - 800 ml νερό και την τοποθετούµε σε µέτρια προς δυνατή φωτιά.
  2. Σκεπάζουµε µε το καπάκι και, µόλις βράσει το νερό και δηµιουργηθεί πυκνός ατµός, λαδώνουµε ελαφρώς το διάτρητο σκεύος που θα χρησιµοποιήσουµε µε ένα πινέλο.
  3. Στο διάτρητο σκεύος στρώνουµε τις φέτες ή τα φιλέτα του σολοµού και από πάνω το µπρόκολο.
  4. Ανάµεσα στα κοµµάτια τακτοποιούµε τις φλούδες λεµονιού, τις δάφνες και τα κλαράκια δεντρολίβανου και ρίγανης (ή πασπαλίζουµε µε τα ξερά µυρωδικά).
  5. Βάζουµε το διάτρητο σκεύος µέσα στην κατσαρόλα ή το στερεώνουµε στο χείλος της (ανάλογα µε το τι διαθέτουµε – βλ.βήμα-βήμα).
  6. Σκεπάζουµε καλά µε το καπάκι ή, αν δεν εφαρµόζει καλά, µε µια διάφανη µεµβράνη, προσεκτικά όµως, για να µην καούµε.
  7. Μαγειρεύουµε για 10 λεπτά, ανάλογα και µε το πάχος των φετών του σολοµού.
  8. Ελέγχουµε και, αν θέλουµε να είναι πιο καλοψηµένο το ψάρι (πολλοί το τρώνε ακόµη κι αν «κρατάει» στο εσωτερικό του), συνεχίζουµε για λίγο ακόµη.
  9. Στον ίδιο χρόνο θα έχει γίνει και το µπρόκολο.

Για το λαδολέµονο + το σερβίρισµα:

  1. Σερβίρουµε τα λαχανικά και το ψάρι µε τη σάλτσα. Συνοδεύουµε µε ψωµί ή ρύζι πιλάφι.
  2. Αν είναι πολύ ρευστή, µπορούµε να προσθέσουµε κι άλλο λίγο µπρόκολο και να συνεχίσουµε το χτύπηµα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 69.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών