20'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Μερίδες: για 1 ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ.Για τη γέμιση
Διαδικασία
Βάση
- Για να φτιάξουμε την τάρτα με κρεμμύδια, κυδώνια ψητά και κατσικίσιο τυρί αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 210° C.
- Λαδώνουμε την ταρτιέρα και στρώνουμε το 1 φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
- Κόβουμε τις άκρες που εξέχουν, στρώνουμε από πάνω 1 φύλλο λαδόκολλας και το γεμίζουμε με ρύζι.
- Ψήνουμε για 10 λεπτά.
- Αφαιρούμε λαδόκολλα και ρύζι, τρυπάμε τη ζύμη σε σημεία με ένα πιρούνι και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
Γέμιση
- Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι, σε μέτρια φωτιά, το μπέικον, τα κρεμμύδια και το κυδώνι για 3-4 λεπτά.
- Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 30 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι τα υλικά να μαλακώσουν.
- Αν χρειάζεται, ρίχνουμε 1-2 κουτ. σούπας νερό για να μην καούν τα υλικά – τα θέλουμε τραγανά και ρόδινα.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος μέχρι να ενωθούν.
- Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, τη γραβιέρα, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Τάρτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Απλώνουμε το μείγμα κρεμμυδιών-κυδωνιού πάνω στη μισοψημένη βάση.
- Από πάνω σκορπίζουμε το κατσικίσιο τυρί και αδειάζουμε ομοιόμορφα το μείγμα αυγών.
- Σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια τα κουκουνάρια.
- Με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε το μισό φύλλο σφολιάτας σε λωρίδες 1 εκ.
- Τις βάζουμε λοξά στην επιφάνεια, όπως κάνουμε στην πάστα φλόρα, και αλείφουμε με λίγο λάδι.
- Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
- Σερβίρουμε την τάρτα με κρεμμύδια, κυδώνια ψητά και κατσικίσιο τυρί ζεστή (όχι καυτή) ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 140.