40'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
6 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 7 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: 12Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Για τα μήλα
Διαδικασία
Γέμιση
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο, την άχνη και τη σκόνη αμυγδάλου, μέχρι να φτιάξουμε μια πολύ ανοιχτόχρωμη και αφράτη κρέμα.
- Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα και χτυπάμε καλά κάθε φορά.
- Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ).
- Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 6 ώρες.
Βάση
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μίξερ και τα δουλεύουμε με το φτερό, μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής ζύμη. Εναλλακτικά, μπορούμε να ζυμώσουμε με το χέρι, αρχικά τρίβοντας τα υλικά με τις άκρες των δαχτύλων μας μέχρι όλο το μείγμα να πάρει τη μορφή ψίχουλων και έπειτα ζυμώνοντας με όλη την παλάμη μέχρι να ενωθούν σε ζύμη.
- Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για περίπου 30 λεπτά στο ψυγείο.
Τάρτα
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε πολύ λεπτό φύλλο πάχους 4-5 χλστ. Το στρώνουμε μέσα σε μια φόρμα για τάρτες διαμέτρου 24 εκ., καλύπτοντας και τα τοιχώματα και φροντίζοντας οι άκρες του φύλλου να εξέχουν ελαφρώς από το σκεύος.
Διαδικασία
- Αδειάζουμε τη γέμιση στη φόρμα, πάνω από τη ζύμη.
- Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Κόβουμε τα μήλα σε πολύ λεπτές φέτες και τις τακτοποιούμε όμορφα και αρκετά στριμωχτά πάνω στην κρέμα με τρόπο ώστε να μισοσκεπάζει η μία την άλλη.
- Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα, ώστε να φτιάξουμε περιμετρικά ένα στεφάνι ζύμης.
- Πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και ψήνουμε την τάρτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C για 1 ώρα. Την αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.