ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣTarte Tatin με καραμελωμένα κοκκάρια και παγωτό παρμεζάναΤαρτ τατέν με καραμελωμένα κοκκάρια και παγωτό παρμεζάνα Οι περισσότεροι ξέρουμε την ταρτ τατέν με μήλο αλλά η διάσημη ανάποδη τάρτα γίνεται και με όποιο άλλο υλικό θέλουμε. Η σεφ προτείνει μια πρωτότυπη ταρτ τατέν (tarte tatin) με μαραθόριζες και τονίζει ακόμα περισσότερο τον αρωματικό της χαρακτήρα με μαραθόσπορο, ούζο και άνηθο. Είναι ιδανικό συνοδευτικό για γιορτινά τραπέζια -θα σταθεί πολύ ωραία πλάι σε ψητά κρέατα- αλλά και μόνη της, ως σνακ, με τυριά όπως μια παλαιωμένη γραβιέρα είναι υπέροχη.

15' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: για 1 ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ.

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την tarte tatin με μαραθόριζα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε ένα βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μαραθόριζες (σε δόσεις), σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτουμε τον μαραθόσπορο, τον άνηθο και το ούζο και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά.
  3. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  5. Μεταφέρουμε τις μαραθόριζες στην ταρτιέρα, με το καμπύλο μέρος τους να ακουμπά στον πυθμένα του σκεύους. Περιχύνουμε με τα υγρά του τηγανιού και προσθέτουμε τα κομματάκια βουτύρου.
  6. Αφήνουμε τα κομμάτια μαραθόριζας για λίγο να κρυώσουν και σκεπάζουμε με το φύλλο σφολιάτας, φροντίζοντας ώστε οι άκρες του φύλλου να μπουν μέσα από τα τοιχώματα της ταρτιέρας.
  7. Ψήνουμε για 45 λεπτά.
  8. Όταν είναι έτοιμη, την αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε μεγάλη, στρογγυλή πιατέλα. Σερβίρουμε την τάρτα ζεστή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών