Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Στη µαροκινή κουζίνα, ταζίν ονοµάζεται ένα κεραµικό σκεύος µαγειρέµατος µε κωνικό καπάκι (κάτι σαν τη δική µας γάστρα) µέσα στο οποίο σιγοψήνονται κρέας και λαχανικά µε διάφορα αρτύµατα.
Ταζίν ονοµάζεται και αυτός ο τύπος µαγειρέµατος: σιγανό, ήπιο ψήσιµο σε κλειστό σκεύος.
Για να φτιάξουμε ταζίν με αρνίσιο κότσι και δαμάσκηνο, ζεσταίνουμε, σε µια κατσαρόλα µε χοντρό πάτο, το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουµε τα κότσια για 4-5 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Στη συνέχεια, αφαιρούµε τα κότσια µε τρυπητή κουτάλα και τα µεταφέρουµε σε πιατέλα.
Χαµηλώνουµε τη φωτιά σε µέτρια, προσθέτουµε το κρεµµύδι και σοτάρουµε απαλά για 5 λεπτά µέχρι να µαλακώσει.
Προσθέτουµε 380 ml νερό, τον κρόκο, το τζίντζερ, την κανέλα, τα κλωναράκια κόλιανδρο (αν χρησιµοποιήσουµε) και αλατοπίπερο. Ανακατεύουµε καλά και ξαναβάζουµε τα κότσια στο σκεύος.
Σκεπάζουµε την κατσαρόλα και σιγοβράζουµε σε χαµηλή φωτιά για 40 λεπτά.
Έπειτα, προσθέτουµε τις λωρίδες από τη φλούδα λεµονιού και µαγειρεύουµε για άλλα 20 λεπτά.
Προσθέτουµε τα δαµάσκηνα και το µέλι, σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για 30 λεπτά ακόµα ή µέχρι να µαλακώσει πολύ το αρνί.
Αφαιρούµε και πετάµε τα κλωναράκια κόλιανδρο (αν χρησιµοποιήσουµε).
Σερβίρουµε, το ταζίν με αρνίσιο κότσι και δαμάσκηνο, ζεστό, πασπαλισµένο µε σουσάµι.
Μυστικά
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο μέρος του αρνιού μάς αρέσει (αρκεί να είναι κατάλληλο για πιάτα ραγού), ωστόσο το αρνίσιο κότσι είναι ιδιαίτερα νόστιμο αν μαγειρευτεί έτσι. Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να αφαιρέσει το λίπος από το κότσι για καλύτερη εμφάνιση.