Τα δαμάσκηνα δίνουν μια γλυκόξινη γεύση σε αυτό το πιάτο και αποκαλύπτουν την περσική προέλευσή του. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο μέρος του αρνιού μάς αρέσει (αρκεί να είναι κατάλληλο για πιάτα ραγού), ωστόσο το αρνίσιο κότσι είναι ιδιαίτερα νόστιμο αν μαγειρευτεί έτσι. Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να αφαιρέσει το λίπος από το κότσι για καλύτερη εμφάνιση.

15' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 15 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε µια κατσαρόλα µε χοντρό πάτο ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουµε τα κότσια για 4-5 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα αφαιρούµε µε τρυπητή κουτάλα και τα µεταφέρουµε σε πιατέλα.
  2. Χαµηλώνουµε τη φωτιά σε µέτρια, προσθέτουµε το κρεµµύδι και σοτάρουµε απαλά για 5 λεπτά µέχρι να µαλακώσει. Προσθέτουµε 380 ml νερό, τον κρόκο, το τζίντζερ, την κανέλα, τα κλωναράκια κόλιανδρο (αν χρησιµοποιήσουµε) και αλατοπίπερο. Ανακατεύουµε καλά και ξαναβάζουµε τα κότσια στο σκεύος. Σκεπάζουµε την κατσαρόλα και σιγοβράζουµε σε χαµηλή φωτιά για 40 λεπτά. Προσθέτουµε τις λωρίδες από τη φλούδα λεµονιού και µαγειρεύουµε για άλλα 20 λεπτά.
  3. Προσθέτουµε τα δαµάσκηνα και το µέλι, σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για 30 λεπτά ακόµα ή µέχρι να µαλακώσει πολύ το αρνί. Αφαιρούµε και πετάµε τα κλωναράκια κόλιανδρο (αν χρησιµοποιήσουµε). Σερβίρουµε το φαγητό ζεστό, πασπαλισµένο µε σουσάµι.
  4. *Στη µαροκινή κουζίνα, ταζίν ονοµάζεται ένα κεραµικό σκεύος µαγειρέµατος  µε κωνικο καπάκι (κάτι σαν τη δική µας γάστρα) µέσα στο οποίο σιγοψήνονται κρέας και λαχανικά µε διάφορα αρτύµατα. Ταζίν ονοµάζεται και αυτός ο τύπος µαγειρέµατος: σιγανό, ήπιο ψήσιµο σε κλειστό σκεύος.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών