30'
προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 45'
Υλικά
Μερίδες: 4
Για τις αγκινάρες
Για την κρέμα κάσιους
Διαδικασία
Αγκινάρες
- Στύβουμε τα λεμόνια σε ένα μπολ με νερό.
- Πετάμε τα σκληρά σκουροπράσινα εξωτερικά φύλλα κάθε αγκινάρας και αφήνουμε τα λαχανί εσωτερικά. Κόβουμε το μισό επάνω μέρος κάθε κεφαλιού και το κοτσάνι, αφήνοντας μόνο 2 εκ. Δεν τις καθαρίζουμε άλλο. Βάζουμε τις αγκινάρες στο λεμονόνερο.
- Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε βαθύ (όχι πολύ φαρδύ) σκεύος, σε μέτρια φωτιά (αν έχουμε θερμόμετρο, πρέπει να δείξει 140° C).
- Σκουπίζουμε τις αγκινάρες και τις τηγανίζουμε καλυμμένες όσο γίνεται στο λάδι, σε δόσεις, για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Στην ουσία τις σιγομαγειρεύουμε. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
- Τραβάμε λίγο προς τα έξω τα φύλλα για να ανοίξουν και με ένα κουτάλι αφαιρούμε το χνούδι από τις καρδιές.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά (το θερμόμετρο πρέπει να δείξει 170° C) και τηγανίζουμε τις αγκινάρες ανά δύο για 3-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
- Τις στραγγίζουμε, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε με κρέμα κάσιους ή απλώς με λίγο λεμόνι.
Κρέμα κάσιους
- Χτυπάμε τα υλικά στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν λεία κρέμα.
Στο ποτήρι μας: Ένα Sauvignon Blanc.