
15'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
45'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 12 τηγανίτεςΓια τον πικάντικο κιμά
Διαδικασία
- Για τις τηγανίτες με κιμά, διαλύουµε τη µαγιά σε 125 ml χλιαρό νερό, προσθέτουµε τη ζάχαρη και ανακατεύουµε.
- Κοσκινίζουµε 4 κουτ. σούπας αλεύρι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα µπολ και ανοίγουµε ένα βαθούλωµα στο κέντρο.
- Ρίχνουµε το µείγµα της µαγιάς µέσα στο βαθούλωµα και στη συνέχεια προσθέτουµε 125 ml χλιαρό νερό ακόµα και ανακατεύουµε, µέχρι να σχηµατίσουµε έναν αραιό χυλό.
- Σκεπάζουµε το µπολ µε µια πετσέτα κουζίνας και αφήνουµε για 15 λεπτά µέχρι να σχηµατιστούν φυσαλίδες.
- Σταδιακά αναµειγνύουµε το υπόλοιπο αλεύρι και δουλεύουµε το µείγµα µε τα χέρια µας µέχρι να σχηµατιστεί µια κολλώδης ζύµη.
- Αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέτουµε λίγο ακόµα νερό.
- Τη ζυµώνουµε για 10 λεπτά στο µπολ µέχρι να γίνει λεία και ελαστική, τη σκεπάζουµε και την αφήνουµε σε ζεστό µέρος για 30 λεπτά.
Πικάντικος κιµάς
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουµε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουµε τον κιµά για 5-6 λεπτά ή µέχρι να ροδίσει.
- Χαµηλώνουµε τη φωτιά, προσθέτουµε το κρεµµύδι, το σκόρδο, το κύµινο και τον κόλιανδρο και αλατοπιπερώνουµε.
- Σοτάρουµε ανακατεύοντας για 2 λεπτά και προσθέτουµε 400-500 ml νερό.
- Σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για 30-45 λεπτά, µέχρι να εξατµιστεί το νερό.
- Μεταφέρουµε τον κιµά σε έναν πολυκόφτη και τον χτυπάµε µέχρι να γίνει πολτός.
- Τον αφήνουµε να κρυώσει.
- Λαδώνουµε τα χέρια µας, χτυπάµε τη ζύµη µε τη γροθιά µας µερικές φορές και τη χωρίζουµε σε 12 µπάλες.
- Λαδώνουµε την επιφάνεια εργασίας και έναν πλάστη και ανοίγουµε την κάθε µπάλα, τεντώνοντάς την ώστε να σχηµατίσουµε έναν κύκλο διαµέτρου 18 εκ.
- Χρησιµοποιώντας ένα κουτάλι, απλώνουµε µία λεπτή στρώση κιµά.
- ∆ιπλώνουµε τις πλευρές έτσι ώστε να αλληλοεπικαλύπτονται και στη συνέχεια διπλώνουµε το επάνω και το κάτω µέρος έτσι ώστε να αλληλοεπικαλύπτονται στο κέντρο.
- Ανοίγουµε την τηγανίτα µε τον πλάστη και σχηµατίζουµε ένα παραλληλόγραµµο διαστάσεων 9x13 εκ.
- Βάζουµε την τηγανίτα σε έναν λαδωµένο δίσκο και επαναλαµβάνουµε µε τα υπόλοιπα υλικά.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουµε σε δυνατή φωτιά τόσο λάδι ώστε να καλύψει τον πάτο κατά 2-3 εκ. και, όταν κάψει καλά, χαµηλώνουµε τη φωτιά σε µέτρια και προσθέτουµε δύο τηγανίτες.
- Τις τηγανίζουµε για περίπου 1 λεπτό από την κάθε πλευρά ή µέχρι να ροδίσουν, να γίνουν τραγανές και να ψηθούν εντελώς.
- Τις αφαιρούµε µε τρυπητή κουτάλα και τις στραγγίζουµε σε απορροφητικό χαρτί.
- Επαναλαµβάνουµε µε τις υπόλοιπες τηγανίτες.
- Σερβίρουµε, τις τηγανίτες με κιμά, ζεστές.
Μυστικά
Για να πετύχουμε την υφή, πρέπει να ανοίξουμε και να διπλώσουμε τη ζύμη με μεγάλη προσοχή. Ο πικάντικος κιμάς χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του khli’ (διατηρημένο πικάντικο κρέας που χρησιμοποιείται παραδοσιακά γι’ αυτό το γευστικό σνακ).