Το Εντερλέζι είναι η μεγαλύτερη γιορτή των Ρομά, προχριστιανική, ηλιολατρική, που γιορταζόταν πάντα δίπλα ή μέσα σε νερά, κυρίως τον ποταμιών, για να γιορταστεί η άνοιξη. Με τον εκχριστιανισμό τους οι Τσιγγάνοι ταύτισαν τη μεγάλη τους γιορτή με τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου, καβαλάρης κι αυτός όπως οι ίδιοι. Την ημέρα αυτή οι Ρομά των Βαλκανίων ετοιμάζουν αυτό το ημίγλυκο ψωμί, που τρώγεται όταν είναι ακόμη χλιαρό. Το διακοσμούν με ζυμαρένια στολίδια που αναπαριστούν λουλούδια, πουλιά, φύλλα, ήλιους και άλλα ανοιξιάτικα, φυσιολατρικά και γονιμικά σύμβολα. Το βασικότερο γνώρισμά του είναι ότι πρέπει απαραιτήτως να έχει πάνω του κάτι σε ζωηρό κόκκινο χρώμα -ιδιαίτερα σημαντικό στην τσιγγάνικη εθιμοτυπία, όπως κεράσια, φρέσκα ή γλυκό κουταλιού, ενώ το τυλίγουν και με κόκκινες κορδέλες. Την ημέρα της γιορτής, το στολίζουν με κλαδιά ελιάς και χρήματα για το καλό και το πιο πρόσφατα παντρεμένο ζευγάρι το σπάζει στη μέση, πιάνοντας ο καθένας από μία άκρη. Αυτός που θα του τύχει το μεγαλύτερο κομμάτι θα είναι και ο πιο προκομμένος της οικογένειας.
Η συνταγή είναι της Κας Μιμίκας Τσέλιου. 

30' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για 1 μεγάλο καρβέλι

Διαδικασία

  1. Ρίχνουμε σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ πάγκου το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα αφράτο και ανοιχτόχρωμο.
  2. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη -το μείγμα θα μοιάζει σαν να έχει κόψει κάπως, αλλά θα επανέλθει μόλις ρίξουμε το αλεύρι.
  3. Ρίχνουμε και το γάλα και χτυπάμε μέχρι να ενωθεί με το υπόλοιπο μείγμα.
  4. Προσθέτουμε σταδιακά 1 κιλό από το αλεύρι, μαζί με τις βανίλιες και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε να χτυπάμε (αν χρησιμοποιήσουμε μίξερ πάγκου προσαρμόζουμε το φτερό).
  5. Το μείγμα μοιάζει πολύ με το κέικ: είναι περισσότερο ένας πυκνός χυλός παρά ζύμη.
  6. Επειδή τον θέλουμε σφικτό, προσθέτουμε άλλα 250-350 γρ.
  7. από το υπόλοιπο αλεύρι και χτυπάμε καλά.
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  9. Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί διαμέτρου 40-42 εκ.
  10. , ανοξείδωτο ή αλουμινένιο, και πασπαλίζουμε με αλεύρι.
  11. Μεταφέρουμε εκεί το μείγμα του μίξερ που μοιάζει πια σαν ζυμάρι, και το ζυμώνουμε επίμονα με τα χέρια μας, μέχρι να το νιώσουμε να μαλακώνει λιγάκι (δεν θα γίνει ελαστικό, απλώς πιο μαλακό από πριν).
  12. Κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης όσο 1 μεγάλο γκρέιπ φρουτ και το αφήνουμε στην άκρη.
  13. Απλώνουμε με τις παλάμες μας το υπόλοιπο ζυμάρι σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, δίνοντάς του πάχος όχι λιγότερο από 2-3 εκ.
  14. Με το ζυμάρι που αφήσαμε στην άκρη φτιάχνουμε διάφορα στολίδια, κυρίως λουλουδάκια, πλάθοντας μπαλάκια που κολλάμε κυκλικά για να μοιάζουν με άνθη.
  15. Αν θέλουμε και πιάνουν τα χέρια μας φτιάχνουμε επίσης φύλλα ή πεταλούδες.
  16. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια του ψωμιού (και τα στολίδια), με ελαιόλαδο.
  17. Στο κέντρο κάθε λουλουδιού βάζουμε από ένα κερασάκι γλυκό και ραντίζουμε με μπόλικο σιρόπι από το γλυκό.
  18. Τέλος, πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με σουσάμι.
  19. Ψήνουμε το γλυκό για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθεί στο κέντρο -δοκιμάζουμε βυθίζοντας στο ψωμί ένα μαχαίρι: η λάμα πρέπει να βγει στεγνή και καθαρή.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών