20'
προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 30'
Υλικά
Τεμάχια: 1 μπολΓια την κρέμα σκόρδου (για ένα βαζάκι με 6 κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου) *
Για το τζατζίκι
Διαδικασία
Κρέμα σκόρδου
- Για να φτιάξουμε τζατζίκι με κρέμα σκόρδου, δυόσμο και αγγουράκια τουρσί, αρχικά ξεφλουδίζουμε τις σκελίδες σκόρδου, τις κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε (αν υπάρχει) την πράσινη φύτρα.
- Τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, τις σκεπάζουμε με νερό και προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
- Τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε με το πιρούνι ή στο γουδί.
- Πασπαλίζουμε τον πολτό με ρίγανη και δεντρολίβανο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε.
- Βάζουμε την κρέμα σε γυάλινο βαζάκι.
- Πάνω από την κρέμα σκόρδου ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1 κουτ. σούπας).
- Σκεπάζουμε το βαζάκι και το κρατάμε στο ψυγείο για 3 - 4 εβδομάδες.
Τζατζίκι
- Σε ένα μεγάλο και βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το γιαούρτι, 2 κουτ. γλυκού από την κρέμα σκόρδου που φτιάξαμε, το αγγουράκι τουρσί και το δυόσμο.
- Αλατοπιπερώνουμε.
- Τέλος, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας απαλά.
- Διατηρούμε το τζατζίκι στο ψυγείο.
- Την ώρα του σερβιρίσματος προσθέτουμε το λευκό ξίδι και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε, το τζατζίκι με κρέμα σκόρδου, δυόσμο και αγγουράκια τουρσί, πλάι σε ψητά κρεατικά, πατάτες τηγανητές ή φούρνου ακόμα και πλάι σε όσπρια.
Μυστικά
*Η κρέμα σκόρδου έχει απαλό και διακριτικό άρωμα. Αν δεν την φτιάξουμε, θα χρησιμοποιήσουμε 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 24.