ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαν…τζίκι (αλοιφή σαν τζατζίκι, χωρίς σκόρδο)Σαν…τζίκι (αλοιφή σαν τζατζίκι, χωρίς σκόρδο)
20' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 30'

Υλικά

Τεμάχια: 1 μπολ

Για την κρέμα σκόρδου (για ένα βαζάκι με 6 κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου) *

Για το τζατζίκι

Διαδικασία

Κρέμα σκόρδου

  1. Για να φτιάξουμε τζατζίκι με κρέμα σκόρδου, δυόσμο και αγγουράκια τουρσί, αρχικά ξεφλουδίζουμε τις σκελίδες σκόρδου, τις κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε (αν υπάρχει) την πράσινη φύτρα.
  2. Τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, τις σκεπάζουμε με νερό και προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
  3. Τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε με το πιρούνι ή στο γουδί.
  5. Πασπαλίζουμε τον πολτό με ρίγανη και δεντρολίβανο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε.
  6. Βάζουμε την κρέμα σε γυάλινο βαζάκι.
  7. Πάνω από την κρέμα σκόρδου ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1 κουτ. σούπας).
  8. Σκεπάζουμε το βαζάκι και το κρατάμε στο ψυγείο για 3 - 4 εβδομάδες.

Τζατζίκι

  1. Σε ένα μεγάλο και βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το γιαούρτι, 2 κουτ. γλυκού από την κρέμα σκόρδου που φτιάξαμε, το αγγουράκι τουρσί και το δυόσμο.
  2. Αλατοπιπερώνουμε.
  3. Τέλος, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας απαλά.
  4. Διατηρούμε το τζατζίκι στο ψυγείο.
  5. Την ώρα του σερβιρίσματος προσθέτουμε το λευκό ξίδι και ανακατεύουμε.
  6. Σερβίρουμε, το τζατζίκι με κρέμα σκόρδου, δυόσμο και αγγουράκια τουρσί, πλάι σε ψητά κρεατικά, πατάτες τηγανητές ή φούρνου ακόμα και πλάι σε όσπρια.

Μυστικά

*Η κρέμα σκόρδου έχει απαλό και διακριτικό άρωμα. Αν δεν την φτιάξουμε, θα χρησιμοποιήσουμε 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 24.

Άρθρα και Συνταγές με Αγγούρι

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Σκόρδο

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών