ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣούπα με πράσα και πατάτες (βισισουάζ)Σούπα με πράσα και πατάτες (βισισουάζ)
2 ώρες προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για τα σφολιατίνια

Διαδικασία

  1. Για τη βελούδινη σούπα αυγολέμονο με κρέμα κουνουπιδιού ξεκινάμε και βάζουμε το 1 λίτρο ζωμό κότας σε μια κατσαρόλα μαζί με τα μπουκετάκια κουνουπιδιού και σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι το κουνουπίδι να μαλακώσει πάρα πολύ, σχεδόν να λιώσει.

Αυγολέμονο

  1. Εν τω μεταξύ, βάζουμε τον υπόλοιπο ζωμό σε άλλη κατσαρόλα και τον ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.
  2. Μετά αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  3. Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τα χτυπάμε καλά με αυγοδάρτη, με έντονες κινήσεις.
  4. Όταν αφρατέψουν, προσθέτουμε σταδιακά δόσεις από το ζωμό της κατσαρόλας, ανακατεύοντας γρήγορα με τον αυγοδάρτη.
  5. Μεταφέρουμε τον μισό ζωμό στο μπολ με το αυγολέμονο, ώστε να ζεσταθεί καλά.
  6. Αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με τον υπόλοιπο ζωμό, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι η σούπα να γίνει κρεμώδης.
  7. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η σούπα κάπως και να γίνει λευκή και κρεμώδης, αλλά χωρίς να βράσει, γιατί θα κόψει το αυγολέμονο.
  8. Αν έχουμε θερμόμετρο μαγειρικής, δεν πρέπει η θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 80° C.
  9. Αλλιώς, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά μόλις πάει να αρχίσει η επιφάνεια της σούπας να ανακινηθεί.

Κρέμα κουνουπιδιού

  1. Όταν το κουνουπίδι είναι έτοιμο, το αδειάζουμε σε σουρωτήρι με ψιλή σήτα (ιδανικά κωνικό) και το πιέζουμε με μια κουτάλα, ώστε να αποβάλει όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, προσέχοντας να μην περάσει κι αυτό το ίδιο από το σουρωτήρι.
  2. Βάζουμε τον πολτό κουνουπιδιού σε ένα μπλέντερ ή μούλτι και το χτυπάμε προσθέτοντας λίγα-λίγα κυβάκια από το βούτυρο, μέχρι να λιώσει καλά και να απορροφηθεί εντελώς από το μείγμα.
  3. Χτυπάμε το μείγμα μέχρι να γίνει μια αφράτη κρέμα, χωρίς σβόλους.
  4. Αλατίζουμε και κρατάμε την κρέμα στην άκρη, ζεστή.

Σφολιατίνια

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C στη λειτουργία του αέρα.
  2. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με ένα κομμάτι λαδόκολλα.
  3. Κόβουμε το φύλλο της σφολιάτας σε μακρόστενες λωρίδες 10 x 1 εκ. και τις βάζουμε πάνω στη λαδόκολλα, αφήνοντας ένα κενό περίπου 3 εκ. ανάμεσά τους.
  4. Τις πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα παρμεζάνας και τις ψήνουμε στον αέρα για 7 - 8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να λιώσει το τυρί.
  5. Μετά τις γυρίζουμε, τις πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και τις ψήνουμε για 7 - 8 λεπτά ακόμη.

Σούπα

  1. Μοιράζουμε τη σούπα στα πιάτα και γαρνίρουμε με 2 κουτ. σούπας από την κρέμα κουνουπιδιού στο κέντρο κάθε μερίδας.
  2. Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, μπορούμε να βάλουμε την κρέμα κουνουπιδιού σε κορνέ και να σχηματίσουμε ροζέτες στο κέντρο του πιάτου.
  3. Σερβίρουμε με τα σφολιατίνια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 68.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Κουνουπίδι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών