Η μεγάλη κουβέντα που έχει ανοίξει για την καλύτερη χρήση των φυσικών πόρων, για τον ρόλο της εντοπιότητας και της εποχικότητας στη βιωσιμότητα και στην αειφόρο ανάπτυξη, κάνει παραγωγούς, καταστήματα τροφίμων, σεφ και κοινό να βλέπουν με άλλη ματιά την τροφή. Τον τρόπο που επηρεάζει τον πλανήτη. Ξέρουμε πλέον ότι πρέπει να τρεφόμαστε πιο συνειδητά. Μιλάμε για ηθικές καλλιέργειες και μαγειρική ηθική. Πολλές φορές, όμως, ακόμη κι αν έχουμε τις καλύτερες προθέσεις, ξεχνάμε πράγματα στο ψυγείο και στα ντουλάπια, γεμίζουμε τα πιάτα με περισσότερα από όσα θα φάμε, ψωνίζουμε περισσότερα από όσα θα καταναλώσουμε. Πολλά από όλα αυτά καταλήγουν στα σκουπίδια επιβαρύνοντας τον πλανήτη.
Μπορούμε και καλύτερα. Απλά χρειάζονται κάποιοι να μας δείξουν το πώς. Με αυτό το σκεπτικό η Lidl Ελλάς και ο Γαστρονόμος ένωσαν τις δυνάμεις τους για μία σειρά ενεργειών υπό το γενικό τίτλο «Βιωσιμότητα στο Πιάτο», με σκοπό τη σταδιακή δημιουργία μιας πλατφόρμας ενημέρωσης και εκπαίδευσης τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών πάνω στη σημασία των σωστών πρακτικών παραγωγής και συνηθειών διατροφής, που συμβάλλουν σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.
Ένα masterclass για τη βιωσιμότητα στο Sani Gourmet
Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας στις 21 Μαΐου, υπό την ομπρέλα του φετινού, 15ου κατά σειρά Sani Gourmet, απέναντι από τη μαρίνα του Sani Resort, ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος που έχει κάνει σημαντικές κινήσεις όσον αφορά στην διαχείρηση των πόρων και στην προστασία του περιβάλλοντος, στήθηκε ένα υπαίθριο εργαστήρι με «αρχηγό» τη Νένα Ισμυρνόγλου, που κάνει εδώ και πολλά χρόνια πράξη τη μηδενική σχεδόν σπατάλη σε όσες κουζίνες έχει εργαστεί. Η γελαστή κι εξαιρετικά μεταδοτική σεφ πήρε θέση πίσω από ένα μεγάλο πάγκο σε σχήμα Π, φορτωμένο με σπαράγγια και φράουλες, κατσαρολάκια, μπολ, ξύλα κοπής, βαζάκια κι εργαλεία… έτοιμα για δράση και ξεκίνησε να δίνει ιδέες και πρακτικές λύσεις για τη διαχείριση και τη συντήρηση των υλικών. Ήταν ένα μάθημα ανοικτό, άμεσο και διαδραστικό. Από τις φράουλες που καθαρίσαμε και κόψαμε, άλλες ψήθηκαν για να μπουν στη σαλάτα, άλλες έγιναν μαρμελάδα κι άλλες τσάτνεϊ. Με τα κοτσάνια, αντί να τα πετάξουμε, φτιάξαμε αρωματισμένο νερό, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί σε πολλών λογιών παρασκευές. Τα σπαράγγια, άλλα αφού καθαρίστηκαν κι αυτά, ψήθηκαν, άλλα έδωσαν γεύση σε μια ομελέτα που βγήκε από το τηγάνι κι έγινε ανάρπαστη, άλλα μπήκαν σε βάζο για να φυλαχτούν… Φτιάξαμε κι ένα τσάι με λεμόνι από τα κοτσάνια και τα φλούδια, γεμάτο βιταμίνες και ό,τι έμεινε το κρατήσαμε στην άκρη για κομποστοποίηση. Ούτως ώστε τα θρεπτικά τους στοιχεία να επιστρέψουν στη γη.
Είχε ωραία ενέργεια αυτή η ορθάνοιχτη −ποικιλοτρόπως− κουζίνα που είχε τη θάλασσα για φόντο. Οι συμμετέχοντες μπλέχτηκαν με περαστικούς που έκαναν τη μεσημεριανή τους βόλτα στη μαρίνα του resort της Χαλκιδικής και τους τράβηξε την προσοχή αυτό το υπαίθριο γευστικό δρώμενο. Μπήκαν κι εκείνοι στο κλίμα. Κι ίσως να πήραν κάτι μαζί τους από τα πολλά μικρά πρότζεκτ που διαδραματίζονταν παράλληλα και που λειτουργώντας ως παράδειγμα μπορούν να βάλουν στο παιχνίδι, ακολουθώντας τον βηματισμό της φύσης, κάθε λογής υλικά. Πριν λίγο καιρό ήταν οι φράουλες, τώρα είναι τα βερίκοκα και έρχονται σιγά-σιγά και τα κεράσια. Είναι ένα μάθημα οικιακής οικονομίας που, αν το καλοσκεφτείς, ήταν εκεί από πάντα. Απλά το ξεχάσαμε για λίγο. Οι παλιοί μαγείρευαν με τα διαθέσιμα της εποχής και της περιοχής. Από τα περισσεύματα τους έφτιαχναν σάλτσες, σούπες και ζωμούς, γλυκά, μαρμελάδες, λικέρ, λίπασμα για τα φυτά τους. Κάθε υλικό είχε πολλές ζωές.
Και τώρα μπορεί να έχει, να χρησιμοποιούμε όσα μας δόθηκαν με περισσότερους τρόπους. Κάθε κομματάκι που χάνεται, είναι πολλαπλή απώλεια. Και μπορεί να αποφευχθεί. Αν το masterclass της Lidl Ελλάς και του Γαστρονόμου «ξεκλείδωσε» μια σειρά από πρακτικές που από δω και πέρα θα βρίσκονται στο πίσω μέρος του μυαλού μας όταν ψωνίζουμε, όταν μαγειρεύουμε, όταν αποθηκεύουμε. Το γεύμα με την ίδια ακριβώς λογική, της βιωσιμότητας στο πιάτο, πάντα δια χειρός Νένας Ισμυρνόγλου, που ακολούθησε στο μπαλκόνι του Ψαρόγιαννου, την ίδια μέρα, ήταν η απόλυτη εφαρμογή τους. Αξιοποιώντας στο έπακρο τα υλικά και συνδυάζοντας τις παρασκευές από το εργαστήρι με προϊόντα της σειράς τοπικών προϊόντων «Νώμα» που θα βρείτε αποκλειστικά στα Lidl. Μετά την πολύ νόστιμη μπουγιαμπέσα «της θάλασσας και του βουνού» με λαβράκι και γαρίδες και τραχανά Μετσόβου της Νένας Ισμυρνόγλου, ήρθε η σαλάτα της άνοιξης με φρέσκες και ψητές φράουλες, ψητά σπαράγγια, κεφαλοτύρι Νάξου και σάλτσα φράουλας.
Tο τρυφερό μοσχαράκι στη γάστρα, σιγοψημένο σε ζωμό λαχανικών και μυρωδικών, έδεσε όμορφα με το ριζότο με Καρολίνα Σερρών και κορινθιακή σταφίδα Βοστίτσα ΠΟΠ, ακολούθησε ποικιλία τυριών από τη σειρά «Νώμα» που συνοδεύτηκε με τσάτνεϊ φράουλας, σταφίδες από σουλτανίνα και πικάντικες ελιές Θάσου με τσίλι. Όσο για εκείνο το ωραίο τσίζκεϊκ με σάλτσα φράουλας, έκλεισε απολαυστικά μια δράση που είχε στο επίκεντρο τον σεβασμό για το φαγητό, για τον πλανήτη κι εμάς τους ίδιους. Έπονται κι άλλες ενέργειες της Lidl Ελλάς και του Γαστρονόμου σ’ αυτή την κατεύθυνση. Και για μεγάλους και για παιδιά. Να είστε εκεί.