ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤυρόπιτα σε φύλλο αέρος, με φέτα, μυζήθρα και γάλαΤυρόπιτα σε φύλλο αέρος, με φέτα, μυζήθρα και γάλα
1 ώρα και 30' προετοιμασία
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Τεμάχια: 14 - 16 φύλλα

Διαδικασία

  1. Σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ πάγκου βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με το χέρι ή με το σύρμα του μίξερ, για να νοτίσει το αλεύρι.
  2. Προσθέτουμε αργά νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, δουλεύοντας συνεχώς με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνουν ζύμη.
  3. Τη δουλεύουμε επίμονα, για σχεδόν 10 λεπτά (ή λίγο λιγότερο με το μίξερ), μέχρι να μαλακώσει και να είναι λεία η όψη της.
  4. Την κόβουμε σε 14-16 κομμάτια (ανάλογα με το αν υπολογίσουμε να περισσέψει ζύμη για τηγανόψωμο) και τα σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα, για να μην ξεραθούν.
  5. Παίρνουμε ένα κομμάτι και σε αλευρωμένη επιφάνεια το ανοίγουμε με τον πλάστη-βέργα σε πολύ λεπτό και μεγάλο φύλλο, υπολογίζοντας να εξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού.
  6. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
  7. Ανάλογα με τη συνταγή, είτε στρώνουμε τα μισά φύλλα κάτω, ρίχνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα, είτε στρώνουμε στο ταψί εναλλάξ φύλλα και γέμιση.

Μυστικά

Πρακτικό κόλπο: Για κάθε φύλλο υπολογίζουμε 2 απλόχερα (2 γεμάτες χούφτες) αλεύρι, επομένως επιλέγουμε πόσα φύλλα θα φτιάξουμε και βάζουμε τις ανάλογες χούφτες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 166.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών