ΑΓΟΡΑ

Στο Cookie Spot θα βρεις το cookie που σου ταιριάζει

Σ’ ένα μικρό θεματικό μαγαζάκι στους Αμπελόκηπους η Αμάντα κι ο Δημήτρης προτείνουν cookies σε πολλές γεύσεις που ψήνονται τη στιγμή που τα παραγγέλνεις.

24.03.2022
Στο Cookie Spot θα βρεις το cookie που σου ταιριάζει

Το στόρι έχει ως εξής. Η Αμάντα Λυμπέρη, γραφίστρια στο επάγγελμα, έψηνε για καιρό cookies στην κουζίνα του σπιτιού της, που στη συνέχεια τα μοίραζε σε φίλους και γνωστούς. Καθώς επέστρεφαν και ζητούσαν κι άλλα, άρχισε να σκέφτεται μήπως αυτό που ξεκίνησε ως χόμπι, αναζητώντας κάτι δημιουργικό και αγχολυτικό, μπορούσε να εξελιχθεί. Ο Δημήτρης Πλουμιστός, που δούλευε στο πεδίο του marketing και της διαφήμισης, στριφογύριζε στο μυαλό του την ιδέα ενός μαγαζιού εξειδικευμένου στα cookies που να κάνει παραδόσεις κατ’ οίκον. Όταν έτυχε να γνωριστούν, μέσω ενός κοινό γνωστού, αποφάσισαν να ενώσουν δυνάμεις κι ιδέες και το πράγμα δεν άργησε να πάρει το δρόμο του. Ξεκίνησαν τις δοκιμές –άλλα πέτυχαν με την πρώτη, άλλα χρειάστηκαν παραπάνω προσπάθεια–, βρήκαν το χώρο πάνω στην Κηφισίας και παρότι καθυστέρησαν λίγο λόγω της πανδημίας, η πόρτα του The Cookie Spot άνοιξε τον Μάιο που μας πέρασε κι οι πρώτες παρτίδες φρεσκοψημένων, τραγανών απ’ έξω, μαλακών, μαστιχωτών από μέσα, cookies άρχισαν τις διαδρομές. Λίγο αργότερα τα πρωτοδοκίμασα κι εγώ στο σπίτι μιας φίλης. Ξεχώρισα αυτό  με το λεμόνι, τη λευκή σοκολάτα και το μύρτιλο, το chocolate chip cookie, αυτό με το φιστικοβούτυρο και την σοκολάτα και το cookie brownie, με καρύδι και ανθό αλατιού – το αλμυρό στοιχείο ήταν ωραία πινελιά. Κι αποφάσισα να επιστρέψω για επόμενο γύρο.

Η Αμάντα Λυμπέρη και ο Δημήτρης Πλουμιστός
Σε πολλά από τα cookies κοντράρουν τη ζάχαρη με λίγο αλάτι

Όταν βρέθηκα πριν από λίγες μέρες στο κατάστημα, με το ανοικτό παράθυρο στο εργαστήριο, που μοσχοβολάει και με τη μάσκα ακόμη, τη διαδικασία του bake to order την είδα στην πράξη. Κάνεις την παραγγελία σε κάποια από τις γνωστές ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής, τα μπαλάκια της ζύμης πατικώνονται, μπαίνουν στο φούρνο και μόλις είναι έτοιμα, θέλουν 11 με 15 λεπτά ψήσιμο ανάλογα με το είδος του μπισκότου, στέκονται δύο-τρία λεπτά (αλλιώς θα θρυμματιστούν στη μεταφορά) και απλώνονται, κρατώντας… αποστάσεις, στα πλατιά χάρτινα κουτιά. «Πιτσόκουτα» τα λένε, γελώντας, η Αμάντα κι ο Δημήτρης, που προτείνουν και skillet cookies για δύο ή τρεις, που ψήνονται σε μικρά ταψάκια και συνδυάζονται με παγωτό. Εναλλακτικά, μπορείς να διαλέξεις από από τη βιτρίνα τους. Κι εκεί είναι πολύ φρέσκα. Εξαφανίζονται γρήγορα.

Το cookie-μηλόπιτα με φρέσκο μήλο και κανέλα
Το cookie με λεμόνι, μύρτιλο και κομμάτια λευκής σοκολάτας

Από τις πιο πρόσφατες προτάσεις του Cookie Spot, μου άρεσε πολύ το bourbon-πεκάν-μαύρη σοκολάτα που έχει και λίγο ανθό αλατιού και το cookie με κρέμα gianduja και κρατσανιστά κροκάν φουντουκιού, ενώ εκτίμησα και εκείνο με τη γεύση μηλόπιτας, με κομματάκια μήλου και κανέλα. Το πορτοκάλι του orange cookie θα το ήθελα λίγο πιο εκφραστικό, με περισσότερο ξύσμα ίσως. Τα φρούτα που χρησιμοποιούν στα μπισκότα τους, πάντως, είναι φρέσκα εποχής. Τώρα είναι μήλο και πορτοκάλι, μετά θα είναι φράουλα. Δουλεύουν με σοκολάτα Callebaut, ελληνικό αγελαδινό βούτυρο, φυσικό εκχύλισμα βανίλιας, φιστίκια από ένα παραγωγό στην Αίγινα. Και, θέλοντας ο καθένας να βρίσκει τη γεύση που του ταιριάζει, όλο και εμπλουτίζουν τη συλλογή τους με νέες συνταγές. Πριν λίγο καιρό εμφάνισαν μια ενδιαφέρουσα αλμυρή βερσιόν που κινείται μεταξύ cookie και scone, με παρμεζάνα, τσένταρ και θυμάρι, γεμιστό με κρέμα τυριού. Με το Πάσχα να πλησιάζει έφτιαξαν ένα cookie με μαχλέπι, μαστίχα κι αμύγδαλο, που θυμίζει λίγο τσουρέκι κι ένα νηστίσιμο με ταχίνι, σταφίδες, πορτοκάλι και κανέλα, πασπαλισμένο με σουσάμι. Προτείνουν μιλκσέικ και ζεστά ροφήματα με αλεσμένα μπισκότα, αλλά και σακουλάκια με dog treats, μπισκοτένιες λιχουδιές για σκύλους, τα έσοδα από τα οποία θα δίνονται σε φιλοζωικές.

Κάποια από τα cookies του Cookie Spot γίνονται ζεστά ροφήματα

Τα πιο μεγάλα skillet cookies ψήνονται σε ταψάκι και σερβίρονται με παγωτό
Το αλμυρό cookie με παρμεζάνα και τσένταρ

Έχουν κι άλλα στα σκαριά. Από ό,τι μου λένε όλο κάτι σκέφτονται, όλο κάτι δοκιμάζουν. Πολλά μπορεί να κάνει κανείς με τα cookies. Νομίζω ότι πλέον ο κι ο κόσμος είναι ανοικτός σε νέες προτάσεις. Όταν θέλεις ένα γλυκό σνακ με τον καφέ ή το τσάι σου ή μια μικρή λιχουδιά μέσα στη μέρα, δεν το πολυσκέφτεσαι να πάρεις μερικά – φλερτάροντας και με την ιδέα μια καινούργιας, πιο ασυνήθιστης γεύσης ή υφής που ξεφεύγει από την πεπατημένη. Φεύγοντας μου ήρθε στο μυαλό ένα επεισόδιο της σειράς Top Chef All Stars, αφιερωμένο στα cookies, πριν κανά-δυο χρόνια πρέπει να έχει παίξει, με κριτή το μαλλιαρό μπισκοτοφάγο τερατάκι (Cookie Monster) του «Σουσάμι Άνοιξε». Πριν βαθμολογήσει μασούλησε για λίγο το τραπεζομάντιλο και μετά, αφού επαίνεσε ένα κλασικό chocolate chip cookie, που ως γνωστόν είναι η αδυναμία του, έχρισε νικητή έναν άλλο διαγωνιζόμενο και μαζί του ένα πιο πολύπλοκο γλυκάλμυρο μπισκότο, που έπαιζε με την ιδέα του shortbread. Μάλλον θα του άρεσε εδώ.

The Cookie Spot

Λεωφόρος Κηφισίας 129, Αμπελόκηποι
  • Τηλέφωνο: 210-69.83.637
  • Ωράριο: Δευτέρα - Πέμπτη 09:00-21:30, Παρασκευή 09:00-22:30 & Σάββατο 10:00-22:30
  • Κόστος: Cookies: 2-3 ευρώ/τεμάχιο
  • Delivery: Mέσω Wolt, efood και Βox

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών