ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦασολάδα λευκή με πράσα και μπέικονΦασολάδα λευκή με πράσα και μπέικον
20' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την Ηπειρώτικη φασολάδα φούρνου, ξεκινάμε στραγγίζοντας τα φασόλια και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό τόσο που να τα υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια, χωρίς να λιώσουν. Σουρώνουμε τα φασόλια και κρατάμε το νερό όπου έβρασαν.
  2. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σέλινο, το σκόρδο και τα καρότα για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  3. Ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό και προσθέτουμε την πολτοποιημένη ντομάτα, τη δάφνη, αλάτι και το μπούκοβο και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C.
  5. Σε μια γάστρα ή ένα βαθύ ταψί ρίχνουμε τα φασόλια, τη σάλτσα με τα λαχανικά, τις πιπεριές Φλωρίνης (αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες, τις σοτάρουμε με τα υπόλοιπα λαχανικά) και το νερό που κρατήσαμε. Το νερό πρέπει να υπερκαλύπτει τα υλικά κατά 3-4 εκ. Αν είναι λιγότερο, προσθέτουμε ζεστό νερό.
  6. Κλείνουμε με το καπάκι ή με αλουμινόχαρτο (αν χρησιμοποιούμε ταψί) και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά και να χυλώσει η φασολάδα.
  7. Ξεφουρνίζουμε, αφαιρούμε τη δάφνη, σκορπίζουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 127.

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών