Βαθιά ριζωμένο στην ελληνική κουζίνα, με όλα τα μυρωδικά του να μοσχοβολούν ύπαιθρο, σηκώνει κρασί και παρέα. Τη συνταγή μας έδωσαν οι μάγειρες και ιδιοκτήτες Δημήτρης Παρδαλίδης και Γιώργος Χλούζας του εστιατορίου Νέα Φωλιά στη Θεσσαλονίκη.

30' προετοιμασία
3 ώρες και 20' μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 15 ώρες και 50'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη μαρινάδα

Για το αρνάκι

Για το κους κους

Διαδικασία

  1. Για το αρνάκι στη γάστρα με βότανα και κουσκούς με λαχανικά, ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας και το μείγμα τρίβουμε τα κομμάτια του αρνιού. Τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C. 
  3. Σοτάρουμε το αρνί στο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.
  4. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα βότανα και μαγειρεύουμε 2 λεπτά, για να βγάλουν τα αρώματά τους.
  5. Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε γάστρα, προσθέτουμε τον ζωμό, αλατοπίπερο και κλείνουμε με το καπάκι.
  6. Ψήνουμε για 30 λεπτά, χαμηλώνουμε στους 160° C και ψήνουμε για 2 ώρες και 30 λεπτά.
  7. Ξεσκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ακόμη, μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά, να μελώσει η σάλτσα και να ροδίσει το κρέας.

Κους κους

  1. Σοτάρουμε στο λάδι, σε δυνατή φωτιά, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές για 2-3 λεπτά, ρίχνουμε το κουσκούς, συνεχίζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να γυαλίσει και προσθέτουμε τη δάφνη, τα μπαχαρικά και το κρασί. Αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το ξίδι, τον μαϊντανό, τον ζωμό και αλατοπίπερο.
  2. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά, με σκεπασμένο σκεύος, μέχρι να γίνει το κους κους.
  3. Ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
  4. Σερβίρουμε το αρνάκι με το κους κους και τα υγρά από τη γάστρα.

Στο ποτήρι μας: Cabernet Sauvignon.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Κους κους

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών