ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δροσιά (Λαύκος, Πήλιο)

Λαδερά, μαγειρευτά, πίτες αλλά και σουβλιστά σε εξαιρετικές τιμές σε μια ταβέρνα στο αρχοντοχώρι του νοτίου Πηλίου.

31.08.2011| Updated: 06.10.2021
Δροσιά (Λαύκος, Πήλιο)

Λαδερά, μαγειρευτά, πίτες αλλά και σουβλιστά σε εξαιρετικές τιμές σε μια ταβέρνα στο αρχοντοχώρι του νοτίου Πηλίου.

Η θέση: Στην κλειστή, πετρόχτιστη πλατεία του Λαύκου, που έχει χαρακτηριστεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, κάτω από τα γιγάντια σκιερά πλατάνια που προσφέρουν μοναδική δροσιά, βρίσκεται το εστιατόριο της Κατερίνας, όπως είναι γνωστή η ταβέρνα στους ντόπιους. Αν, λοιπόν, δεν την βρείτε με την πρώτη, ρωτήστε στο χωριό.

Η ατμόσφαιρα: Ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τον ελληνικό κινηματογράφο, παλιά ξύλινα τελάρα για το ψήσιμο του ψωμιού στο φούρνο, αρμαθιές με μυρωδικά και ένας μεγάλος παλιός καθρέφτης είναι το ντεκόρ του μαγαζιού. Λιτό, απλό και χωρίς πολλές φανφάρες. Το καλοκαίρι ο χώρος στο εσωτερικό δεν λειτουργεί, αφού τα τραπέζια μεταφέρονται στην πλατεία. Θα δείτε να συχνάζουν ντόπιοι, Έλληνες και ξένοι επισκέπτες, βασικά καλοφαγάδες, που έχουν δοκιμάσει στο παρελθόν ή άκουσαν για το φαγητό της Κατερίνας. Ακόμη και όσοι δεν μένουν στο χωριό, θα το επισκεφτούν τουλάχιστον μια φορά στις διακοπές τους μόνο και μόνο για να δοκιμάσουν τις σπεσιαλιτέ της.

Το φαγητό: Πιστέψτε με, δεν είμαι υπερβολική, είναι η πρώτη φορά που πηγαίνω κάπου διακοπές και τρώω τόσα καλά μαγειρευτά και λαδερά, ισάξια των καλύτερων σπιτικών. H Κατερίνα δεν είναι σεφ, είναι μαγείρισσα και όπως λέει η ίδια «αφού τα έφερε έτσι η ζωή να κάνω αυτή τη δουλειά, θέλω να την κάνω καλά». Και την κάνει όπως έχει μάθει από τη μαμά της. Από το 1988, οπότε ξεκίνησε, κάθε πρωί πηγαίνει στο εστιατόριο και μαγειρεύει, συντονίζει την κουζίνα και παίρνει και τις παραγγελίες. Εξαιρετικά γεμιστά (ντομάτες, πιπεριές πράσινες αλλά και Φλωρίνης, μελιτζάνες), μυρωδάτο ιμάμ, σκοπελίτικη τραγανή τηγανητή πίτα (χωρίς να σου μένει λαδίλα στο στόμα μετά), σπεντζοφάι με διαφόρων ειδών πιπεριές και ντόπιο λουκάνικο -να γλείφεις τα δάχτυλά σου- και μια ρεβυθάδα με κρεμμυδάκια του στιφάδο σε πήλινη γάστρα – μοναδική γευστική εμπειρία. Κεφτεδάκια με δυόσμο και πάπρικα αλλά και μπιφτέκια μοσχαρίσια με κόλιανδρο και αυτά δικής της έμπνευσης. Στην ψησταριά ο Αουρέλ, ακολουθώντας πιστά τις συμβουλές της Κατερίνας, σουβλίζει και ψήνει κεμπάπ χοιρινό, κοντοσούβλι από προβατίνα, κοτόπουλα, παϊδάκια και μπριζόλες. Κοινό χαρακτηριστικό τους το καλό ψήσιμο με ζουμερό και γευστικό αποτέλεσμα.

Ο λογαριασμός: Δεν θα πληρώσετε πάνω από 10-15 ευρώ το άτομο.

Η κάβα: Ό,τι περιμένουμε να βρούμε σε μια καλή ταβέρνα, χύμα κρασί καλό (όχι ιδιαίτερο), μπίρες και αναψυκτικά.

Επιπλέον πληροφορίες: Το σέρβις γρήγορο, ευγενικό και πρόθυμο ακόμη και στις δύσκολες μέρες. Επειδή στην υψηλή τουριστική περίοδο το μαγαζί είναι φίσκα, καλό θα ήταν να κρατήσετε φαγητό (μαγειρευτά) καθώς και τραπέζι, γιατί είναι πολύ πιθανό να μην βρείτε. Ανοιχτό καθημερινά από τον Ιούνιο μέχρι τέλη Αυγούστου, καθώς και τα τριήμερα και τα 15πενθήμερα των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Η Δροσιά, Λαύκος, Πήλιο, τηλ.: 24230-65.078.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών