ΑΓΟΡΑ

9 φούρνοι με τα ψωμιά που θέλουμε να δίνουμε στα παιδιά μας

Αλωνίσαμε την Αθήνα, δοκιμάσαμε, τεστάραμε με τα παιδιά μας και ιδού το αποτέλεσμα. Οι παρακάτω 9 φούρνοι έχουν όλα όσα θέλουμε κι εμείς και τα παιδιά μας.

20.09.2021| Updated: 22.09.2022
Φωτογραφίες: Θάλεια Γαλανοπούλου Styling: Νάσια Διαμαντίδη
9 φούρνοι με τα ψωμιά που θέλουμε να δίνουμε στα παιδιά μας

Ποιο παιδί δεν αγαπά το ψωμί; Κανένα. Ακόμα και το πιο δύσκολο παιδί στο φαί και στις δοκιμές νέων γεύσεων και πιάτων, το ψωμί θα το φάει. Γι αυτό το να είναι, πέρα από γευστικό, ποιοτικό, χωρίς συντηρητικά και θρεπτικό είναι αυτό που ενδιαφέρει κάθε μάνα και πατέρα αυτού του τόπου. Αλωνίσαμε την Αθήνα, δοκιμάσαμε, τεστάραμε με τα παιδιά μας και ιδού το αποτέλεσμα. Οι παρακάτω 9 φούρνοι έχουν όλα όσα θέλουμε κι εμείς και τα παιδιά μας.

Kora

Μαστιχωτή και παχιά, η φοκάτσια με προζύμι της Kora έχει γενναίες δόσεις ελαιολάδου, αρωματίζεται με δεντρολίβανο και πασπαλίζεται με χοντρό, θαλασσινό αλάτι. Την κάνουμε σάντουιτς, την τρώμε και σκέτη. Εξαιρετικό και το σταρένιο καρβέλι, από λευκό αλεύρι σίτου, ολικής σίτου και προζύμι αργής ωρίμανσης. Δοκιμάστε το και σε σάντουιτς με τυρί και, αν τα παιδιά σας είναι δεκτικά σε αλμυρόγλυκους συνδυασμούς, βάλτε από πάνω και λίγη μαρμελάδα. Κολατσιό γερό, που θα τα κρατήσει χορτάτα για ώρες. Κι αφού ήρθατε ως εδώ, μην παραλείψετε να πάρετε για εσάς και το πολύσπορο με προζύμι αργής ωρίμασης, καβουρδισμένο σουσάμι, μαυροκούκι, παπαρουνόσπορο και κολοκυθόσπορο. Γίνεται με αλεύρι σίτου και σίκαλης και έχει γεμάτη, πλούσια γεύση.

Kora, Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, Τ/210-36.27.855

Ρίζος

Τη μακριά οικογενειακή παράδοση στην αρτοποιία συνεχίζουν οι ηπειρώτικης καταγωγής μάστορες του ψωμιού στον Ρίζο. Πάρτε το χωριάτικο από βιολογικό αλεύρι, την τσιαπάτα που βγαίνει και σε μισόκιλα φραντζολάκια, το καμπαγιού ή το «χωριό» με σταρένιο αλεύρι, ελαιόλαδο και προζύμι. Αυτά για τα παιδιά… Αν τώρα σε εσάς αρέσουν τα βαριά, συμπαγή ψωμιά, πάρτε να δοκιμάσετε το dinkel, με την αυθεντική γερμανική συνταγή, από δίκοκκο αλεύρι ντίνκελ και φυσικό προζύμι αργής ωρίμανσης. Η γεύση του θυμίζει ξηρούς καρπούς και πάει γάντι με μια καλή μαρμελάδα φράουλα ή κεράσι και φυστικοβούτυρο.

Ρίζος, Ματρόζου 12, Κουκάκι, Τ/210-92.49.527 & Αίμου και Πρέσπας 34, Βοτανικός, Τ/210-34.23.446 Τ/210-34.23.446

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤοστ με σπαράγγια, μπέικον και αυτοσχέδιο τσάτνεϊ ντομάταςΣάντουιτς στο γραφείο, τοστάκι στο σχολείο! 12 συνταγές-έκπληξη

Λυκαβηττός

Ελληνικά άλευρα, κυρίως από τη Θεσσαλία, χρησιμοποιούν στον δημοφιλή κολωνακιώτικο φούρνο. Ανάμεσα στα πολλά (περίπου είκοσι) ενδιαφέροντα είδη ψωμιού που ζυμώνονται στο σημείο, θα βρείτε ωραία τσιαπάτα και τέσσερα είδη προζυμένιου (χωριάτικο, ολικής, καλαμποκιού, πολύσπορο) που προτείνονται για σάντουιτς. Αξίζει όμως να πάρετε και για εσάς κάποιο από τα μαύρα, σφιχτά ψωμιά που κάνουν με γερμανικά και αυστριακά αλεύρια.

Λυκαβηττός, Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι, Τ/210-72.11.248

Τάκης

Στον θρυλικό, γωνιακό φούρνο δίπλα από την Ακρόπολη βρίσκει κανείς δεκάδες είδη ψωμιών, οπότε η επιλογή είναι πολύ δύσκολη. Για σαντουιτσάκια θα προτείναμε το χωριάτικο προζυμένιο καρβέλι με σιμιγδάλι, κομμένο σε φέτες, τις λευκές σταρένιες μπαγκέτες καμπαγιού (βγαίνουν και σε εκδοχή με βύνη, σίκαλη και προζύμι σίκαλης) και τη μαλακή, στρογγυλή μίνι φοκάτσια. Τα μικρασιατικά κουλουράκια με το σουσάμι είναι επίσης αγαπημένα των παιδιών. Και η λίστα συνεχίζεται…

Τάκης, Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, Τ/210-92.30.052

Τρομερό Παιδί

Αλεύρι ελληνικό από τον παραδοσιακό κυλινδρόμυλο του Πιπίνο Πυρροντζέλλο, μυλωνά πέμπτης γενιάς στην Καρδίτσα, βάζουν στις δημιουργίες τους ο Στέφανος Λιβάνιος και ο Χρήστος Παππάς. Ωραία επιλογή είναι το μπριός φόρμας, που είναι ιδανικό για πρωινό και συνδυάζεται ωραία τόσο με γλυκά όσο και με αλμυρά υλικά. Είναι μαλακό σαν χάδι και πλούσιο σε γεύση, χάρη στο γαλλικό βούτυρο Βρετάνης. Φυσικά δεν θα φύγετε από εδώ χωρίς να πάρετε μία από τις πιο παριζιάνικες μπαγκέτες της πόλης. Παρασκευάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο και ευλαβική τήρηση των προδιαγραφών. Θα τη βρείτε σε απλή και πολύσπορη εκδοχή. Μια καλή επιλογή για να μυήσετε τα παιδιά στα ψωμιά ολικής άλεσης είναι και η φραντζόλα ολικής με προζύμι επίσης από αλεύρι ολικής άλεσης. Ίσως στο παιδί σας να μην αρέσει, αλλά εσείς δοκιμάστε το «έμπειρο» πολύσπορο φόρμας με το πρασινωπό χρώμα, το οποίο οφείλει στη βύνη κριθαριού. Περιέχει πέντε σπόρους (λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο, σουσάμι, παπαρουνόσπορο) και πέντε άλευρα (μαλακό και σκληρό σιτάρι, καλαμπόκι, σίκαλη και κριθάρι).

Τρομερό Παιδί, Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, Τ/210-77.77.537

Πνύκα

Στον δικό τους πετρόμυλο αλέθουν το διαλεγμένο σιτάρι οι αρτοποιοί της Πνύκας. Δοκιμάστε το φουσκωτό μπριός φόρμας αλλά και τα μικρά στρογγυλά μπριοσάκια, με φρέσκο βούτυρο και αυγά. Για χορταστικά και υγιεινά σνακ, αν στα παιδιά σας αρέσει το ψωμί ολικής, θα προτείναμε τα μακρόστενα μικρά ψωμιά ολικής που, όπως και το αντίστοιχο καρβέλι, περιλαμβάνουν και ένα ποσοστό κριθαριού και βρώμης.

Πνύκα, Πρατίνου 13, Παγκράτι, Τ/210-72.51.941 & Πετράκη 24, Σύνταγμα, Τ/210-32.45.162

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠροζυμένιο ψωμί με ελαφρύ άρωμα μαστίχαςΠροζυμένιο ψωμί με ελαφρύ άρωμα μαστίχας

Μαμά Ψωμί

Μεστά ψωμιά λόγω της αργής διαδικασίας ωρίμανσης, από χωριάτικο ολικής μέχρι γευστικότατο ζέας (κάθε Τρίτη) και παραδοσιακό ξινό, σταρένιο άρτο που κρατάει για μέρες φουρνίζουν στο Μαμά Ψωμί. Για το λευκό ψωμί του τοστ εδώ χρησιμοποιούν ελάχιστο, πολύ καλής ποιότητας, βούτυρο. Για το δικό σας κολατσιό, αν πάτε Σάββατο, αναζητήστε το «πλιγούρι-φουντούκι», ιδανική συνοδεία ενός κομματιού ωραίου τυριού.

Μαμά Ψωμί, Ζαχαρίτσα 42-44, Κουκάκι, Τ/210-92.27.686

Έξαρχος

Από τον παλιό πειραιώτικο φούρνο δοκιμάστε το «μετσοβίτικο», χωριάτικο καρβέλι από κίτρινο σκληρό αλεύρι, που φτιάχνεται αποκλειστικά με προζύμι, ή μία από τις νόστιμες μπαγκέτες, για να τις γεμίσετε αργότερα με ό,τι σας κάνει κέφι ή να τις κόψετε σε μικρές φετούλες και να τις αλείψετε με βούτυρο και μαρμελάδα για το πρωινό.

Έξαρχος, Φιλικής Εταιρείας 29, Πειραιάς, Τ/210-45.12.358

Πεϊνιρλί Ιωνίας

Δεν είναι τόσο διαφημισμένο όσο τα καταπληκτικά πεϊνιρλί τους, αλλά στη γνωστή γωνιά της Πανόρμου βγάζουν και ένα πολύ ιδιαίτερο ψωμί. Όσο λοιπόν αλείφουν τη «βαρκούλα» σας με φρέσκο, λιωμένο βούτυρο, μην ξεχάσετε να ζητήσετε και ένα από τα κάπως πλακέ καρβελάκια που βγαίνουν αχνιστά από τον ξυλόφουρνο. Η κόρα είναι ανοιχτόχρωμη και πολύ μαλακή, ενώ η ψίχα ζουμερή, με υφή εθιστική.

Πεϊνιρλί Ιωνίας, Πανόρμου 3, Αμπελόκηποι, Τ/210-64.62.854

Χρήσιμες Συμβουλές

Καλό είναι να μυήσουμε τα παιδιά μας στο καλό ψωμί ολικής άλεσης, αλλά και σε πιο σύνθετα αρτοποιήματα με διάφορα άλευρα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να τα πιέσουμε. Ξεκινώντας πρώτα από τα καλά άσπρα προζυμένια ψωμιά, που σίγουρα είναι πιο εύληπτα, μπορούμε σταδιακά να τους δίνουμε να δοκιμάζουν και άλλα είδη, ώστε να εξοικειώνονται.

Δεν απορρίπτουμε τα πιο σκληρά ψωμιά ή τα μεγάλα σφιχτά καρβέλια. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, για να μπορούν να τα μασήσουν τα παιδιά πιο εύκολα, αφαιρώντας αν χρειάζεται και την πολύ σκληρή κόρα.

Τα πολύσπορα ψωμιά συνήθως αποφεύγουμε να τα δώσουμε σε πολύ μικρά παιδιά που ίσως στραβοκαταπιούν και πνιγούν με τα σπόρια. Είναι όμως μια κατηγορία ενδιαφέρουσα, που αξίζει να διερευνήσετε αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά. Μπορεί να βρουν απολαυστική την τραγανή αίσθηση και τα γήινα αρώματα των διαφορετικών σπόρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠορτοκαλί προζυμένιο ψωμί με ντομάτα, χωρίς χρωστικέςΠορτοκαλί προζυμένιο ψωμί με ντομάτα, χωρίς χρωστικές ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟ Νίκος Χανδόλιας είναι καλλιτέχνης και καμβάς του είναι το ψωμίΟ Νίκος Χανδόλιας είναι καλλιτέχνης και καμβάς του είναι το ψωμί

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 185.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών