Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε να ασπρίσουν.

Προσθέτουμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και την κρέμα σοκολάτας. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι.

Το κακάο, τη σόδα και το αλάτι. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.

Κάνουμε το ίδιο με τις σταγόνες κουβερτούρας, ντύνουμε με λαδόκολλα μια φόρμα διαμέτρου 15 εκ. (ή ό,τι έχουμε).

Αδειάζουμε μέσα το μείγμα, καλύπτοντας τα 3/4 της φόρμας, ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C. Κάνουμε το τεστ της οδοντογλυφίδας (ή του μαχαιριού) για να δούμε αν έχει ψηθεί σωστά.

Το αφήνουμε να κρυώσει και ξεκινάμε να φτιάχνουμε τη χιονόμπαλα: Μαλακώνουμε τη ζελατίνη σε μπόλικο παγωμένο νερό, αφού περάσουν περίπου 5 λεπτά τη στύβουμε με τα χέρια να στραγγίξει.

Τη βάζουμε σε ένα μπολάκι και προσθέτουμε ζεστό νερό (όχι καυτό), ανακατεύουμε να λιώσει, αλείφουμε τα μπαλόνια με το σπορέλαιο και τα βουτάμε μέσα στη ζελατίνη.

Τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα ξαναβουτάμε, τα δένουμε σε ένα ξυλάκι το οποίο καρφώνουμε σε ένα κομμάτι φελιζόλ για να μην ακουμπούν πουθενά. Κόβουμε τη μύτη των μπαλονιών. Οσο ξεφουσκώνουν, η ζελατίνη ξεκολλάει. Πολλές φορές καταστρέφεται, αλλά κάποια θα μείνει ατσαλάκωτη.

Επιστρέφουμε στο κέικ: Το ισιώνουμε κόβοντας μια φέτα από πάνω, μαλακώνουμε τη ζαχαρόπαστα λίγο με τα χέρια μας.

Την ανοίγουμε με έναν πλάστη σε φύλλο πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια πασπαλισμένη με αλεύρι ή κορν φλάουρ, σκεπάζουμε το κέικ με το φύλλο της ζαχαρόπαστας και το εφαρμόζουμε πάνω του με τα χέρια μας.

Καρφώνουμε σε ένα ξυλάκι για σουβλάκια την πράσινη ζαχαρόπαστα που έχουμε πλάσει σε κώνο. Είναι το έλατο και με ένα ψαλίδι του κόβουμε κλαδιά. Κολλάμε το έλατο στο κέντρο του κέικ. Κολλάμε και διάφορα άλλα σχεδιάκια από λευκή ζαχαρόπαστα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚάπκεϊκ με τη ζύμη που μας περίσσεψε απο κέικΚάπκεϊκ με τη ζύμη που μας περίσσεψε απο κέικ

Ρίχνουμε γύρω-γύρω από το έλατο ινδοκάρυδο (θα είναι το χιόνι), παίρνουμε μία από τις μπάλες από ζελατίνη που δεν χάλασαν και σκεπάζουμε το έλατο.

Περιμετρικά της μπάλας, εκεί που ενώνεται με τη ζαχαρόπαστα φτιάχνουμε ένα στεφάνι με αυγόγλασο, χρησιμοποιώντας ένα κορνέ με λεπτή μύτη, βάζουμε αυγόγλασο και στην κορυφή της μπάλας.
Κολλάμε πάνω του ένα πράσινο φύλλο από ζαχαρόπαστα και στο κέντρο του ένα μικρό μπαλάκι από κόκκινη ζαχαρόπαστα.

2 ώρες προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Χιονόμπαλα

Διαδικασία

  1. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε να ασπρίσουν, προσθέτουμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και την κρέμα σοκολάτας.
  2. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και το αλάτι. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα, κάνουμε το ίδιο με τις σταγόνες κουβερτούρας.
  3. Ντύνουμε με λαδόκολλα μια φόρμα διαμέτρου 15 εκ. (ή ό,τι έχουμε) και αδειάζουμε μέσα το μείγμα, καλύπτοντας τα 3/4 της φόρμας, ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C. Κάνουμε το τεστ της οδοντογλυφίδας (ή του μαχαιριού) για να δούμε αν έχει ψηθεί σωστά.
  4. Το αφήνουμε να κρυώσει και ξεκινάμε να φτιάχνουμε τη χιονόμπαλα: Μαλακώνουμε τη ζελατίνη σε μπόλικο παγωμένο νερό, αφού περάσουν περίπου 5 λεπτά τη στύβουμε με τα χέρια να στραγγίξει. Τη βάζουμε σε ένα μπολάκι και προσθέτουμε ζεστό νερό (όχι καυτό). Ανακατεύουμε να λιώσει.
  5. Αλείφουμε τα μπαλόνια με το σπορέλαιο και τα βουτάμε μέσα στη ζελατίνη, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα ξαναβουτάμε, τα δένουμε σε ένα ξυλάκι το οποίο καρφώνουμε σε ένα κομμάτι φελιζόλ για να μην ακουμπούν πουθενά, κόβουμε τη μύτη των μπαλονιών. Οσο ξεφουσκώνουν, η ζελατίνη ξεκολλάει. Πολλές φορές καταστρέφεται, αλλά κάποια θα μείνει ατσαλάκωτη.
  6. Επιστρέφουμε στο κέικ: Το ισιώνουμε κόβοντας μια φέτα από πάνω, μαλακώνουμε τη ζαχαρόπαστα λίγο με τα χέρια μας και την ανοίγουμε με έναν πλάστη σε φύλλο πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια πασπαλισμένη με αλεύρι ή κορν φλάουρ. Σκεπάζουμε το κέικ με το φύλλο της ζαχαρόπαστας και το εφαρμόζουμε πάνω του με τα χέρια μας.
  7. Καρφώνουμε σε ένα ξυλάκι για σουβλάκια την πράσινη ζαχαρόπαστα που έχουμε πλάσει σε κώνο. Είναι το έλατο και με ένα ψαλίδι του κόβουμε κλαδιά, κολλάμε το έλατο στο κέντρο του κέικ. Κολλάμε και διάφορα άλλα σχεδιάκια από λευκή ζαχαρόπαστα.
  8. Ρίχνουμε γύρω-γύρω από το έλατο ινδοκάρυδο (θα είναι το χιόνι). Παίρνουμε μία από τις μπάλες από ζελατίνη που δεν χάλασαν και σκεπάζουμε το έλατο. Περιμετρικά της μπάλας, εκεί που ενώνεται με τη ζαχαρόπαστα φτιάχνουμε ένα στεφάνι με αυγόγλασο, χρησιμοποιώντας ένα κορνέ με λεπτή μύτη.
  9. Βάζουμε αυγόγλασο και στην κορυφή της μπάλας, κολλάμε πάνω του ένα πράσινο φύλλο από ζαχαρόπαστα και στο κέντρο του ένα μικρό μπαλάκι από κόκκινη ζαχαρόπαστα.

Μυστικά

* Αυγογλασο ( (Χτυπάμε στο μίξερ 4 ασπράδια αυγών με 150 γρ. ζάχαρη άχνη και 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού μέχρι να γίνουν μαρέγκα.)

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 17.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών