ΕΞΟΔΟΣ

Χριστούγεννα στα μπαρ της Θεσσαλονίκης

Μικρά, μεγάλα, καινούργια, παλιά, μυσταγωγικά ή πιο αλέγκρα, αυτά τα 9 μπαρ έχουν καθένα τη δική του ατμόσφαιρα. Και μια πολύ καλή συλλογή από ποτά και κοκτέιλ.

23.12.2023
Χριστούγεννα στα μπαρ της Θεσσαλονίκης

Όταν πέφτει το φως του ήλιου, οι μπάρες ζωντανεύουν. Πάνω τους ακουμπούν όνειρα, σκέψεις, αγωνίες και επιθυμίες. Την περίοδο των γιορτών, όμως, από ψυχικά στηρίγματα μεταμορφώνονται για λίγο σε πασαρέλες ευχών. Ευτυχώς, η Θεσσαλονίκη διαθέτει αρκετά μπαρ, παλιού και νέου «κόσμου», και για να λουφάξεις όταν όλα στραβώνουν και για να περάσεις καλά με ένα ποτό ή ένα κοκτέιλ στο χέρι και να τσουγκρίσεις στην υγειά του καινούργιου χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΘεσσαλονίκη: 9 καινούργια μαγαζιά για καφέ, φαγητό και ποτό που αξίζει να γνωρίσετεΘεσσαλονίκη: 9 καινούργια μαγαζιά για καφέ, φαγητό και ποτό που αξίζει να γνωρίσετε

Από ένα φανταστικό «ανθοπωλείο» σε ένα χόστελ που ξέρει από ποτά

Aria

Η είσοδος του Aria

Το προηγούμενο Σάββατο, στις αρχές της Βασιλέως Ηρακλείου άνοιξε το Aria (Baσιλέως Ηρακλείου 4, Τ/6940930265). Πίσω από τη μικρή βιτρίνα ενός φανταστικού ανθοπωλείου βρίσκεται ένα ασανσέρ που οδηγεί στον κάτω όροφο. Όταν περάσεις το κατώφλι τηλεμεταφέρεσαι, ως Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, σε ένα άλλο σύμπαν, λονδρέζικης αισθητικής. Με σαφείς επιρροές από την εποχή της αμερικάνικης ποτοαπαγόρευσης, το Aria είναι ένα στυλάτο μπαρ με εντυπωσιακά μεγάλη προθήκη ποτών. Από μακριά νομίζεις ότι αποτελεί τη συνέχεια του ενυδρείου που υπάρχει στην είσοδο του. Βασιλιάς εδώ είναι το ουίσκι, αφού διατίθενται περισσότερες από 150 ετικέτες, κι ακολουθούν το ρούμι και η τεκίλα. Στη βαριά μπάρα του, μήκους έντεκα μέτρων, τα αναπαυτικά στουλ του σε προτρέπουν να καθίσεις με τις ώρες, ενώ οι καλοντυμένοι κι ευγενικοί μπάρμεν σε εξυπηρετούν πρόθυμα. Ήταν όλα φροντισμένα, μια κανονική μυσταγωγία: κατάλληλο παγάκι ανάλογα με το ποτό, δερμάτινο σουβέρ που συντρόφευσε το ποτήρι, και προσεγμένα συνοδευτικά, όπως οι πράσινες ελιές πριν το σφηνάκι τεκίλα. Κάπως ένιωσα ότι βρέθηκα σε έναν χώρο με επαγγελματίες που σέβονται τη νύχτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΘεσσαλονίκη: 3 νόστιμες στάσεις στο Ντεπώ, μια όμορφη γειτονιά με παράξενο όνομαΘεσσαλονίκη: 3 νόστιμες στάσεις στο Ντεπώ, μια όμορφη γειτονιά με παράξενο όνομα

Le Cercle de Salonique

Le Cercle de Salonique
Nectar Distillery

Στον ίδιο δρόμο, σχεδόν απέναντι, σε ένα κτίριο του 1924, το Le Cercle de Salonique (Βασιλέως Γεωργίου 7, Τ/698-65.01.244) εδώ και τέσσερα χρόνια προσφέρει ποτά σε έναν από τους πιο όμορφα αισθητικά χώρους της πόλης. Βελούδινοι καναπέδες, σαλονάτες μπερζέρες, έπιπλα αντίκες και art nouveau φωτιστικά δημιουργούν ταξιδιάρικη ατμόσφαιρα, με τη μακρόστενη ξύλινη μπάρα να ξεχωρίζει. Στη νοητή ευθεία προς τον βορά και λίγο ανατολικά, φάτσα-κάρτα με τον Ιερό Ναό της Παναγίας των Χαλκέων, στον έβδομο όροφο του μοντέρνου χόστελ Zeus is loose, το Nectar Distillery (Κλεισούρας 13, Τ/23111-18.713) έχει επενδύσει στα ποιοτικά κοκτέιλ και στη μουσική, που κυμαίνεται από σύγχρονη ποπ μέχρι πατροπαράδοτη χιπ-χοπ. Η ατμόσφαιρα του είναι κοσμοπολίτικη, αφού οι ένοικοι του χόστελ, άνθρωποι από όλη την υφήλιο που φοιτούν, εργάζονται ή απλώς εξερευνούν την πόλη, αναμειγνύονται με τους ντόπιους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ7 γευστικά στέκια στη Θεσσαλονίκη, που θες gps για να τα βρεις7 γευστικά στέκια στη Θεσσαλονίκη, που θες gps για να τα βρεις
Flappers 1920s’
Signature κοκτέιλ στο Flappers 1920s’

Κατηφορίζοντας την Αριστοτέλους και στρίβοντας στη Βασιλέως Ηρακλείου, στο τέρμα συναντούμε την Καρόλου Ντηλ και το κοκτέιλ μπαρ Flappers 1920s’ (T/23160-24.778). Καινούργια σχετικά προσθήκη, άνοιξε την Άνοιξη, με ρετρό αισθητική και προσεγμένα ποτά. Εδώ, κυριαρχεί η λογική του μέτρου. Μικρό μαγαζί, εύκολα δηλαδή γίνεται στέκι, στην καρδιά του κέντρου, με νοικοκυρεμένη κάρτα κοκτέιλ, τα οποία παρασκευάζονται στο ειδικό εργαστήριο που βρίσκεται από κάτω. Ενδιαφέρον έχει και το όνομα του που αναφέρεται στο αμερικάνικο φεμινιστικό κίνημα της δεκαετίας του ’20, όπου νεαρές κυρίως γυναίκες διεκδίκησαν την οικονομική, πολιτική και σεξουαλική τους ελευθερία.

Σε λονδρέζικη λέσχη και σε ταπεινή μπάρα

Dacristo

Συνεχίζοντας το σουλάτσο στο κέντρο, ένα δεκάλεπτο με τα πόδια ανατολικότερα, στον πιο «αεράτο» δρόμο της Θεσσαλονίκης, στην Παλαιών Πατρών Γερμανού, το Dacristo (Παλαιών Πατρών Γερμανού 13, Τ/2310-23.59.01) έχει καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει σημείο αναφοράς. Δίπλα στο ντελικατέσεν, από τον Σεπτέμβρη, λειτουργεί η επέκταση του καταστήματος. Με γήινες αποχρώσεις, σωστά συνδυασμένα έπιπλα και χαμηλό φωτισμό, όλη η ατμόσφαιρα παραπέμπει σε λονδρέζικη λέσχη. Αντίστοιχου επιπέδου είναι και η εξυπηρέτηση. Στη μακρόστενη μπάρα, που από πάνω της κρέμονται φυτά και ποτήρια, μπορείς να παραγγείλεις από μια μεγάλη λίστα κρασιών με ετικέτες εγχώριες ή εισαγωγής μέχρι κλασικά ποτά και δικά τους κοκτέιλ. Ωραίος κόσμος, από τριάντα συν, με διάθεση να περάσει καλά. Σε κοντινή απόσταση, νοτιοανατολικά του «Dacristo», στον «πειρατικό» πεζόδρομο της Ισαύρων, υπάρχει μια νεανική «γιάφκα» οραματιστών και ρομαντικών.

Casablanca Social Club

Έλξατε

Το Έλξατε (Ισαύρων 10, Τ/23130-28.622), που φέτος γιόρτασε πανηγυρικά τα δέκα του χρόνια με ένα μεγάλο πάρτι, είναι από αυτά τα μέρη που σου έρχονται πρώτα στο μυαλό όταν νιώσεις μοναξιά. Ξέρεις ότι εκεί θα βρεις φίλους και γνωστούς, ότι θα σε περιποιηθούν με τα «καθαρά» ποτά τους –πόσο σημαντικό να εμπιστεύεσαι ένα μαγαζί–, και ότι στο τσακίρ κέφι μπορεί να ακούσεις Τζένη Βάνου. Συνοικιακό μπαρ υπερτοπικού χαρακτήρα, συγκεντρώνει από νεαρές παρέες και φοιτητές μέχρι δικηγόρους και γιατρούς. Αν και η μάζωξη ακούγεται ετερόκλητη, σε αυτό το ψυχοθεραπευτήριο με την ταπεινή μπάρα και τα ζεστά χαμόγελα, υπάρχει μια κοινή αναφορά: τα όνειρα, οι θαμώνες εδώ συζητούν με πάθος τα όνειρα τους. Προσοχή στην πόρτα εισόδου, την τραβάτε προς τα έξω, όπως τα λέει το όνομα.

Λίγο πιο έξω από τα όρια του κέντρου, στην ανακαινισμένη οικία Μιχαηλίδη στην οδό Βασιλίσσης Όλγας, από το 2018 στεγάζεται το Casablanca Social Club (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 18, T/2311-243.609). Πρόκειται για έναν πολυχώρο διασκέδασης, όπου συνυπάρχουν αρμονικά το εστιατόριο με το μπαρ. H ωραία, φαρδιά μπάρα του, με τα φωτισμένα μπουκάλια στον τοίχο, είναι το ιδανικό μέρος για χορό, φλερτ και νέες γνωριμίες. Έξυπνη η λίστα με τα κοκτέιλ, περιλαμβάνει παραδοσιακές συνταγές όσο χρειάζεται πειραγμένες, όπως το Cherri Negroni με θυμάρι και φουντούκι.

Τζαζ και μπόσα νόβα, ουίσκι και ρούμι, με θέα στον Θερμαϊκό

Allegro

The Bar Lab SKG

Ακόμη πιο ανατολικά, στον πέμπτο όροφο του κτιρίου «Μ2» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, το ανακαινισμένο από τα τέλη Σεπτέμβρη Allegro (25ης Μαρτίου και Παραλία, Τ/ 2310-895.895) δίνει μια διαφορετική διάσταση στα βραδινά ποτά. Καταρχάς, λόγω του χαμηλού φωτισμού και των αντανακλάσεων στη μεγάλη τζαμαρία, έχεις την ψευδαίσθηση ότι η μπάρα του αιωρείται πάνω από τον Θερμαϊκό, ο οποίος απλώνεται στο βάθος. Σαν ταχυδακτυλουργικό κόλπο είναι αυτή η αιώρηση της μπάρας, η οποία έχει το σχήμα ανάποδης πυραμίδας. Δεύτερον, τα πετυχημένα μουσικά live του Σαββάτου, με διασκευές ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου σε μπόσα νόβα και τζαζ, είναι πολύ γιορτινά, σου φτιάχνουν τη διάθεση. Μπορείς να καθίσεις μόνος σου και να απολαύσεις τη μουσική. Τρίτον, η λίστα των ποτών είναι πληθωρική και σωστά κοστολογημένη, για παράδειγμα πίνεις ουίσκι 10-15 ετών με δεκατέσσερα ευρώ.

Θέα στον Θερμαϊκό, και μάλιστα βλέπει στην ευθεία του τον αρχοντικό Όλυμπο, έχει και το The Bar Lab SKG (Νικολάου Πλαστήρα και Μυστακίδου 2, T/ 2310-44.3595) στην Καλαμαριά. Σε αυτό το μαγαζί έρχονται οι μύστες του ποτού, αφού διαθέτει περισσότερες από 100 ετικέτες σε ρούμι, ενώ φιλοξενεί ουίσκι κυριολεκτικά από όλο τον κόσμο. Το ενδιαφέρον είναι ότι βρίσκεις και ειδικές εμφιαλώσεις που προέρχονται από ένα μοναδικό βαρέλι. Κάπως έτσι, ενυδατώνεται η ψύχη για το 2024. Καλή μας χρονιά.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών