ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο δείπνα προς τιμήν της Γιώτας Κουφαδάκη, της σπουδαίας μαγείρισσας της Μπουκαδούρας

Ο Δημήτρης Παμπόρης και ο Μανώλης Παπουτσάκης τιμούν μια σημαντική εκπρόσωπο της χαλκιδικώτικης γεύσης και εξαιρετικά φιλόξενη οικοδέσποινα.

03.07.2023
Δύο δείπνα προς τιμήν της Γιώτας Κουφαδάκη, της σπουδαίας μαγείρισσας της Μπουκαδούρας

Δεν θυμάμαι πότε ήταν η πρώτη φορά που έφαγα στη Μπουκαδούρα, σε αυτό το αγροτόσπιτο που στέκει αγέρωχο, σαν αγάπη που δεν φοβάται τον χρόνο, στην άκρη ενός βράχου στην Ακτή Ελιάς, στη Σιθωνία. Θυμάμαι όμως σαν χθες τη μεστή γλύκα που είχε το μοσχαράκι με το κολοκυθάκι και δυόσμο, ένα πραγματικά καλοκαιρινό φαγητό που μπήκε αμέσως στο σεντούκι με τις αναμνήσεις. Και δεν είμαι ο μόνος με τόση έντονη ανάμνηση. Η Γιώτα Κουφαδάκη, η σπουδαία μαγείρισσα της Μπουκαδούρας, φίλεψε γενιές γενεών και την τελευταία δεκαετία εξελίχθηκε σε τοπικός θρύλος. Θες η νοστιμάδα των πιάτων της, θες η καλοσύνη των ματιών της όταν σε ρωτούσε «χόρτασες καλό μου;», θες ο μουσακάς της και τα γεμιστά ντολμαδάκια με σαρδέλα πάνω στα κάρβουνα, όλα της ήταν ισορροπημένα και τρυφερά. Από κοντά, η εμμονή στην τοπική πρώτη ύλη και η συστηματική ενασχόληση με τη χαλκιδικιώτικη κουζίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ7 εστιατόρια για ψάρι και θαλασσινά στη Θεσσαλονίκη7 εστιατόρια για ψάρι και θαλασσινά στη ΘεσσαλονίκηΑυτή τη μαγειρική κληρονομιά αποφάσισε να αναδείξει το ξενοδοχείο Ekies All Senses Resort στη Βουρβουρού, διοργανώνοντας την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Ιουλίου δυο δείπνα προς τιμήν της κυρίας Γιώτας – έτσι είναι γνωστή στο δεύτερο πόδι, κυρία Γιώτα είναι μονάχα μία. Πιο συγκεκριμένα, η πρέσβειρα της χαλκιδικιώτικης γαστρονομικής παράδοσης μαζί με τον σεφ Μανώλη Παπουτσάκη και την ομάδα της κουζίνας του ξενοδοχείου, επικεφαλής της οποίας είναι ο Δημήτρης Παμπόρης, θα μαγειρέψουν εμβληματικά πιάτα της Μπουκαδούρας σε ένα μενού πέντε πιάτων.

«Η Γιώτα Κουφαδάκη είναι μια νόστιμη, λαϊκή, παραδοσιακή μαγείρισσα, έχει μια λεπτότητα ο τρόπος που μαγειρεύει. Η κουζίνα της είναι εκφραστική, φρέσκια, απλή και προπαντός ελληνική, με ενδιαφέρει πολύ αυτή η ελληνικότητα στη γεύση. Αισθάνομαι τιμή που θα μαγειρέψω ως βοηθός της», μου λέει ο Μανώλης στο τηλέφωνο με χαρά μικρού παιδιού και προσθέτει πως «μπορεί τα πιάτα της να βασίζονταν κυρίως στην παράδοση, αλλά είχαν και αρκετές τεχνικές, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Τη θυμάμαι σαν μαμά να υποδέχεται τον κόσμο για να τον φιλοξενήσει και να τον ταΐσει, ήταν πραγματική οικοδέσποινα».

H Γιώτα Κουφαδάκη

Ο Δημήτρης Παμπόρης

Μοσχαράκι σούπερ-σταρ

Ζήτησα από τον σεφ Δημήτρη Παμπόρη να μου στείλει το μενού, κυρίως για να καταλάβω πώς μπόρεσαν να χωρέσουν την κουζίνα της κυρίας Γιώτας σε μια κάρτα με λιγοστές επιλογές. Το μοσχαράκι ήταν εκεί, λίγο πριν το τέλος, μετά από το χταποδάκι μαγειρεμένο με κόκκινο κρασί και μελιτζάνες. Αναστέναξα, πώς περνούν έτσι γρήγορα τα χρόνια. «Το αποτύπωμα της Γιώτας Κουφαδάκη είναι υπερτοπικό γιατί στον πυρήνα της μαγειρικής της υπήρχε πάντα η αυθεντικότητα στη γεύση. Η Μπουκαδούρα δεν είναι μόνο σημείο-αναφοράς για τους επισκέπτες της περιοχής, αλλά και για όλους εμάς που μάθαμε και γοητευτήκαμε από τη μαγειρική της», σημειώνει ο ίδιος.

Γενικότερα, το μενού, που θα συνοδεύεται και με αντίστοιχες επιλογές σε κρασιά, κυρίως του μακεδονικού αμπελώνα -όπως αυτό το σπάνιο Ασύρτικο Flor 2021 της Χλόης Χατζηβαρύτη που κυκλοφόρησε μόλις σε 152 φιάλες-, αποτελεί μια ωδή στη μαγειρική τσαχπινιά της κυρίας Γιώτας. Το ξεκίνημα είναι με ένα πλούσιο καλωσόρισμα από τις λιχουδιές της Σιθωνίας, όπως κολομπαρόπιτα (πίτα χωρίς φύλλο με κολοκυθάκια), κεφτεδάκι κιτρινόπτερου τόνου και κολοκυθοανθούς με ρύζι και βότανα. «Τα περισσότερα μυρωδικά και λαχανικά είναι βιολογικά και προέρχονται από το μποστάνι μας. Το στήσαμε πέρσι και φέτος παίρνουμε την πρώτη μας παραγωγή», εξηγεί ο Δημήτρης.

Η συνέχεια περιλαμβάνει λαχανικά του κήπου με ξινομυζήθρα –η κυρία Γιώτα συνήθιζε να φτιάχνει το δικό της τυρί και να το σερβίρει με λογιών-λογιών χειροποίητες μαρμελάδες–, μπρουσκέτα από προζυμένιο ψωμί με σαρδέλα και βλίτα στα κάρβουνα, το χταποδάκι και το μοσχαράκι, και το μενού καταλήγει στη διάσημη σουσαμόπιτα με πευκόμελο και παγωτό μαστίχα. Αχ αυτή η σουσαμόπιτα, αχ αυτά τα σούρουπα στη Μπουκαδούρα που δεν σε άφηναν να κουνηθείς από την καρέκλα σου. Και μπορεί φέτος να μπήκαν άδοξα οι τίτλοι τέλους στο ξακουστό εστιατόριο, ωστόσο όσοι θέλουν να θυμηθούν ή να γνωρίσουν τα πιάτα της κυρίας Γιώτας μπορούν να παρευρεθούν στα δείπνα προς τιμή της. Πόσο σπουδαίο είναι να σε αναγνωρίζουν οι συνάδελφοι σου και να στήνουν για εσένα μια αληθινή γιορτή. Σπουδαίο και λυτρωτικό.

Ekies All Senses Resort, Βουρβουρού, Τ/2375-091000. H εκδήλωση ξεκινάει στις 20:30.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών