ΕΞΟΔΟΣ

Πού τρώμε μετά τη βόλτα στο Μουσείο Γουλανδρή;

Τα αγαπημένα μας μαγαζιά για ποτό και φαγητό μετά από μια γερή δόση σύγχρονης τέχνης στο Μουσείο Γουλανδρή.

25.02.2022
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Πού τρώμε μετά τη βόλτα στο Μουσείο Γουλανδρή;

Αν δεν έχετε ακόμα σχέδια για το Σαββατοκύριακο το, γεμάτο με εμβληματικά έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή είναι πάντα μια καλή ιδέα. Η βόλτα δεν είναι ανάγκη να σταματήσει όμως εκεί. Τριγύρω από το μουσείο υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα μαγαζιά για ποτό, φαγητό ή τσιμπολόγημα. Διαλέξαμε εδώ μερικά από τα αγαπημένα μας.

B&E Goulandris Cafe-Restaurant

Τα πρωινά παραγγέλνουμε μια κούπα καφέ taf με κάποιο από τα γλυκά ημέρας

Η πρώτη στάση βρίσκεται σε μηδενική απόσταση από το μουσείο. Κατευθυνόμαστε στον ημιώροφο και συναντάμε το περιποιημένο B&E Goulandris Cafe-Restaurant. Τις μέρες με καλό καιρό παίρνουμε θέση στο όμορφο αίθριο που καλύπτεται περιμετρικά με αναρριχώμενα φυτά. Τα πρωινά παραγγέλνουμε μια κούπα καφέ taf μαζί με ανοιχτές πίτες όπως αυτή με το ανθότυρο και τη λιαστή ντομάτα ή κάποιο από τα γλυκά ημέρας. Το προζυμένιο toast κολοκύθας με τηγανητό αυγό, μπέικον, relish ντομάτας και μασκαρπόνε είναι μια μόνο από τις πιο χορταστικές επιλογές πρωινού. Το καφέ-εστιατόριο του μουσείου διαθέτει και πλήρες μενού για όσους θέλουν να μείνουν εκεί για μεσημεριανό ή δείπνο. Γ.Π.
Ερατοσθένους 13, Παγκράτι, Τ/210-75.62.895

Το Λούβρον

Το Λούβρον ήταν παραδοσιακό καφενείο μέχρι που η ομάδα του It’s a Βίλατζ ανέλαβε την ανακαίνισή του

Το ξέρατε ότι το Λούβρο βρίσκεται απέναντι από το μουσείο του Γουλανδρή; Φυσικά δεν πρόκειται για το γνωστό μουσείο του Παρισιού αλλά για το καφενείο Λούβρο που λειτουργεί στην Ερατοσθένους από το 1937. Είναι ένα μαγαζί ταυτόσημο με την ιστορία της περιοχής και πήρε το όνομά του – όχι από το μουσείο του Παρισιού – αλλά από τον τόπο καταγωγής της συζύγου του πρώτου ιδιοκτήτη από το ομώνυμο χωριό της Ηλείας. Ήταν παραδοσιακό καφενείο μέχρι που η ομάδα του It’s a Βίλατζ ανέλαβε την ανακαίνιση του. Οι κλασικές ξύλινες καρέκλες, τα σιδερένια τραπεζάκια και η καταπράσινη αυλή με θέα το νέο μουσείο διατηρήθηκαν αλλά το μενού αναβαθμίστηκε χωρίς να χάσει το στοιχείο του παραδοσιακου. Στο Λούβρο πινουμε παλαιωμένα τσίπουρα, signature κοκτέιλ με ένα ελληνικό twist όπως το bloody Mary εναλλάξ με τσίπουρο αρωματισμένο με μουστάρδα, bloody Mary mix, αγριοράπανο, καπνιστή πάπρικα και λεμόνι. Τσιμπάμε νόστιμους μεζέδες όπως τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια με σάλτσα δυόσμου και σουβλάκι προβατίνας μαριναρισμένο σε ξινόγαλα και γιαούρτι με λάδι καυτερής πιπεριάς. Δεν παραλείπουμε το πρωινό που είναι από τα ατού του μαγαζιού: αυγά τηγανητά σε διάφορες εκδοχές, το σάντουιτς Μόνα Λίζα με σολωμό, αυγό, αγγούρι, άνηθο, φρέσκο κρεμμύδι, λεμόνι και ελαιόλαδο, και φυσικά τις τηγανίτες σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή. Μ.Π

Ερατοσθένους 6, Παγκράτι, Τ/ 210-70.16.594

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚυψέλη: Πού τρώμε γύρω απ’ τη Δημοτική ΑγοράΚυψέλη: Πού τρώμε γύρω απ’ τη Δημοτική Αγορά

Alficon

Ο Έλβι Δημήτρης Ζύμπα και ο Νίκος Βοργιάς

Πάνε τέσσερα χρόνια από τότε που ο Έλβι Δημήτρης Ζύμπα και ο Νίκος Βοργιάς έστησαν το εστιατόριό τους σε ένα παγκρατιώτικο αρχοντικό κι έπιασαν να δένουν τα υλικά και τις συνταγές που «ψαρεύουν» κάθε φορά από τη δεξαμενή της ελληνικής κουζίνας με μοντέρνες ιδέες και τεχνικές. Από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του φετινού χειμώνα, ο τραχανάς με το συκώτι, την ξηρή μαυροδάφνη και το γλυκό σκόρδο, ο γνώριμος γιαουρτοταβάς με τα αρνίσια γλυκάδια και το τρυφερό γουρουνόπουλο με κρέμα από κυδώνια, άγρια μανιτάρια και τρούφα κινούνται σε ένα τερέν γκουρμέ οικειότητας που ακολουθεί τις εποχές. A.Σ.

Ηρώνδα 8, Τ.216-90.05.059

Cupola

Στον ήσυχο πεζόδρομο της Ευφορίωνος
Πίτσα με τηγανητή αγκινάρα, prosciutto cotto και κρέμα παρμεζάνας

Στον ήσυχο πεζόδρομο της Ευφορίωνος, στο Cupola καθόμαστε για μια αυθεντική καρμπονάρα με αυγό, vitello tonnato ή παιχνιδιάρικα ορεκτικά σαν τα churros cacio pepe. Η αγαπημένη μας κατηγορία του καταλόγου είναι σίγουρα η ναπολιτάνικης λογικής λεπτή, μαλακή πίτσα με το αφράτο στεφάνι. Δίπλα στις κλασικές επιλογές και πιο πρωτότυπες προτάσεις όπως η πλούσια «bismark» με μοτσαρέλα, καπνιστή πανσέτα, γλυκιά κρεμώδη γκοργκονζόλα, σάλτσα ντομάτας San Marzano και ποσέ κρόκο αυγού ή η πίτσα με τηγανητή αγκινάρα, prosciutto cotto και κρέμα παρμεζάνας. Για συνοδεία κρασί ή spritz. Γ.Π.

Ευφορίωνος 13, T/211-41.17.444

Μαύρο πρόβατο

Ένα από τα πιο value for money μαγαζιά στο Παγκράτι. Πολιτικοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, κάτοικοι της γειτονιάς συχνάζουν στο Μαύρο Πρόβατο για ένα γευστικό και οικονομικό, ιδιαίτερο γεύμα. Τρώμε νόστιμους μεζέδες και κάποια κρεατικά, όπως ένα εξαιρετικό λουκάνικο (καραμανλίδικο βοδινό) στη σχάρα, ό,τι πρέπει για τσιπουράκι. Το κόνσεπτ είναι νόστιμα και καλομαγειρεμένα πιάτα, με «ψαγμένες» πρώτες ύλες και καλής ποιότητας ελαιόλαδο. Η μελιτζανοσαλάτα με καπνιστή μελιτζάνα, πράσινη και κόκκινη πιπεριά, φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό και ελαιόλαδο, τα πιτάκια καισαρείας με παστουρμά, κασέρι και ντομάτα και η τσουχτή με λιγκουίνι, καβουρδισμένη μυζήθρα και αυγό είναι κάποια από τα αγαπημένα μας πιάτα. Μ.Π.

Αρριανού 31, Παγκράτι, Τ/210-72.23.466

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουκάκι: 10 στέκια για φαγητό και ποτό γύρω απ’ την ΟλυμπίουΚουκάκι: 10 στέκια για φαγητό και ποτό γύρω απ’ την Ολυμπίου

Μαύρος Γάτος

Γι’ αυτά τα παϊδάκια έρχεται κόσμος απ’ όλη την Αθήνα. Ζουμερά και λεπτοκομμένα, όπως ακριβώς πρέπει να είναι. Αν βρεθείτε στη γειτονιά και έχετε όρεξη για αυθεντικό φαγητό σε ταβέρνα παλαιάς κοπής, περάστε από τον Μαύρο Γάτο που ξέρει από ψήσιμο στα κάρβουνα. Στη κλασική, οικογενειακή ταβέρνα ετοιμάζουν και ωραίες χειροποίητες πίτες. Γ.Π.

Πολέμωνος 4, Παγκράτι, Τ/210-72.36.903

Frater and Soror

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Frater & Soror (@fraterandsoror)

Λίγο πιο πέρα, στην πλατεία Προσκόπων, τρώμε στη μπάρα του Frater and Soror. Η ομάδα των ιδιοκτητών που βρίσκεται πίσω από μπαρ όπως το The Clumsies και Odori φρόντισε να δημιουργήσει ένα φρέσκο, νόστιμο μαγαζί που έχει γίνει στέκι για πολλούς απ’ όσους επιλέγουν το Παγκράτι για την έξοδό τους. Μαζί με τα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, προσφέρουν comfort πιάτα ιδανικά για τσιμπολόγημα αλλά και για πιο «κανονικό» φαγητό. Τα «τάκος» είναι αφράτες τηγανίτες με χειροποίητα nuggets κοτόπουλου, coleslaw και ελαφρά πικάντικο ντρέσινγκ από πιπεριές χαλαπένιο. Πάνε πολύ με το καπνιστό κοκτέιλ τεκίλα-μάνγκο. Οι πιο πεινασμένοι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε νοστιμιές όπως το melt burger -με brioche, μπιφτέκι από μοσχαρίσιο black angus και τσένταρ-, το ραγού με ριγκατόνι ή τα ribs με miso. Γ.Π.

Αμύντα 6, Παγκράτι, Τ/210-72.13.720

Soil

Φωτο: Yiamouris Studio

Φινετσάτη, λεπτοδουλεμένη, με μικρές καλοζυγισμένες εντάσεις, η κουζίνα του Τάσου Μαντή είναι πολύ ιδιαίτερη. Το μπουκετάκι με τα βότανα που σου δίνουν με το που κάθεσαι στο τραπέζι στο καλαίσθητο εστιατόριο που ο πολύ δημιουργικός σεφ άνοιξε πριν από λίγο καιρό σε ένα νεοκλασικό πίσω από το Καλλιμάρμαρο σε πάει μέχρι το κτήμα του στο Αλεποχώρι, με το link να παραμένει ανοιχτό σε πολλά από τα στάδια των δυο γαστρονομικών menu dégustation. Στο «ταξίδι» από τις ντελικάτες γαρίδες Κοιλάδας που τυλίγονται σε «πλεκτό» από φύκια kombu στην εξαιρετική τριλογία του χελιού κι από τον τράγο με τα ασπρομύτικα φασόλια μέχρι το αχλάδι με το παγωτό κουκουνάρι, τη μια ξεμυτίζουν λουίζα και λεμονοθύμαρο, την άλλη μινουτίνα ή μυρτιά. Όπου και όταν χρειάζεται. Α.Σ.

Φερεκύδου 5, Τ.210-75.13.505

Μίμης

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Μίμης (@mimis.athens)

Ο Μίμης είναι από τα τελευταία σουβλατζίδικα που άνοιξαν στην Αθήνα και όμως έγινε αμέσως προορισμός για τους λάτρεις του σουβλακιού. Εκεί δεν θα φας το κλασικό σουβλάκι, αλλά κάτι καινούργιο, απολαυστικό και πρωτότυπο. Όλα ετοιμάζονται την ώρα που παραγγέλνεις με τεχνικές εστιατορίου: το μοσχαρίσιο κρέας (brisket), το αρνίσιο χειροποίητο κεμπάπ, οι πίτες, ακόμη και οι σάλτσες, όπως η κρέμα μελιτζάνας και το τζατζίκι. Στο τέλος, ο σεφ Έλβι Δημήτρης Ζύμπα με μια τσιμπίδα βάζει τα υλικά ένα ένα πάνω στην πίτα, με τόση προσοχή στη λεπτομέρεια, που είναι σαν να ετοιμάζει ένα πιάτο σε ακριβό εστιατόριο. Ένα ακόμη συν του Μίμη είναι η ενδιαφέρουσα λίστα με επιλεγμένα ελληνικά κρασιά. Μ.Π.

Ευφράνορος 10, Παγκράτι, Τ/210-75.65.789 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών