ΕΞΟΔΟΣ

Πού τρώμε την Καθαρά Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη;

Από μικρά κρυμμένα ουζερί και ψαροφαγικά εστιατόρια μέχρι μερακλίδικες ταβέρνες και μπουφέδες σε πεντάστερα ξενοδοχεία... Πολλές οι επιλογές για την εξόρμηση της Καθαράς Δευτέρας αν είσαι στη Θεσσαλονίκη!

15.03.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Πού τρώμε την Καθαρά Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη;

Η Θεσσαλονίκη, εκτός του ότι διαθέτει σε απόσταση μόλις σαράντα χιλιομέτρων από το κέντρο τη δεύτερη μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα της χώρας, τη Νέα Μηχανιώνα, έχει το προνόμιο να βρίσκεται πολύ κοντά σε σημαντικούς ψαρότοπους. Ο Θερμαϊκός κόλπος, ο οποίος περιλαμβάνει τα μυδοτροφεία της Χαλάστρας και του Μακρύγιαλου, η Xαλκιδική, με τις μυδοκαλλιέργειες στην Ολυμπιάδα, η Καβάλα, η Θάσος και η Λήμνος τροφοδοτούν τους Θεσσαλονικείς με φρέσκες σουπιές, καλαμάρια, γαρίδες, γάμπαρη και λογής-λογής όστρακα. Οπότε, ως έναν βαθμό, το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι «στρωμένο». Για όσους επιθυμούν να βγουν έξω, υπάρχει μεγάλη ποικιλία επιλογών, από μικρά ουζερί χαμένα στα στενοσόκακα της Πολίχνης μέχρι ψαροφαγικά εστιατόρια και μπουφέδες σε πεντάστερα ξενοδοχεία.

Μύδια στο Τριζόνι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού ψωνίζουμε για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας στη ΘεσσαλονίκηΠού ψωνίζουμε για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας στη ΘεσσαλονίκηΤο Τριζόνι στα Λαδάδικα (Δόξης 1 & Σαλαμίνος 12, Τ/ 2310-542533) μεταφέρει πλέον στο μενού του μια τεχνογνωσία άνω των σαράντα χρόνων στους θησαυρούς της θάλασσας. Όσοι προτιμούν να μείνουν στην πόλη αντί να εκδράμουν μέχρι τη Χαλκιδική και το Τριζόνι στην Κρυοπηγή, μπορούν να επιλέξουν, ανάμεσα σε άλλα, τον διάσημο λευκό ταραμά, φούσκες σπινιάλο, γαριδομάνες Καβάλας στη θράκα, χταπόδι στα κάρβουνα με μελιτζάνα και ταχίνι και φρέσκο καλαμάρι ψητό με λαδολέμονο ντομάτας. Από τα μαγειρευτά ξεχωρίζουν οι σουπιές φρικασέ με χόρτα του βουνού και τα φασόλια Καρατζόβας στον ταβά. Φυσικά, για εκείνους που σκέφτονται να «λοξοδρομήσουν» λίγο, υπάρχουν επιλογές σε ψάρια, όπως ο ξιφίας κρούντο με περγαμόντο και βασιλικό. Όσο για τον χαλβά του μαγαζιού, πλέον κατέχει μια θέση στο Πάνθεον των γλυκών.

O Πσαράς, που είναι ιχθυοπωλείο, ψησταριά και εστιατόριο μαζί

Κοντά στα Λαδάδικα, στην πλατεία Άθωνος, ο Πσαράς (Μητροπολίτου Γενναδίου 7, Τ/2310-232228) είναι ένα ολοκληρωμένο πρότζεκτ ιχθυοπωλείου-ψησταριάς-εστιατορίου. Τα ψάρια του, προμήθειες από δικά του ιδιόκτητα καΐκια, πέρα από να τα παραγγείλεις στο κατάστημα, μπορείς και να τα αγοράσεις για το σπίτι με ένα μικρό «καπέλο». Για την Καθαρά Δευτέρα, το μενού περιλαμβάνει λευκό ταραμά με εβρίτικο λάδι, γαρίδες, καλαμάρια και χταπόδια και διάφορα όστρακα (γυαλιστερές, κυδώνια). Στο συγκεκριμένο μαγαζί δεν θα βρείτε πιάτα με μακαρόνια και ρύζι αφού ο ιδιοκτήτης και σεφ, Πέτρος Σέμκος, προτιμάει να σερβίρει τα προϊόντα του στην πιο απλή τους εκδοχή για να αναδεικνύει την πρώτη ύλη.

Το Marea είναι κλασικός προορισμός για όσους αγαπούν τα ψάρια και τα θαλασσινά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ9 χαλβάδες χωρίς φοινικέλαιο από μικρούς παραγωγούς που ξεχωρίσαμε9 χαλβάδες χωρίς φοινικέλαιο από μικρούς παραγωγούς που ξεχωρίσαμεΠαραμένοντας στην ακτίνα του κέντρου, και συγκεκριμένα στην πλατεία Φαναριωτών, η οποία μετά την ανάπλασή της έχει εξελιχθεί σε μια από τις ωραιότερες γειτονιές της πόλης, το Marea (Λώρη Μαργαρίτη 13, Τ/ 2310-257696) αποτελεί σταθερή αξία των ψαροφαγάδων. Φέτος, η Καθαρά Δευτέρα θα έχει καλαμάρι γεμιστό με πλιγούρι, γαρίδα και πουρέ σελινόριζας, κρασάτο μοσχοχτάποδο με κρητικά στριφτάρια, σουπιά με σπανάκι και φάβα και ένα γιουβέτσι θαλασσινών. Η σουπιά έχει την τιμητική της και στο μεζεδοπωλείο Κρίταμος (Τυρολόης 38, Τ/ 2310-951396) – στην προκειμένη ψήνεται στη σχάρα και σερβίρεται με πρασόρυζο. Από κοντά έχει χταπόδι στιφάδο και ξιδάτο, λευκό ταραμά από αβγά μπακαλιάρου και ξιφία, και φρέσκες γαρίδες ψητές με πλιγούρι. Μεγάλη ποικιλία σε αποστάγματα, από Δράμα μέχρι Εύβοια, και καλή επιλογή το δικό τους τσίπουρο από τη Φλώρινα.

Μύδια και γαρίδα σαγανάκι

Στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, στο κρυμμένο σε ένα στενό δρομάκι της Πολίχνης ουζερί Ιορδάνης (Σταδίου 6, Τ/ 2310-654956) ο Κυριάκος Αράπογλου μαζί με τη γυναίκα του Φρόσω φροντίζουν καθημερινά να έχουν φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Σούπερ-σταρ πιάτο στο συγκεκριμένο μαγαζί είναι η «πατσαβούρα», δηλαδή το σαγανάκι-γαρίδα, μια παλιά συνταγή που την έφτιαχνε η μητέρα του, η κυρία Βασιλική, που την Καθαρά Δευτέρα θα τη βρίσκουμε και σε νηστίσιμη εκδοχή. Ο Κυριάκος, με θητεία για σπουδές στην Ιταλία, κατέχει πολύ καλά και τα πιάτα με τα ζυμαρικά – στο τσακίρ κέφι αυτοσχεδιάζει διάφορες παραλλαγές μακαρονάδας με μύδια, γυαλιστερές και γαρίδες, ενώ σταθερή επιλογή αποτελεί εκείνη με λευκή σάλτσα και κυδώνια.

Ο Κυριάκος Αράπογλου στον Ιορδάνη / φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φτιάχνοντας την περίφημη «πατσαβούρα» στο ουζερί της Πολίχνης / φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ περίφημη ταραμοσαλάτα της ΜαριωρήςΤαραμοσαλάτα: 13 συνταγές για το πιο αγαπημένο έδεσμα της Καθαράς ΔευτέραςΑν δεν θέλετε να μείνετε στη Θεσσαλονίκη, η ψαροταβέρνα Δούκας (22ης Οκτωβρίου, Τ/ 2310-792621) στη Χαλάστρα, που λειτουργεί από το 1983, ειδικεύεται στις συνταγές με μύδια. Εδώ θα βρείτε μύδια αχνιστά με το κέλυφος, τηγανητά –ωραίος τσιπουρομεζές–, σαγανάκι με ντομάτα και μυδοπίλαφο. Το μενού συμπληρώνεται από σουπιές λεμονάτες, ψητά καλαμάρια και κριθαράκι με γαρίδες, σουπιές, χταπόδι και μύδια. Οικογενειακό μαγαζί, με μια ωραία πλακόστρωτη αυλή, έχει οικονομικές τιμές γιατί προμηθεύεται την πρώτη ύλη από τους ντόπιους ψαράδες. Ο Δούκας και ο Ιορδάνης θυμίζουν μια παλιά Ελλάδα. Πρόκειται για μαγαζιά παλιάς κοπής που παραμένουν επίκαιρα.

Οι ασυνήθιστες επιλογές

Εκτός των ψαροφαγικών εστιατορίων και των ουζερί, υπάρχουν και κάποια μέρη για την Καθαρά Δευτέρα που δεν είναι τα προφανή, ωστόσο έχουν να προτείνουν κάτι διαφορετικό για την ημέρα. Για παράδειγμα, το Ανφάν Γκατέ στο Τελλόγλειο Ίδρυμα (Αγίου Δημητρίου 159Α, Τ/ 2310-247307), ένα σύγχρονο εστιατόριο που καλοδέχεται και τα παιδιά – τι ωραία εικόνα να απολαμβάνουν το φαγητό τους οι ενήλικες και εκείνα να παίζουν έξω στο αίθριο! Το φετινό μενού, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει καλαμάρι τηγανητό με λευκό ταραμά και τσιπς πατζαριού, μανιταροκεφτέδες με μαγιονέζα τρούφας, τσιγαριαστά χόρτα, γαριδομακαρονάδα με ντοματίνια κονφί και χαλβά με τζελ εσπεριδοειδών. Ενδιαφέρων ο κατάλογος των κρασιών. Αρκετές ετικέτες, όπως για παράδειγμα ο «Ευωδέας» του κτήματος Κελεσίδη (Ξινόμαυρο-Μαλαγουζιά), τις συναντάς πολύ σπάνια σε μαγαζιά της πόλης.

Το Ανφάν Γκατέ στο Τελλόγλειο έχει τις δικές του προτάσεις για την Καθαρά Δευτέρα
Τα Τρία Γουρουνάκια / φωτογραφία: StudioYK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαθαρά Δευτέρα: 25 συνταγές για την αγαπημένη μας ΔευτέραΚαθαρά Δευτέρα: 25 συνταγές για την αγαπημένη μας ΔευτέραΣαρακοστιανά μαγειρεύει και ο Δήμος Καλαϊτσίδης στα Τρία Γουρουνάκια (Καποδιστρίου 7, Τ/ 2310-249050). Με εμμονή στην πρώτη ύλη και στην ελληνική κουζίνα, προτείνει πιάτα που εκφράζουν τις παραδοσιακές συνταγές με έναν ευφάνταστο τρόπο, χωρίς να χάνει το μέτρο στον εντυπωσιασμό. Για παράδειγμα, το χταπόδι παστιτσάδα με χυλοπίτες και το παπουτσάκι με μπολονέζ από καλαμάρι. Επίσης, ο κατάλογος περιλαμβάνει χειροποίητη λαγάνα, κεμπάπ σουπιάς, λευκό ταραμά, ντολμαδάκια γιαλαντζί –πιάτο σήμα κατατεθέν του σεφ– και ριζότο μανιταριών.

Πεντάστεροι μπουφέδες

Τέλος, για όσους προτιμούν τη λογική του μπουφέ, το Μακεδονία Παλλάς (Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Τ/ 2310-897197) και το Hyatt Regency Thessaloniki (13ο χλμ Θεσσαλονίκη-Περαία, Τ/ 2310-401234) προσφέρουν νόστιμες λιχουδιές που υπογράφουν δυο σπουδαίοι σεφ. Στο πρώτο, ο Σωτήρης Ευαγγέλου βάζει στο μενού δυνατά τον Τύρναβο, τον τόπο καταγωγής του, προτείνοντας για αρχή τυρναβίτικο μπουρανί (πηχτή σπανακόσουπα). Το μπαρ με τις σαλάτες έχει μεταξύ άλλων βραστούς ζωχούς, λογιών-λογιών τουρσιά και οσπριάδα, ενώ στην κατηγορία των «ζεστών» θα βρούμε γαρίδες γιουβέτσι, χταπόδι στιφάδο ή με κοφτό μακαρονάκι, γίγαντες στον φούρνο, κουκιά με αρακά και πατάτες, και φασόλια μαυρομάτικα με σέσκουλα. Μεγάλος ο κατάλογος των γλυκών με νηστίσιμες και μη επιλογές, όπως χαλβά σιμιγδαλένιο, λεμονόπιτα, μαχαλεμπί και τούρτα σοκολάτας.

Ο Σωτήρης Ευαγγέλου σεφ του Μακεδονία Παλλάς/ φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Στο δεύτερο, το οποίο θα έχει και ζωντανή μουσική, ο Απόστολος Αλτάνης και η ομάδα του φτιάχνουν αφράτη λαγάνα, λευκό ταραμά και μια μεγάλη ποικιλία από σαρακοστιανές πίτες, όπως για παράδειγμα πρασόπιτα και πατατόπιτα. Τα ορεκτικά περιλαμβάνουν από τουρσιά (μελιτζανάκι, αγγουράκι, κουνουπίδι, κ.ά) και διάφορες αλοιφές μέχρι φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και κύμινο, χταπόδι ξιδάτο και παραδοσιακή φασολάδα. Στα μαγειρευτά ξεχωρίζουν ο φασουλοταβάς Βέροιας με φασόλια Πρεσπών και το γιουβέτσι λαχανικών με άρωμα τρούφας, ενώ στα γλυκά κυριαρχούν τα σιροπιαστά (μπακλαβάς, κανταΐφι, κ.ά) και οι χαλβάδες (π.χ μακεδονικός με βανίλια, με σοκολάτα ή και ανάμεικτος).

Low budget

Εστιατόρια

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Θεσσαλονίκη

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών