ΑΓΟΡΑ

Πού ψωνίζουμε για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη

Ένας οδηγός για τα απαραίτητα: ποιοτικοί ταραμάδες, ντολμαδάκια, θαλασσινά από τη βόρεια Ελλάδα, ελιές και χαλβάς και οι πιο ωραίες λαγάνες της πόλης.

14.03.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Πού ψωνίζουμε για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας «στολίζεται» με πολλών ειδών μεζέδες. Όσπρια, θαλασσινά, λαχανικά, πολλά μπορεί να διαλέξει κανείς, αλλά χωρίς λαγάνα δεν γίνεται. Στη Θεσσαλονίκη, την τελευταία τριετία έχουν εμφανιστεί διάφορα είδη «νέο-λαγάνας», δηλαδή εκδοχές του παραδοσιακού ψωμιού με διαφορετικές γεύσεις, που σε αρκετές περιπτώσεις θυμίζουν πλήρη γεύματα. Προσωπικά, στο συγκεκριμένο προϊόν τάσσομαι με τους οπαδούς της παράδοσης. Στην «Αρτοποιία Κουκουμέρια» (Μικράς Ασίας 50, Τ/ 2310-912365) εδώ και έναν αιώνα προσφέρουν την ίδια ακριβώς λαγάνα, επενδύοντας αφενός στο πολύ καλό σουσάμι, αφετέρου στο μείγμα με νερό και ταχίνι που περνούν από πάνω. Αιωνόβια είναι και η λαγάνα του «Αρτοποιείου Μπακόλα» (Χρυσοστόμου Σμύρνης 50, Τ/ 2310-223797), η οποία περιέχει μπόλικο σουσάμι.

Στο κλειστό γκρουπ των σκληροπυρηνικών της λαγάνας συμμετέχουν άλλοι δύο νεότεροι φούρνοι. Από το 1960, ο «Κόκκινος Φούρνος» (Αποστόλου Παύλου 1, Τ/ 2310-206337) της ηπειρώτικης οικογένειας αρτοτεχνιτών Τζιάλλα χρησιμοποιεί ακριβώς την ίδια συνταγή, ενώ ο Αντώνης Μουτεβελής στον «Μουτεβελής Bakery» (Λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου 104, Τ/ 2310-630255) φτιάχνει μια μαλακιά λαγάνα με ανοιχτή κυψέλωση. Πρόκειται για κωνσταντινουπολίτικη συνταγή, στην οποία εφαρμόζει μια γαλλική τεχνική. Από τις πιο «εμπορικές λαγάνες», ξεχωρίζουν αυτές της αλυσίδας «Μελίρυττο» (ενδεικτικά: 5ο χλμ Χαριλάου-Θέρμης, Τ/ 2310-028307), οι οποίες έχουν σουσάμι και στη γέμισή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ9 χαλβάδες χωρίς φοινικέλαιο από μικρούς παραγωγούς που ξεχωρίσαμε9 χαλβάδες χωρίς φοινικέλαιο από μικρούς παραγωγούς που ξεχωρίσαμε

Ταραμάς, ντολμαδάκια και χαλβάς

Στο Εδώδιμον θα βρείτε πολλούς μεζέδες για την Καθαρά Δευτέρα / Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Απαραίτητο συνοδευτικό της λαγάνας την Καθαρά Δευτέρα είναι η ταραμοσαλάτα. Το αλλαντοζυθοπωλείο «Τερψιλαρύγγιο» (Μάρκου Μπότσαρη 14, Τ/ 2310-819089), το οποίο λειτουργεί στον ίδιο χώρο από τον Αύγουστο του 1964, φημίζεται για την ταραμοσαλάτα του, από αυγά μπακαλιάρου Νορβηγίας και ζυμωτό ψωμί, με συνταγή που μετράει μισό αιώνα ζωής. Θα βρούμε και ταραμά, χειροποίητα ντολμαδάκια με καβαλιώτικο αμπελόφυλλο και ένα νοστιμότατο μιξ λαχανικών με χταπόδι, καλαμάρι και μύδι. Στο «Εδώδιμον» (Βασιλέως Ηρακλείου 26, Τ/2310-284749) θα βρούμε επίσης καλής ποιότητας λευκή ταραμοσαλάτα και ταραμά – από αβγά Νορβηγίας. «Τουρσιά πολλά! Γεμιστή κόκκινη πιπεριά με λάχανο, λαχανομπουκιές και μελιτζανάκι γεμιστό», λέει ο Στάθης Κουρτίδης, ιδιοκτήτης του ντελικατέσεν. Ο ίδιος, μπακάλης από το 1988, ξέρει να διαλέγει τους κατάλληλους μεζέδες για τσίπουρο και ούζο. Στο μαγαζί του έχει γιγαντοελιές Αργολίδας, «ζωντανά ντολμαδάκια που σπαρταράνε», όπως λέει γελώντας, λακέρδα και σκουμπρί ριγανάτο. Ντολμαδάκια φρέσκα διατίθενται και στο «Κρητικό Παντοπωλείο» (Αμισού 45, Τ/ 2310-417277), τα οποία μάλιστα περιέχουν λογής-λογής μυρωδικά, όπως μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο. Εδώ, θραύση κάνει η «πικάντικη σαλάτα της Ρούλας», η οποία φτιάχνεται από λάχανο, καρότο, κουνουπίδι, πιπεριά και σέλινο. Φέτος, το νοικοκυρεμένο μαγαζί στην Καλαμαριά θα φτιάξει για την Καθαρά Δευτέρα μαυρομάτικα φασόλια και ρεβυθάδα, ενώ σταθερό σημείο αναφοράς αποτελεί η ψιλοκομμένη σαλάτα θαλασσινών με χταπόδι και καλαμάρι.

Στο Olicatessen θα βρείτε ποικιλία σαρακοστιανών / Φωτογραφία: Έβελυν Φωσκόλου
Ο χαλβάς έχει την τιμητική του αυτές τις μέρες στο Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης / Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, το «Olicatessen» (Ολυμπίου Διαμαντή 53, Τ/ 2313-030286, και στην Αγορά Μοδιάνο) προτείνει αυγοτάραχο Μεσολογγίου, ταραμοσαλάτα του «Sary», τα περίφημα «ντολμαδάκια της Μαριάννας» από τη Χαλκιδική, δαμασκηνοελιές από το Άργος, και χαλβά από τον Βόλο (Παπαγιαννόπουλος) και από τη Δράμα (Ελευθερίου). Χαλβά Κυργίων έχει «Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης» (Κομνηνών 12, Τ/2310-244684), όπως επίσης και ελιές ζαρωμένες Χαλκιδικής και θρούμπες Θάσου. Πολύ καλό χαλβά και σε ενδιαφέρουσες γεύσεις, όπως πορτοκάλι και σύκο, θα βρείτε και στη «Χαλβαδοποιία Γιαννιτσών» (Βενιζέλου 20, Τ/ 2310-222260) η οποία φέτος κλείνει 100 χρόνια λειτουργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΙορδάνης: Νοστιμιά και ανθρωπιά πάνε μαζί σ’ αυτό το ουζερί στη ΘεσσαλονίκηΙορδάνης: Νοστιμιά και ανθρωπιά πάνε μαζί σ’ αυτό το ουζερί στη Θεσσαλονίκη

Μια βόλτα στο Καπάνι

Στο Καπάνι ή αλλιώς Αγορά Βλάλη, το οποίο ανακαινίζεται τμηματικά, υπάρχει το κατάστημα «Χρυσάφι της Μεσογείου» (Τ/2310-238288). Η οικογένεια Παπαδιαμαντάκη, που δραστηριοποιείται στο εμπόριο ελιάς από το 1920, έχει συνεχόμενη παρουσία στο Καπάνι από το 1945, αναμφίβολα διαθέτει τη μεγαλύτερη ποικιλία ελιών στη Θεσσαλονίκη. «Από τις αγαπημένες μου ελιές είναι οι πράσινες γεμιστές της Χαλκιδικής είτε με καυτερή πιπεριά είτε με σκόρδο», αναφέρει η Αλεξάνδρα Παπαδιαμαντάκη, η οποία εμπορεύεται και αλίπαστα, όπως χταποδάκι ξιδάτο και καπνιστή ρέγκα, τα οποία συνοδεύει με τσίπουρο Νέας Μεσημβρίας.

Το κατάστημα «Χρυσάφι της Μεσογείου» στο Καπάνι / Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Μέσα στο Καπάνι λειτουργεί από το 2005 και το δεύτερο ιχθυοπωλείο της οικογένειας Δημητριάδη, ο «Θαλασσόκηπος» (Μενεξέ 19, Τ/ 2310-235220). Με ιστορία στο ψάρι από το 1954, το ιχθυοπωλείο προμηθεύεται ψάρια από τη σκάλα της Νέας Μηχανιώνας και από συνεργαζόμενα καΐκια από το ψαροχώρι της Νέας Σκιώνης στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Στις κασέλες του φιγουράρουν από χταπόδια και μοσχιούς μέχρι καλαμάρια, θράψαλα και περιζήτητες γαρίδες Θερμαϊκού. «Τα χταπόδια είναι ελληνικά και τα σβουρίζουμε εμείς», σημειώνει ο Μιχάλης Δημητριάδης, τρίτης γενιάς ιχθυοπώλης.

Χαλβάδες στο Καπάνι / φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Πολλών λογιών θαλασσινά σας περιμένουν απλωμένα στον πάγο εκεί στην αγορά / φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛιώνουμε τις σόλες μας στις αγορές της πόληςΘεσσαλονίκη: Λιώσαμε τις σόλες μας στις αγορές της πόλης«Οι γαρίδες Θερμαϊκού είναι δυσεύρετες πλέον και πολύ ακριβές, μια καλή εναλλακτική είναι η γάμπαρη», εξηγεί ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ψάρευε από χόμπι και στην πορεία έγινε ιχθυοπώλης. Στο κατάστημα του «Ο ψαράς» (Στρατηγού Καλλάρη 6, Τ/ 2310-230131) οι κασέλες του έχουν καλαμάρια και σουπιές. Μια άλλη καλή επιλογή για φρέσκα καλαμάρια και σουπιές είναι και το λιμανάκι στην Αρετσού. Στην προβλήτα, μετά τις εννιά το πρωί, περίπου 60 παράκτιοι αλιείς, που ψαρεύουν κυρίως στα νερά της Χαλάστρας, της Κατερίνης και της Μεθώνης, πουλάνε την πραμάτεια τους μέσα από τα καΐκια τους.

Αρτοποιεία

Ιχθυοπωλεία

Παντοπωλεία

Υπαίθρια Αγορά

Θεσσαλονίκη

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών