ΑΓΟΡΑ

Θεσσαλονίκη: Λιώσαμε τις σόλες μας στις αγορές της πόλης

Βολτάρουμε στις παλιές αγορές και στα καλά παντοπωλεία της πόλης, ψωνίζουμε σπάνια τυριά, ψαγμένα τρόφιμα, και κάνουμε στάση και για τσιμπολόγημα.

10.05.2023
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος
Λιώνουμε τις σόλες μας στις αγορές της πόλης

Κι όμως η Θεσσαλονίκη δεν έχει μία κεντρική αγορά αλλά τρεις, οι οποίες μάλιστα είναι παμπάλαιες κι εδραιωμένες. Στον πυρήνα τους οι Θεσσαλονικείς βρίσκουν καθημερινά τα καλά και τα συμφέροντα, και σε αυτές χτυπάει η καρδιά της πόλης. Εκτός όμως από τις μεγάλες αγορές, υπάρχουν και αρκετά μικρά μπακάλικα και ενημερωμένα delicatessen, τα οποία διαθέτουν στην γκάμα τους και του πουλιού το γάλα. Κάνουμε βόλτα στην πόλη, σταματάμε για ψώνια, διαλέγουμε τα καλύτερα από τα καλύτερα, και σας τα προτείνουμε.

Η ιστορική Μοδιάνο αστράφτει ξανά

Θεσσαλονίκη, αγορές
Η νέα Αγορά Μοδιάνο, σκεπαστή, ολοκαίνουργια και αστραφτερή, ενδείκνυται για βόλτες, ψώνια, φαγητό και άραγμα.

Η ιστορική Αγορά Μοδιάνο του 1930, που οριοθετείται από τις οδούς Ερμού και Βασιλέως Ηρακλείου, παρέμενε για χρόνια κλειστή λόγω ανακαίνισης. Άνοιξε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, γυαλιστερή και του κουτιού, με πλήθος καταστημάτων εστίασης και ειδών διατροφής. Αξίζει οπωσδήποτε μια στάση στο παντοπωλείο Olicatessen, στο «παντοπωλείο για καλό σκοπό» της Wise Greece και στο μπακάλικο Μεσότοπος Λέσβου για παραδοσιακά λαδοτύρια και φέτα Μυτιλήνης. Επίσης, στο πρατήριο του σαλονικιώτικου Τυροκομείου Αρβανίτη για τα ωραία τυριά του, στο Πιροσκί για ποντιακό street food, στον φούρνο 72Η για προζυμένια καρβέλια και κρουασάν αργής ωρίμασης (εξαιρετικό το γεμιστό με καραμέλα) και στο Wild Souls για τους χαλβάδες τους. Στον επάνω όροφο της Μοδιάνο θα καθίσουμε για brunch στο Estrella και για ποτά και κοκτέιλ στο μπαρ Hive2O. Ν. Μ.

Είσοδος από Ερμού 24 και από Βασ. Ηρακλείου 33

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΘεσσαλονίκη: Η πρώτη βόλτα μας στη νέα Αγορά ΜοδιάνοΘεσσαλονίκη: Η πρώτη βόλτα μας στη νέα Αγορά Μοδιάνο

Στο καπάνι βρίσκεις τα πάντα

Η αγορά Καπάνι δημιουργήθηκε μετά την πυρκαγιά του 1917

Ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς είναι κατειλημμένο από κρεοπωλεία

Εδώ βρίσκουμε τα πάντα από χασαπική, κυριολεκτικά nose to tail, προϊόντα από την κορυφή μέχρι τα νύχια

Εκατέρωθεν της πλατείας Αριστοτέλους, κάτω από την οδό Εγνατία, βρίσκονται δύο αγορές οι οποίες δημιουργήθηκαν μετά την πυρκαγιά του 1917, όταν ο Γάλλος πολεοδόμος Έρνεστ Εμπράρ σχεδίασε τον πυρήνα της πόλης. Στα δυτικά, η Αγορά Βλάλη ή αλλιώς το Καπάνι, όπου βρίσκεις τα πάντα: κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, πάγκους με ελιές κάθε ποικιλίας και στιλ, λίγα μανάβικα, ένα μαγαζί με φύλλο για πίτες και γλυκά, μέχρι υπαίθριους πάγκους με κάλτσες, γαλότσες και διάφορα χρειαζούμενα του νοικοκυριού (καρβουνάκια για το θυμιατό, μπαταρίες και σπίρτα). Ν.Δ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο καφενείο του Μήτσου στο Καπάνι είναι ο καφενές-σύμβολο της ΘεσσαλονίκηςΤο καφενείο του Μήτσου στο Καπάνι είναι ο καφενές-σύμβολο της Θεσσαλονίκης

Η Αγορά Άθωνος

Θεσσαλονίκη, αγορές
Στην αγορά Άθωνος βρίσκεται και το μαγαζί του Χαρίλαου Λαζαρόπουλου, ενός εξαίρετου και βραβευμένου από τον «Γαστρονόμο» ξηροκαρπά

Απέναντι από την Αγορά Βλάλη, ανατολικά της πλατείας Αριστοτέλους, βρίσκουμε την Αγορά Άθωνος, η οποία έγινε γνωστή για τα μεζεδοπωλεία που λειτουργούσαν στα στενάκια της μέχρι πριν από το 2010. Σήμερα έχει πολλά μικρά εργαστήρια, αρκετά κλειστά μαγαζιά και άλλα που έχουν πέσει σε μαρασμό, ενώ στην οδό Βατικιώτη λειτουργούν κυρίως καταστήματα τροφίμων. Εκεί βρίσκουμε και το μαγαζί του Χαρίλαου Λαζαρόπουλου (Βατικιώτου 24), ενός εξαίρετου και βραβευμένου από τον «Γαστρονόμο» ξηροκαρπά, ορκισμένου θιασώτη της ποιότητας. Ψωνίζουμε nut butters, δημητριακά και κάθε λογής σούπερ φουντ. Στον ίδιο δρόμο βρίσκουμε μπαχαρικά, μυρωδικά και μαναβική. Ν.Δ.

Θεσσαλονίκη, αγορές
Στις αγορές πέριξ της πλατείας Αριστοτέλους πιάνεις τον σφυγμό της πόλης.
Μπακάλικο Εδώδιμον από το 2016
Ιντερνάσιοναλ γκάμα προϊόντων στο Εδώδιμον

Εδώδιμα και αποικιακά: 4 μπακάλικα που κρύβουν θησαυρούς

Εδώδιμον: Στο ίδιο σημείο που ήταν πριν το μπακάλικο Κοσμάς, άνοιξε το 2016 το Εδώδιμον. Τα ράφια του έχουν λυγίσει από το βάρος της τεράστιας ποικιλίας διεθνών προϊόντων, η επιλογή των οποίων περνάει από αυστηρό φίλτρο. Έξοχη γκάμα σε φρεσκοκομμένα τυριά, αλλαντικά και παλαιωμένα τσίπουρα. Ν. Μ.

Βασ. Ηρακλείου 26, Τ/2310-284.749

Το παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης
Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης το ζηλεύει κι η Αθήνα

Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης: Μάλλον το παλαιότερο και πιο πλήρες μπακάλικο της πόλης, με απεριόριστη ποικιλία προϊόντων από την Ελλάδα και τον κόσμο. Στα ράφια του σπάνιες, διαλεχτές ντελικατέτσες, αλλά και όλα τα καθημερινά, παρουσιασμένα με φροντίδα. Τα τελευταία χρόνια, η οικογένεια Σωτηριάδη την γκάμα της και σε προϊόντα της Άπω Ανατολής, δημιουργώντας και το Παντοπωλείο της Ασιατικής Κουζίνας στη Μητροπόλεως 91(Τ/2310231.806). Ν. Μ.

Κομνηνών 12, Τ/2310-244.684

Ρόδος: Οι παλαίμαχοι της μπακαλικής βρίσκονται από το 1936 στο ίδιο σημείο, στο Φάληρο της Θεσσαλονίκης. Η συλλογή εκλεκτών τροφίμων που διαθέτουν είναι αντάξια ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού παντοπωλείου, με μεγάλη γκάμα προϊόντων να προέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα. Θα βρούμε από χαβιάρι μέχρι παστουρμά και από γιαούρτι Δορκάδος και μέλι από γαϊδουράγκαθο μέχρι λαχανόφυλλα τουρσί. Ν. Μ.

Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου 12, Τ/2310-831.893

Ergon: Στο πρώτο τους μικρό παντοπωλείο, επί της Γρηγορίου Παλαμά, το 2011, ξεχώριζαν στα ράφια οι χρωματιστές κονσέρβες και τα βαζάκια –από σαρδέλες μέχρι πατέ ελιάς– με την επωνυμία τους. Σήμερα που τα καταστήματα Ergon έχουν ταξιδέψει σε πολλές πόλεις (Αθήνα, Λευκωσία, Λονδίνο, Κατάρ) και τα προϊόντα με το λογότυπό τους είναι αναρίθμητα –από κουλουράκια και σάλτσες μέχρι σνακ, γλυκά, καφές και νερό–, διατηρούν τον πήχη της ποιότητας ψηλά και συνεργάζονται με πολύ καλούς παραγωγούς. Στο Ergon Agora ψωνίζουμε τα απαραίτητα της ημέρας από τα ράφια, αλλά και από το ιχθυοπωλείο και το κρεοπωλείο που λειτουργούν εντός, κι έπειτα τρώμε πρωινό στη σάλα. Στο απίθανο Ergon Agora Εast, μικροί μεγάλοι θα περάσουν καλά, αφού είναι ένα πρότυπο σούπερ μάρκετ/παντοπωλείο, με εστιατόριο ανοιχτής φωτιάς, παραθαλάσσιο μπαρ και αρτοποιείο. Στους ανθρώπους του Ergon ανήκει επίσης το αρτοποιείο 72H εντός της Aγοράς Μοδιάνο, ενώ μόλις άνοιξε και το έτερο bakery στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού. Ποιο προϊόν Ergon ξεπουλάει; Τα νέα τσιπς με τρούφα, που όντως είναι πεντανόστιμα. Ν. Δ.

Ergon Agora, Παύλου Μελά 42, Τ/2310-288.008
Ergon Agora East,
Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 50, Πυλαία, Τ/2311-119.222

Ο ποντιακής καταγωγής ιδιοκτήτης της εταιρείας Ραγιάν, Θεόφιλος Γεωργιάδης

Τα άπαντα της ποντιακής διατροφής βρίσκουμε στο κατάστημα Ραγιάν
Στο κατάστημα Ραγιάν βρίσκουμε μεταξύ άλλων και σούπερ σπάνια τυριά

Δύο μαγαζιά-εμπειρία

Ραγιάν: Ένα ταξίδι εν τόπω και εν χρόνω είναι το μπακάλικο της οικογένειας Γεωργιάδη, που βρίσκεται στην Aγορά Άθωνος. Εδώ βρίσκουμε τα άπαντα της ποντιακής κουζίνας. Ιδιοπαραγόμενα σχεδόν τα περισσότερα, από γαΐς τυρί και βούτυρο ξυγαλί μέχρι ωτία, ταν και σιρόν. Φτιάχνουν επίσης δικές τους πίτες με χόρτα του βουνού, σαρμαδάκια με πλιγούρι κ.ά. Τη μέρα που πήγαμε εμείς, μας φιλέψανε κι ένα καταπληκτικό τσουρέκι ζυμωμένο με μέλι και γιαούρτι (χωρίς μαγιά). Ν. Μ.

Μπαλάνου 13, Αγορά Άθωνος, Τ/2315-003.907

Δορκάδα: Το ξακουστό γαλακτο-ζαχαροπλαστείο των αδερφών Γκαβαλίνη, που λειτουργεί από το ’61, μετακόμισε έναντι και διαγωνίως από το παλιό μαγαζί. Εκτός από το ονομαστό ολόπαχο γιαούρτι από πρόβειο γάλα με στιβαρή πέτσα, τις κρέμες και τα καλοχυλωμένα ρυζόγαλα, κάνουν και χορταστικούς κορνέδες, μπαμπάδες, τουλούμπες και ροξάκια. Εθισμός. . Ν. Μ.

Κασσάνδρου 66, Τ/2310-234.675

Φωτογραφία ανοίγματος: Η ψαραγορά στο Καπάνι είναι ένα «σχολείο» για τη ζωή στην πόλη. Στους πάγκους ολόφρεσκο ψάρι και μπροστά από αυτούς έμποροι που ανταλλάσσουν φιλικά πειράγματα μεταξύ τους και με τους περαστικούς.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 204.

Αρτοποιεία

Βιολογικά

Διάφορα

Ζαχαροπλαστεία

Ιχθυοπωλεία

Κρυμμένα διαμάντια

Ντελικατέσεν

Παντοπωλεία

Υπαίθρια Αγορά

Θεσσαλονίκη

Μακεδονία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών