ΕΞΟΔΟΣ

Τα καλύτερα κοκτέιλ μπαρ στην Αθήνα

Έχετε όρεξη για κοκτέιλ; Αυτά είναι μερικά από τα πιο αγαπημένα μας αθηναϊκά μπαρ που συνδυάζουν δημιουργικότητα, δεξιοτεχνία και εκλεκτά υλικά.

04.03.2022| Updated: 31.05.2022
Τα καλύτερα κοκτέιλ μπαρ στην Αθήνα

Baba au Rum

Φωτό: Θάλεια Γαλανοπούλου
Φωτό: Χριστίνα Γεωργιάδου

Αν έπαιζε σε time lapse η εξέλιξη της σκηνής των αθηναϊκών μπαρ, το Βaba au Rum θα ήταν πάντα εκεί, σημείο αναφοράς. Η «μητέρα» των new age μπαρ, φυτώριο νέων bartender και εφαλτήριο τάσεων στον χώρο του ποτού και των κοκτέιλ, παραμένει η σταθερά μας, ένα σιγουράκι πάντα επίκαιρο και στην πρώτη γραμμή. Εκεί έχουμε πιει καφάσια ολόκληρα από ρούμι και απολαύσει κάποια από τα πιο ισορροπημένα κοκτέιλ της Αθήνας, φτιαγμένα με «σπιτικά» υλικά. Για το Baba au Rum, που φέτος βρίσκεται στη 14η θέση του World’s 50 Best Bars, που ξεχωρίζει τα πενήντα καλύτερα μπαρ του κόσμου, και τον ιδιοκτήτη του, Θάνο Προυναρού, έχουν χυθεί τόνοι μελάνης. Από την τρέχουσα λίστα, που αντλεί έμπνευση από το κίνημα της avant garde, από τα πιο ευπώλητα είναι το The Buccaneer’s Negroni, με ρούμι El Dorado 8 ετών από τη Γουιάνα, και το -προσωπικό αγαπημένο- Devil’s Μilk, με τζαμαϊκανό ρούμι, καρύδα, σοκολάτα, λάιμ, τσίλι και μπαχαρικά. Πρόσφατα δημιουργήθηκε κι ένα γλυκό «αδερφάκι», ένα μικρό ζαχαροπλαστείο ακριβώς απέναντι, σχεδόν τετ α τετ με την μπάρα. Από εκεί δοκιμάζουμε, μεταξύ άλλων, και μια έξοχη εκδοχή του ομώνυμου γλυκού, έναν ζουμερό μπαμπά με παλαιωμένο ρούμι. Ν.Μ.

Κλειτίου 6, Αθήνα, Τ/ 211-71.09.140

Barreldier

Φωτό: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτό: Άγγελος Γιωτόπουλος

Τον Ελληνο-ιταλό Mario Basso τον γνωρίσαμε πριν από περίπου οκτώ χρόνια, ως ειδικό στην παρασκευή βερμούτ. Το Barreldier -ελληνιστί «δρόμος του βαρελιού»- μετράει ήδη δεκάδες θαμώνες, που όλον αυτό τον καιρό έρχονται εδώ για να πιουν ένα κοκτέιλ από τα χέρια του, να δοκιμάσουν τα χειροποίητα λικεράκια, bitters, σιρόπια, βερμούτ, αλλά και τα κοκτέιλ που παλαιώνει στα βαρελάκια πάνω από το μπαρ. Σερβίρουν κλασικά ποτά με ένα twist, τέτοιο ώστε να μην αλλάζει τη διαχρονική τους αξία, καθώς τρέφουν «αγάπη για το κλασικό και σεβασμό προς το καινούργιο», όπως έλεγε ο ίδιος. Δοκιμάστε καπνιστό Old Fashioned. N.Δ.

Βουλής 7, Στοά Μπολάνη, Σύνταγμα, T/ 210-32.54.711

Barro Negro

Φωτό: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτό: Άγγελος Γιωτόπουλος

Δύο φίλοι με λατρεία στα αποστάγματα της αγαύης, ο Στέλιος Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Καβακλής, δημιούργησαν στο κέντρο της Αθήνας ένα μπαρ που θα μπορούσε να είναι το «σπίτι της τεκίλας». Η τεκίλα, αλλά και το μεσκάλ πρωταγωνιστούν στα ράφια τους. Όλες οι γνωστές ετικέτες, όπως και πιο ιδιαίτερες, premium ή σπάνιες, φερμένες από τα ταξίδια τους στο Μεξικό. Λεμόνι, αλάτι, λάιμ, γκρέιπφρουτ σιγοντάρουν τον αλκοολικό και αψύ χαρακτήρα των αποσταγμάτων. Οι επιδέξιοι bartenders κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να πιείτε μερικά έξτρα νόστιμα κοκτέιλ. Η Paloma με τεκίλα και grapefruit soda, η TnT -δηλαδή τεκίλα με τόνικ-, αλλά και μερικές απίθανες Margaritas είναι μερικοί καλοί λόγοι για να γίνετε θαμώνες του μπαρ ή και ευαγγελιστές της τεκίλα. Στα μεγάλα ατού, το κέφι που έχουν οι εργαζόμενοι για τη δουλειά τους. Αν δεν έχετε, γρήγορα θα φτιάξει και το δικό σας κέφι! Ν.Δ.

Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 15, Σύνταγμα, Τ/ 210-01.07.618

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοκτέιλ με limoncelloΚοκτέιλ με limoncello

The Clumsies

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Clumsies (@the_clumsies)

Μπήκε στη λίστα με τα 50 Best Bars από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του και γρήγορα έφτασε ως την τρίτη θέση. Εδώ είδαμε πρώτη φορά «εργαστήριο» πίσω από το μπαρ, με sous vide, ξηρούς πάγους, τεχνικές μαγειρικής και συσκευές που έχουν θέση σε χημείο να χρησιμοποιούνται για την παρασκευή απίθανων συστατικών για τα ποτά μας. Στο μπαρ του Λευτέρη, του Βασίλη, του Νίκου έχουν κάνει βάρδια σημαντικοί διεθνείς bartenders, έχουν ανδρωθεί μερικοί καταξιωμένοι εγχώριοι επαγγελματίες και έχουν συλληφθεί φοβερές ιδέες, που έγιναν αξέχαστα κοκτέιλ. Το λανσάρισμα κάθε καταλόγου τους γίνεται talk of the town. Ποιος θα ξεχάσει την «αόρατη» λίστα και τον μαγικό φακό που εμφάνιζε ένα-ένα τα ποτά; Εδώ ήπιαμε πρώτοι διάφανο Daquiri φράουλα και δοκιμάσαμε ένα σωρό κοκτέιλ τελευταίας… τεχνολογίας. Εδώ συνεχίζουμε να μυούμαστε σε απίθανες ιδέες, που η ομάδα μεταφέρει στο ποτήρι. Ο τελευταίος κατάλογος με θέμα τα συναισθήματα περιέχει πεντανόστιμα ποτά για κάθε ώρα της ημέρας. Ν.Δ.

Πραξιτέλους 30, Σύνταγμα, Τ/ 210-32.32.682

Zebra

Φωτό: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ο Ηλίας Μαρινάκης στο Zebra. Φωτό: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτό: Άγγελος Γιωτόπουλος

Όταν ο Χρήστος Χουσέας -καταξιωμένος mixologist, γνωστός από το 42 Bar- επιμελείται τον κατάλογο και ο Ηλίας Μαρινάκης βρίσκεται πίσω από τη μπάρα, τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά. Σύγχρονο, κομψό και γεμάτο ζωντάνια, το Zebra στο Νέο Ψυχικό έχει χαρακτήρα – και αυτό από μόνο του είναι λόγος να το επισκεφθεί κανείς. Το προτείνουμε για ποτό μετά τη δουλειά ή για αργότερα, το βράδυ. Όλα τα κοκτέιλ είναι προσεγμένα στη λεπτομέρεια, ενώ έμφαση έχει δοθεί στην κατηγορία του Dry Martini, το οποίο έρχεται απόλυτα ισορροπημένο και συναρπαστικό. Πίνουμε το Zebra Spritz με Martini Bitter αρωματισμένο με φράουλες, Aperol, homemade νέκταρ μαύρου κάρδαμου με κακάο, prosecco και bitters γκρέιπφρουτ. Όπως επίσης Major Arcana, τη δική τους παραλλαγή της Margarita, με ένα blend από παλαιωμένες τεκίλες, ρούμι, ελαιοσάκχαρα από γκρέιπφρουτ και Cointreau αρωματισμένο με χαμομήλι και φλούδες εσπεριδοειδών. Το bar food είναι το τέλειο συνοδευτικό για τα κοκτέιλ. Μ.Π.

Περικλέους 7, Νέο Ψυχικό, Τ/ 693-40.80.904

Το Λοκάλι

Φωτό: Χριστίνα Γεωργιάδου

Φωτό: Χριστίνα Γεωργιάδου

Το Lokali σας περιμένει με Negroni και Old Fashioned σε διάφορες παραλλαγές

Ο Δημήτρης Κιάκος κι η υπόλοιπη ομάδα του πολύ δημοφιλούς μπαρ, εμπνευσμένου από τη ζωή και το παρελθόν της γειτονιάς του Ψυρρή, θέλησαν να αποτυπώσουν μέσω των κοκτέιλ τους όσα βίωσαν τον περασμένο χρόνο κι όσα θα ήθελαν να φέρει το μετά. Η λίστα Retrospect 2021-2022 έχει πολλές ωραίες στιγμές, δίνοντας βάση στα Negroni και τα Old Fashioned σε διάφορες παραλλαγές, τα οποία μπορείς να τα παραγγείλεις στη μισή ποσότητα για να δοκιμάσεις πιο πολλά. Την πρόταση συμπληρώνουν ευφάνταστα twists σε κλασικά κοκτέιλ και παλιοί γνώριμοι που έχουν κερδίσει μόνιμη θέση στον κατάλογο. Θα τα χαρείτε σε μια τις πολλές όμορφες γωνιές του, μέσα και έξω στα σκεπαστά και στα ανοικτά σημεία της καταπράσινης αυλής που κάποτε ήταν θερινό σινεμά. Α.Σ.

Σαρρή 44, Ψυρρή, Τ/ 210-32.50.673

Uncle Tan’s

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Που αλλού στην Αθήνα μπορείς να πιεις baijiu -το «εθνικό» ποτό της Κίνας- μέσα από μικροσκοπικά κολονάτα ποτήρια, χαζεύοντας ένα ενυδρείο με πλαστικά κοράλλια ή «τσιμπώντας» λούτρινα με τη δαγκάνα; Ο bar manager Πέτρος Μυτιληναίος πειραματίστηκε με ασιατικά ποτά και υλικά, για να δώσει αέρα Ταϊλάνδης στις επιλογές του καταλόγου. Το So Kiasu!, ένα «μοχίτο» με σάκε, λάιμ, σόδα, βασιλικό και cordial γκρέιπφρουτ, όπως και το πλούσιο και απαλό Batta, με κρέμα γάλακτος, midori (λικέρ από γιαπωνέζικο πεπόνι), λικέρ κακάο και λικέρ μέντα είναι μερικές μόνο από αυτές. Το δε Singapore Sling είναι το φόρτε τους και φτιάχνεται με την αυθεντική συνταγή, ελαφρώς εκσυγχρονισμένη. Γ.Π.

Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, Τ/ 210-45.10.011

Kyrios

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kyrios Bar (@kyriosathens)

Καθαρόαιμο modern classic μπαρ, με ατμόσφαιρα που σε ταξιδεύει στα αντίστοιχα του Λονδίνου, του Παρισιού και της Νέας Υόρκης, αίσθηση που κυριαρχεί αμέσως μόλις σπρώξει κανείς την μπλε πόρτα του. Ο Kyrios έχει τον κόσμο του – εδώ έρχονται όσοι έβγαιναν ανέκαθεν στη Μαβίλη, αλλά και ένα πιο νέο, στυλάτο κοινό. Τα βράδια η ένταση της μουσικής ανεβαίνει και το μπαρ αποκτά περισσότερη δυναμική. Υπάρχει μεγάλη λίστα με spirits, καλοφτιαγμένα κλασικά κοκτέιλ, ενδιαφέροντα signature, αλλά και κάποια perfect serves που αξίζει να δοκιμάσετε, αν είστε των κλασικών συνδυασμών. Νόστιμο, αξιόλογο τσιμπολόγημα στο μαρμάρινο πάσο και στην μπάρα. Ν.Δ.

Δορυλαίου 4, Πλ. Μαβίλη, Τ/ 210-64.00.615

Bar in front of the bar

Ένα μπαρ μπροστά από ένα άλλο μπαρ, που σερβίρει κάθε βράδυ ιδιαίτερα κοκτέιλ

Το concept πέτυχε: ένα μπαρ μπροστά από ένα άλλο μπαρ, που σερβίρει κάθε βράδυ ιδιαίτερα κοκτέιλ, χωρίς κανένα έτοιμο υλικό. Όλα φτιάχνονται στο εργαστήριό τους και τα «μαγειρέματά» τους ανακατεύονται με τα πιο ποιοτικά ποτά – από τα σιρόπια μέχρι τα bitter, όλα από την αρχή. O Αλέξανδρος Τσελεπής, o Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος και ο Συμεών Παπανικολάου έστησαν παρέα αυτό το μπαρ, δύο βήματα από την πλατεία Συντάγματος. Πίνουμε Old Pal -από τα κλασικά- που μοιάζει με το Negroni, αλλά αντί για τζιν έχει Rye whisky. Μια άλλη παραλλαγή του Negroni, το Earthy, με αποξηραμένη ντομάτα και ρίγανη, είναι νόστιμο, γήινο, αρωματικό, ελάχιστα πιο γλυκό, με επίγευση bitter. Επίσης παίρνουμε Spicy Mia με βότκα Wyborowa και passion fruit – ένα spicy mix πολύ νόστιμο. Μ.Π.

Πετράκη 1, Σύνταγμα, T/ 698-06.35.896

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΆλιμος: Μια νόστιμη βόλτα στα νότιαΆλιμος: Μια νόστιμη βόλτα στα νότια

Tiki Athens

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tiki Bar Athens (@tikibarathens)

Το ιδανικό σκηνικό για ένα Mai Tai, ένα Zombie ή ένα Painkiller, λίγα μέτρα απ’ την Ακρόπολη. Στο Tiki οι φωτογραφίες από τη Χονολουλού των 50s συνδυάζονται ψάθες, μπαμπού, λεοπάρ πολυθρόνες, ρετρό κινηματογραφικές αφίσες και μπόλικες ακόμα πολυνησιακές αναφορές. Ο Γιάννης Πέτρος Πετρής και ο Βασίλης Ρούσσος ετοιμάζουν φρέσκα κοκτέιλ με εποχιακά και εξωτικά φρούτα ενώ στα ηχεία παίζει swing, calypso και rock ’n’ roll. Γ.Π.

Φαλήρου 15, Κουκάκι, T/ 210-92.36.908

Odori Vermuteria di Atene

Το θαυμάσιο Negroni  είναι ιδανικό για μια μικρή ανασυγκρότηση μετά τη δουλειά Φωτό: Χριστίνα Γεωργιάδου

Φωτό: Χριστίνα Γεωργιάδου

Η βερμουτερία απέναντι από το βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, με το ντεκόρ που αντλεί έμπνευση από βοτανικό κήπο και φωτιστικά με ωδικά πτηνά, έχει προτάσεις για όλες τις ώρες. Στα τραπέζια του, μέσα και στον πεζόδρομο, μπορείς να καθίσεις για καφέ, φαγητό ή ποτό. Το δικό τους βερμούτ με τόνικ και το θαυμάσιο Negroni -ιδανικό για μια μικρή ανασυγκρότηση μετά τη δουλειά-, είναι πάντα best sellers, αξίζει όμως να διερευνήσετε και τα υπόλοιπα της λίστας του Μανώλη Λυκιαρδόπουλου και της ομάδας του, οι οποίοι εμπνέονται από τον κόσμο των αρωμάτων –odori, άλλωστε, σημαίνει μυρωδιά– για κοκτέιλ όπως το Magenta Americano με αρώματα δίκταμου, γιασεμιού και τριαντάφυλλου ή το Old Portraits Changing με ουίσκι, σιρόπι ρυζιού και bitters σανδαλόξυλου. Α.Σ.

Σκουλενίου 2, Τ/ 210-33.14.674

Frater & Soror

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Frater & Soror (@fraterandsoror)

Η «μυστική αδελφότητα» του Λευτέρη Γεωργόπουλου, του Μανώλη Λυκιαρδόπουλου, του Γιώργου Σέργη και του Θάνου Τσουνάκα, που βγάζει και τραπέζια στην πλατεία Προσκόπων, δεν είναι και πολύ μυστική. Έχει κόσμο από το πρωί μέχρι το βράδυ κι ένα πολύ δημοφιλές brunch τις Κυριακές. Όταν πηγαίνω από το απόγευμα και μετά, παίρνω σχεδόν πάντα τζιν τόνικ -έχουν και μια εκδοχή με δικό τους τζιν χωρίς αλκοόλ, αν θέλετε ένα virgin ποτό-, αλλά στο όμορφο μπαρ στο ισόγειο με τις urban λεπτομέρειες φτιάχνουν πολλά ακόμη: διάφορα Spritz, ωραίο Ζοmbie, μια πικάντικη Mango Margarita… Α.Σ.

Αμύντα 6, Παγκράτι, Τ/ 210-72.13.720

Naked Ath.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Naked Ath. (@naked_ath)

Οι bartenders Θάνος Κριμπούρας και Χριστίνα Φωκά, μαζί με τον συνέταιρό τους, Αντώνη Δημητρή, επέλεξαν το διπλής ανάγνωσης όνομα θέλοντας να αποτυπώσουν το αγνό, το φυσικό, το απροσποίητο, αλλά και την ιδέα της επαφής. Ο βιομηχανικού στιλ χώρος, που συνδυάζει τσιμέντο, σίδερο και ακατέργαστες πρώτες ύλες, ακολουθεί αυτή τη γραμμή, του «γυμνού». Το ίδιο και η λίστα των κοκτέιλ, που αν την παρατηρήσεις προσεκτικά, θα δεις ότι είναι πιο «σέξι» απ’ ό,τι φαίνεται. Ξεχώρισα το σχεδόν διάφανο Bare Havaiana, που κάπως καταφέρνει να είναι Rum Fashion, Cuba Libre και Daiquiri μαζί, και το πολύ ωραίo Kiss me Goodnight, με ιρλανδέζικο ουίσκι, αρώματα ψωμιού και ποπ κορν και αλμυρή καραμέλα. Το ποτό σας μπορείτε να το συνοδεύσετε με κάποιο από τα πιάτα του Λέβις Κοδημάι, που παίζουν με την ιδέα του street food, όπως τα flatbreads ή τα corn dogs. Α.Σ.

Πλατεία Αγίας Ειρήνης 2, Τ/ 210-32.19.310

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚυψέλη: Πού τρώμε γύρω απ’ τη Δημοτική ΑγοράΚυψέλη: Πού τρώμε γύρω απ’ τη Δημοτική Αγορά

Teras

Φωτό: Θάλεια Γαλανοπούλου

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Οργανωμένα στον κατάλογο με βάση τους αλκοολικούς βαθμούς είναι τα κοκτέιλ που επιμελείται ο head bartender Φίλιππος Τασούλας στο φιλόξενο Teras του Νέου Κόσμου. Ξεκινώντας από το 0-0,5% με ευφάνταστες προτάσεις όπως το Floreal Highball (βερμούτ χωρίς αλκοόλ, κορόμηλο, χαμομήλι, φασκόμηλο και sonic) συνεχίζει με δημιουργικά, ελαφριά cocktail που πάνε γάντι με τα απογεύματα στην αυλή του μαγαζιού. Ανεβαίνοντας σε αλκοολικούς βαθμούς συναντάμε και παραλλαγές κλασικών κοκτέιλ, με μίνιμαλ εμφάνιση και ισορροπημένη γεύση αλλά και signature προτάσεις-έκπληξη. Δοκιμάστε το Butter Call Saul με τεκίλα, μεσκάλ, ψημένο καλαμπόκι, εσπεριδοειδή, μπαχαρικά και βούτυρο ή το Peter Poppins που συνδυάζει κονιάκ και παλαιωμένο ρούμι μαζί με σέρι και αρωματικά bitters. Σερβίρεται και ζεστό. Γ.Π.

Θεοδώρητου Βρεσθένης 45, Νέος Κόσμος, T/ 211-41.80.653

Upupa Epops

Σε μια ήσυχη γωνιά των Κάτω Πετραλώνων βρίσκεται το Upupa Epops με την θεατράλε διακόσμηση και τα ενδιαφέροντα κοκτέιλ, βασισμένα σε σπιτικά σιρόπια και ιδιαίτερα αποστάγματα. Στο καινούργιο Lady Whiskey, το κόκκινο γλυκό βερμούτ αναμειγνύεται με ουίσκι, bitters και πέρλες τρούφας, ενώ το Inception περιλαμβάνει τζιν αρωματισμένο με ιβίσκο, μεσκάλ, φραγκόσυκο και σόδα ανανά, μεταξύ άλλων. Δοκιμάστε και το ζεστό Negroni με Campari, λικέρ φουντουκιού, κόκκινο βερμούτ, bitter σοκολάτα και Cynar (λικέρ αγκινάρας). Γ.Π.

Αλκμήνης 7, Κάτω Πετράλωνα, Τ/ 212-10.55.214

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών