ΕΞΟΔΟΣ

Άλιμος: Μια νόστιμη βόλτα στα νότια

Βγαίνουμε για καφέ, φαγητό και ποτό σε μια περιοχή των νοτίων προαστίων που κρύβει αρκετές νόστιμες εκπλήξεις.

04.03.2022| Updated: 25.05.2022
Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστρατή
Άλιμος: Μια νόστιμη βόλτα στα νότια

Από μπίρα σε old school ναυτικό σκηνικό με θέα τα ιστιοφόρα μέχρι aperitivo σε πολυσύχναστα πεζοδρόμια, και από ψητά της σούβλας μέχρι ιταλικά classics, μια βόλτα στον Άλιμο επιφυλάσσει πολλές νόστιμες εκπλήξεις. Σε μια πρόσφατη έξοδό εκεί κάναμε στάση στα πιο ενδιαφέροντα μπαρ, εστιατόρια και στριτφουντάδικα της περιοχής και δοκιμάσαμε, μεταξύ άλλων, ένα ροκ σουβλάκι με χειροποίητο γύρο, πολίτικους κουραμπιέδες με φιστίκι Αιγίνης και εξαιρετικά κοκτέιλ. Στις διευθύνσεις που ακολουθούν θα βρείτε τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα.

 

Skippers: Μπαρ-σημείο αναφοράς για τα νότια

Το Skippers άνοιξε το 1987
Στη μεγάλη ξύλινη μπάρα του Skippers
Η ιδιαίτερη διακόσμηση θυμίζει καράβι

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να βγαίνει στα νότια προάστια και να μην έχει επισκεφθεί το Skippers, ένα από τα πιο ιστορικά μαγαζιά της περιοχής, σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της, τη μαρίνα Αλίμου. Το μαγαζί άνοιξε το 1987 με σκοπό να εξυπηρετεί και να προμηθεύει τα σκάφη που έφταναν στη μαρίνα. Η ιδιαίτερη διακόσμηση, που θυμίζει καράβι, η μουσική, ο κόσμος, η θέα κέρδισαν σιγά-σιγά τους κατοίκους και όχι μόνο, που το έκαναν στέκι τους. Το μενού εδώ είναι απλό: καφέδες, χυμοί, λίγα σνακ και το βράδυ μπίρες και ποτά. Πιο πολύ πας για την ατμόσφαιρα – το πρωί για να ηρεμήσεις αγναντεύοντας τη θάλασσα και τα ιστιοπλοΐκα, να πιεις τον καφέ σου και να δουλέψεις, το απόγευμα για μπίρα με ποπ κορν και τέλειες φωτογραφίες όσο διαρκεί η golden hour. Tα βράδια στις καλές εποχές γίνονταν συνέχεια πάρτι, κάτι που φαίνεται ότι ξαναρχίζει σιγά-σιγά. Μ.Π.

Μαρίνα Αλίμου, Τ/ 210-98.80.282

 

O Πάρις: Σουβλάκι μετά μουσικής

Μπόλικο καυτερό κόκκινο πιπέρι στο σουβλάκι του Πάρι
Ο Στέλιος Μαγιάφας, γιός του Πάρι
Το σουβλάκι του Πάρι είναι ροκ

Το πιο ροκ σουβλάκι των νοτίων προαστίων! Αυτό δεν οφείλεται μόνο στον ροκά ιδιοκτήτη, Στέλιο Μαγιάφα, και τη ροκ μουσική που ακούγεται όλη μέρα από τα ηχεία, αλλά και στην ποιότητα του σουβλακιού. Ο Πάρις Μαγιάφας -πατέρας του Στέλιου- άνοιξε το σουβλατζίδικο το 1963, τότε που η περιοχή ήταν σαν εξοχή, με λίγα μόνο σπίτια. Εδώ το σουβλάκι είναι πολύ σωστό, με ωραία ψημένη πίτα, χειροποίητο δικό τους γύρο, ζουμερή ντομάτα, κρεμμύδι, σπιτικό τζατζίκι και μπόλικο καυτερό κόκκινο πιπέρι. Όλα τα φτιάχνουν οι ίδιοι με ποιοτικά υλικά που προμηθεύονται από επιχειρήσεις της γειτονιάς – κρεοπώλης τους είναι ο Νασιόπουλος, παιδικός φίλος του Στέλιου. Το σουβλάκι το απολαμβάνεις στα τραπεζάκια υπό τους ήχους μπλουζ και ροκ μουσικής ή στο χέρι βολτάροντας στη γειτονιά. Μ.Π.

Θουκυδίδου 38, Άλιμος Τ/ 210-98.89.664

 

Στέλιος-Χωριάτικη Ταβέρνα: Για ψητά σούβλας και κότσι-λουκούμι

Στην ταβέρνα θα νιώσεις πως βρίσκεσαι σε βουνό
Η ειδικότητά τους είναι τα ψητά σούβλας

Η ταβέρνα λειτουργεί εδώ και 45 χρόνια. Αν δεν σας τραβήξει την προσοχή η βουνίσια διακόσμηση, θα το κάνει σίγουρα η πάστρα του μαγαζιού, που λαμποκοπάει από την κουζίνα μέχρι έξω. Η ειδικότητά τους είναι τα ψητά σούβλας. Επιλέξτε κοντοσούβλι κομμένο σε λεπτές φέτες, αρνί-λουκούμι, κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι ή κοκορέτσι, αλλά και αντίστοιχα κρεατικά ψημένα στη σχάρα. Ειδική μνεία στο χοιρινό κότσι, που ήρθε μαλακό-μαλακό, με τις τηγανητές πατάτες να βουτάνε στη λιμνούλα με τα ζουμιά του. Γ.Π.

Λ. Ιωνίας 198, Άλιμος, Τ/ 210-98.19.014

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουκάκι: 10 στέκια για φαγητό και ποτό γύρω απ’ την ΟλυμπίουΚουκάκι: 10 στέκια για φαγητό και ποτό γύρω απ’ την Ολυμπίου

Διακοπές: Καλοκαίρι για πάντα

Το νέο all day του Αλίμου
Η διακόσμηση και η αισθητική θυμίζουν παραλία και καλοκαίρι

Πρώτα απ’ όλα μας αρέσει το όνομα – ποιος δεν θέλει να πηγαίνει συνέχεια διακοπές; Όταν νιώθουμε αυτή την ανάγκη, αλλά δεν μπορούμε να φύγουμε από την πόλη, πάμε στον Άλιμο, στο all day bar με διακόσμηση και αισθητική που θυμίζει παραλία και καλοκαίρι. Τρώμε pancakes με σοκολάτα, μπανάνα και τριμμένο μπισκότο, σάντουιτς με φυστικοβούτυρο κι εκείνο με το παστράμι ή το σλόπι ντογκ με μοσχαρίσιο κιμά, σάλτσα, μοτσαρέλα και ένταμ. Πίνουμε ποιοτικό καφέ από το Area 51 και απολαμβάνουμε το νόστιμο brunch. Μ.Π.

Λεωφ. Ιωνίας 125, Άλιμος, Τ/ 210-99.01.910

 

Il Tinello: Ιταλική τρατορία σε μια μονοκατοικία του Αλίμου

Χειροποίητα orecchiette με λουκάνικο salsiccia
Η σάλα είναι ουσιαστικά το σπιτικό σαλόνι των ιδιοκτητών
Ταλιάτα με δεντρολίβανο και πουρέ πατάτας

Σε μια μονοκατοικία χωρίς ταμπέλα ή τίποτα άλλο που να θυμίζει εστιατόριο βρίσκεται η τρατορία Il Tinello. Πιάτα κρεμασμένα στους τοίχους, βελούδινες κουρτίνες, παλιακή σόμπα, αναμμένο τζάκι και κεριά στα τραπέζια χρωματίζουν το γοητευτικά διακοσμημένο εσωτερικό. Η σάλα είναι ουσιαστικά το σπιτικό σαλόνι των ιδιοκτητών – η Ιταλίδα Ντανιέλα μαγειρεύει στην ανοιχτή κουζίνα και ο Έλληνας σύζυγός της, ο Στέφανος, σερβίρει περνώντας με το ξύλινο τρόλεϊ γύρω από τα τραπέζια. Κατάλογος δεν υπάρχει. Τα πιάτα είναι κάποιες φορές άνισα αλλά πάντα με σπιτική αίσθηση. Όλα όσα ετοίμασε η Ντανιέλα (τα περισσότερα από τα οποία είναι συνήθως ζυμαρικά) θα φτάσουν για μοίρασμα στο τραπέζι και, αν θελήσετε έξτρα μερίδα, δεν έχετε παρά να τη ζητήσετε. Τορτελίνια με προσούτο σε κονσομέ, φοκάτσια με sopressa, χειροποίητα νιόκι με ντοματένια σάλτσα, παπαρδέλες με μανιτάρια, επίσης χειροποίητα orecchiette με λουκάνικο salsiccia​​, ταλιάτα με δεντρολίβανο και πουρέ πατάτας είναι μερικές από τις συνταγές. Για συνοδεία, αποκλειστικά χύμα κρασί. Γ.Π.

Κνωσού 54, Άλιμος, Τ/ 697-72.08.030, Παρασκευή & Σάββατο: 19:00-00:00

 

Το ατμοσφαιρικό Witzwort μας μεταφέρει στα 30s

Το Witzwort, βγαλμένο από το Βερολίνο των 30s
Το αγαπημένο υπόγειο μπαρ του Αλίμου

Βγαλμένο από το Βερολίνο των 30s μοιάζει να είναι το ατμοσφαιρικό ημιυπόγειο μπαρ «των Γερμανών», στη γωνία Φαν Βάικ & Θουκυδίδου. Στη πραγματικότητα μόνο ο ένας από τους δύο είναι Γερμανός. Ο Ρόνι γνώρισε πριν από σαράντα χρόνια τον- σύζυγό του πλέον- Μιχάλη και μαζί έφτιαξαν ένα μοναδικό μπαρ, γεμάτο αντίκες, έργα τέχνης και αντικείμενα απ’ όλο τον κόσμο. Μέχρι και φανοστάτες έβαλαν στο μαγαζί «για να θυμίζει δρόμο» και να φωτίζει διακριτικά τους θαμώνες στα μικρά στρογγυλά τραπέζια και στη ξύλινη μπάρα. Ευγενείς, φιλικοί και με ενδιαφέρουσες ιστορίες από τα πολλά τους ταξίδια, οι ιδιοκτήτες είναι η ψυχή του ιστορικού πια ποτάδικου που, όπως μετά λύπης πληροφορηθήκαμε, διανύει την τελευταία του σεζόν. Γ.Π.

Φαν Βάικ 15, Άλιμος, Τ/ 210-98.39.676

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟδός Νορμάνου: το σούπερ νόστιμο στενάκι του ΜοναστηρακίουΟδός Νορμάνου: το σούπερ νόστιμο στενάκι του Μοναστηρακίου

Στο Palet για πολίτικα κεράσματα

Στο Palet
Οι πολίτικοι κουραμπιέδες με φιστίκι Αιγίνης λιώνουν στο στόμα

Ένας Κωνσταντινουπολίτης, ο Βασίλης Κορδελίδης, ήρθε στην Αθήνα τη δεκαετία του ‘70 και κατάφερε να φτιάξει όχι μόνο ζαχαροπλαστείο, αλλά και μια μικρή βιοτεχνία σοκολάτας. Η ίδια οικογένεια κρατάει ακόμα το Palet συνεχίζει να φτιάχνει χειροποίητη σοκολάτα. Η τελευταία μπαίνει στο προφιτερόλ, νούμερο ένα στη λίστα με τα ευπώλητα του μαγαζιού. Δοκιμάσαμε και συστήνουμε τους πολίτικους κουραμπιέδες με φιστίκι Αιγίνης που λιώνουν στο στόμα, όπως και τη μεγάλη ποικιλία από μπατόν σαλέ – δώδεκα εκδοχές, από μπουκίτσες με κύμινο μέχρι πικάντικη πάπρικα ή ροκφόρ με ένα ολόκληρο φουντούκι στο κέντρο. Γ.Π.

Λεωφόρος Καλαμακίου 16, Άλιμος, Τ/ 210-98.28.154

 

Two Doors Espresso Bar: Ποιοτικός καφές και signature κοκτέιλ

Εδώ μαζεύεται όλο το κάτω Καλαμάκι και όχι μόνο
Η μπάρα του Two Doors

Εδώ μαζεύεται όλο το κάτω Καλαμάκι και όχι μόνο. Το γωνιακό καφέ της οδού Δωδεκανήσου είναι στέκι για όλη την ημέρα, μια σίγουρη επιλογή στα νότια προάστια για όποιον ψάχνει ποιοτικό καφέ και signature κοκτέιλ. Μωσαϊκό που λάμπει στο πάτωμα, γλαστράκια με κάκτους εδώ κι εκεί, φωτιστικά από μεταλλικές ράβδους, μεγάλες τζαμαρίες και δύο πόρτες. Ο Θανάσης Τσότρας και ο Πέτρος Βιβλιοδέτης άνοιξαν το μαγαζί σε ένα σημείο της Αθήνας που δεν υπάρχει αντίστοιχο και πέτυχαν. Στο Two Doors πίνουμε εξαιρετικό καφέ με ποικιλίες και blends που αλλάζουν κάθε τόσο. Παίρνουμε και για το σπίτι cold brew σε δικά τους, γυάλινα μπουκαλάκια. Τα cookies και το carrot cake είναι τα σνακ που προτιμάμε, ενώ κάθε τόσο παίρνουμε και aperitivo. Εξαιρετικός καφές, επιδέξιοι bartenders, καλή πρώτη ύλη και νόστιμα κρύα σνακ. Μ.Π.

Δωδεκανήσου 67, Άλιμος, T/ 211-18.26.300

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟδός Αναπαύσεως: Σε αυτά τα 5 στέκια πάμε και ξαναπάμεΟδός Αναπαύσεως: Σε αυτά τα 5 στέκια πάμε και ξαναπάμε

All day

Street food

Wine Bar

Εστιατόρια

Καφέ

Σουβλάκια

Ζαχαροπλαστεία

Αθήνα

Αθήνα | Κεντρικά + Νότια Προάστια

Άλιμος

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών