ΤΑΣΕΙΣ

Ποια πλατό τυριών; Τα πλατό βουτύρου είναι η νέα τάση

Ωραία ιδέα ή αηδιαστικό trend του Tik Tok; Δείτε και αποφασίστε μόνοι σας.

08.11.2022| Updated: 29.09.2023
Φωτογραφία: Shutterstock
Ποια πλατό τυριών; Τα πλατό βουτύρου είναι η νέα τάση

Τις τελευταίες εβδομάδες τα social media έχουν γεμίσει με βίντεο και φωτογραφίες από πλατό βουτύρου. Αν δεν το έχετε ήδη πετύχει κάπου, μπορείτε να το δείτε παρακάτω. Δεν πρόκειται παρά για βούτυρο απλωμένο σε ένα πιάτο ή μια επιφάνεια κοπής, που σερβίρεται με διάφορα ψωμιά, φρούτα και/λαχανικά. Όπως δηλαδή τα πλατό τυριών.

Η «συνταγή» είναι όλη και όλη η εξής: επιλέγεις το βούτυρο που σου αρέσει, το αφήνεις να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου και το απλώνεις σε μια επιφάνεια κοπής, σε ένα μαρμάρινο πλατό τυριών ή σε όποιο άλλο ωραίο, επίπεδο σκεύος σου βρίσκεται. Από εκεί και πέρα μπορείς να αυτοσχεδιάσεις. Μπορείς να περιχύσεις το βούτυρο με λίγο μέλι, να ρίξεις εδώ και εκεί λίγο ξύσμα λεμονιού ακόμα και να το στολίσεις με βρώσιμα άνθη ή να το κάνεις πικάντικο προσθέτοντας νιφάδες τσίλι. Θες και φρούτα; Βάζεις. Ραπανάκια; Ναι και σε αυτά. Ανθό αλατιού; Λεπτοκομμένο κρεμμύδι, ψημένο σκόρδο, καβουρδισμένα αμύγδαλα – ο,τιδήποτε μπορεί να μπει πάνω από το βούτυρο. Στο τέλος σερβίρεις με ψωμί, κρακεράκια και κριτσίνια και…αυτό είναι όλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤι είναι το Negroni Sbagliato και τι σχέση έχει με το House of the Dragon;Τι είναι το Negroni Sbagliato και τι σχέση έχει με το House of the Dragon; Η τρέλα με τη συγκεκριμένη μέθοδο ξεκίνησε, όπως και οι περισσότερες τάσεις τελευταία, από το Tik Tok. Στις 15 Σεπτεμβρίου η Justine Doiron (ή αλλιώς @Justine_Snacks) έφτιαξε ένα πλατό βουτύρου και ανέβασε το βίντεο στο Tik Tok. Όπως αναφέρει η ίδια, έμπνευση για τη συγκεκριμένη ανάρτηση ήταν μια ιδέα του σεφ Joshua McFadden ο οποίος στο βιβλίο του Six Seasons: A New Way With Vegetables (2017) είχε μοιραστεί οδηγίες για τη δημιουργία ενός πλατό βουτύρου. Στην εκδοχή της Doiron το (ομολογουμένως όμορφο) πλατό βουτύρου περιλαμβάνει ανθό αλατιού, ξύσμα λεμονιού, κόκκινο κρεμμύδι και βρώσιμα άνθη. Στο τέλος, η Doiron προτείνει το σερβίρισμά του με ζεστές φέτες φρυγανισμένου ψωμιού. Ακολούθησαν εκατομμύρια προβολές. Άλλοι μίσησαν αυτομάτως την ιδέα θεωρώντας την αποκρουστική, ενώ άλλοι την αγάπησαν αμέσως και άρχισαν να φτιάχνουν τα δικά τους βουτυρένια πλατό. Άλλοι πάλι, με τις γιορτές και τα καλέσματα να πλησιάζουν, χαζεύουν τα πλατό βουτύρου με ένα μείγμα ενδιαφέροντος και καχυποψίας.

Όποιος πάντως έχει όρεξη να δοκιμάσει το νέο trend μπορεί να ακολουθήσει μερικές γενικές οδηγίες για καλύτερα αποτελέσματα:

    • Αν επιλέξουμε κάποια ωραία, ρουστίκ, ξύλινη επιφάνεια για το σερβίρισμα καλό θα ήταν να τοποθετήσουμε ένα χαρτί ψησίματος μεταξύ αυτής και του βουτύρου για πιο εύκολο καθάρισμα.
    • Για ευνόητους λόγους δεν βουτάμε απευθείας το ψωμί στο βούτυρο. Δίνουμε μαχαιράκια στους καλεσμένους μας για να αποφύγουμε τα ψίχουλα και το double dipping (δλδ το «βουτάω ψωμί, δαγκώνω ψωμί-επιστρέφω στο κοινό πλατό με δαγκωμένο ψωμί»)
    • Χρησιμοποιούμε βούτυρο που έχει μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
    • Δοκιμάζουμε διαφορετικές ιδέες στο ίδιο πλατό για ποικιλία. Αλμυρά στοιχεία εδώ, γλυκά πιο εκεί κρατούν το ενδιαφέρον.

Και ένα επαγγελματικό tip

Αντί απλά να απλώσουμε το βούτυρο μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, πρώτα το χτυπάμε στο μίξερ για 10 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Έτσι έχουμε πιο εντυπωσιακή εμφάνιση, πιο αεράτη υφή και καλύτερη γεύση.

@justine_snacksI like this one idk I’m in a silly goofy butter mood♬ original sound – speed songs

@thatcheeseplate BUTTER BOARD!! Everyone is saying this is the new charcuterie board but I kindly disagree. Cheese and butter can live in harmony! That being said I love butter and all for this new creation 🧈 @Justine Doiron #butter #butterboard #charcuterie ♬ Hilltop Road – Lake Isabel

@happytummy_702 I hate that I love this idea 😩 #butterboard ib: @Justine Doiron. I did roasted garlic, flaky salt, honey, pepper flakes, dill, chives, & it was AMAZING, damn it #easyrecipe ♬ original sound – athena

@afnanrecipes اليوم جربت ترند الزبدة وكتير طيب 😍 #butterboard #butter #frenchbutter #butterofeurope #momsoftiktok #yummy #satisfyingvideo #learnontiktok #tiktokfood #4u #fyp ♬ Calm Down – Rema & Selena Gomez

Με πληροφορίες από: New York Times και The Guardian

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα vintage σερβίτσια είναι τάση και το ελληνικό Instagram ψαρεύει μαργαριτάριαΤα vintage σερβίτσια είναι τάση και το ελληνικό Instagram ψαρεύει μαργαριτάρια

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών