ΜΑΓΑΖΙΑ

Αποκάλυψη στον Πειραιά

Όποιος γυρίζει, δοκιμάζει και προτείνει...

12.12.2016| Updated: 31.05.2022
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Αποκάλυψη στον Πειραιά

Όποιος γυρίζει, δοκιμάζει και προτείνει…

Στην τελευταία βόλτα μου στον Πειραιώτη Μανδραγόρα, «γνωριστήκαμε» με τρία έξοχα ελληνικά τυριά:

Υπερώριμο κεφαλοτύρι από το Λιδωρίκι Φωκίδος. Από πρόβειο γάλα, μέτρια αλμυρό (παρά το ότι από τη μακρά ωρίμαση είναι πολύ σκληρό και θα περίμενε κανείς να είναι λύσσα), γλυκοφάγωτο, με περίπλοκα αρώματα ξηρών καρπών και αψιά γεύση ψημένου γάλακτος. Μην το θυσιάσετε στα μακαρόνια. Αφήστε το να ιδρώσει και απολαύστε το ως μεζέ δίπλα σε μια ωραία ροζέ ρετσίνα ή μια Σαντορίνη περασμένη από βαρέλι.

Τυροκομείο Κάλλιον, Τ/22660-22.295.


Κεφαλονίτικη γραβιέρα «Η Στάνη». Ενα αλμυρούτσικο τυρί, με τραχιά, ρουστίκ γεύση και ζωηρή μυρωδιά του γάλακτος. Θα περίμενε κανείς να θυμίζει νησιωτική γραβιέρα (π.χ. Κρήτης), όμως μοιάζει πιο πολύ με ηπειρώτικη.

Τυροκομείο των Αφών Πανταζάτου στην Πάστρα Κεφαλονιάς. Τ/26710-81.325.


Κατσικίσια σκυριανή γραβιέρα, μέτρια ώριμη, με υπέροχη γλυκιά, χόρτινη (ναι, χόρτινη) και υπόξινη γεύση, ένα σπάνιο τυρί. Από μικρή οικοτεχνία. Θέλει δίπλα της σταφύλια και σταρένια παξιμάδια (π.χ. του Νικητέα από τη Σπάρτη).

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Παντοπωλεία

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Πειραιάς

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών