ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Baraka: για vegetarian και όχι μόνο

Στέκι καλλιτεχνών και βιβλιόφιλων, αυτό το βιολογικό café - bistro στην πλατεία Ναυαρίνου σερβίρει σαλέπι και καλοφτιαγμένα σάντουιτς.

30.03.2016| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Βαγγελιώ Χρηστίδου
Baraka: για vegetarian και όχι μόνο

Στέκι καλλιτεχνών και βιβλιόφιλων, αυτό το βιολογικό café – bistro στην πλατεία Ναυαρίνου σερβίρει σαλέπι και καλοφτιαγμένα σάντουιτς.

Η θέση: Στην πλατεία Ναυαρίνου στη Θεσσαλονίκη, ακριβώς δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο. Στη θέση του παλιού «Φρουτότυπου», που γαλούχησε γενιές φοιτητών και καλλιτεχνών και μας έμαθε ότι η «κρέμα ομορφιάς» τρώγεται (σ.σ. έτσι έλεγε ένα γλυκό που έφτιαχνε).

Η ατμόσφαιρα: Βιολογικό και vegetarian friendly μπιστρό για βιβλιόφιλους, χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων και συναντήσεων. Ιδανικό για μοναχικές εξόδους, για διάβασμα, αλλά και για επαγγελματικά ραντεβού. Αυτό είναι το καφέ «Baraka». Ατμόσφαιρα παλιάς Θεσσαλονίκης, φωτεινό και περιποιημένο το περιβάλλον. Σε αυτό το θεσσαλονικιώτικο στέκι των διανοούμενων συχνάζουν όλες οι ηλικίες, θα ακούσετε τον Jiad Rahab ζωντανά, θα δείτε χορούς από την Περσία και θα παρακολουθήσετε θεατρικές βραδιές και παρουσιάσεις βιβλίων. Η επιχείρηση λειτουργεί και ως μικρός εκδοτικός οίκος.



Το φαγητό: Στο «Baraka», θα πάτε κυρίως για καφέ – αλλά όχι μόνο. Προσφέρει καφέδες και αφεψήματα από διάφορες χώρες. Τα ατού του; Τα 50 διαφορετικά είδη τσαγιού και ο βιολογικός «καφές» για όσους κάνουν ομοιοπαθητική. Τελευταία φορά που πήγα, με μία ίωση να με ταλαιπωρεί, δοκίμασα το σαλέπι τους, ως γιατρικό. Άλλη αίσθηση και κάτι που δεν συνηθίζουν πολλά μαγαζιά να προσφέρουν. Εδώ θα το βρούμε straight, αλλά και με γεύση μαστίχας και με γάλα, κανέλα και τζίντζερ, στην ομώνυμη του μαγαζιού εκδοχή… Αν πεινάσετε, έχει κρύα σάντουιτς με επιλεγμένα προϊόντα -μοτσαρέλα, λιαστή τομάτα, μανούρι, σολομό, κ.ά.- ζυμαρικά με λαχανικά και σολομό ή τόνο, ως πιάτα ημέρας. Αρκετές σαλάτες με επιλογή προσθήκης ζυμαρικών και γλυκά που μπορεί να μην περιλαμβάνουν πια την κρέμα… ομορφιάς, αλλά πιο κόμφορτ επιλογές όπως σπιτική, πεντανόστιμη μηλόπιτα και πατέ σοκολάτας. Ειδικά κρύα πιάτα, προσφέρονται για την μπίρα και το κρασί. Θα μπορούσαν να είναι περισσότερα και να ταιριάζουν με το κρασάκι ακόμη πιο πολύ.

Ο λογαριασμός: Οι καφέδες κυμαίνονται από 1,50 έως 4,50 ευρώ, το σαλέπι στα 3,80 ευρώ (το απλό). Όλα τα τσάγια είναι στα 3 ευρώ, εκτός από το κλασσικό τσάι Ινδίας (μαύρο με γάλα), που φτάνει τα 3,50 και το κρύο τσάι βουνού, που φτάνει στα 5 ευρώ. Τα σάντουιτς ξεκινούν από 3,50 και φτάνουν στα 6 ευρώ, τα πιάτα ημέρας από 5 – 7,50 ευρώ. Για μπίρα και κρασί έχετε δύο επιλογές, μικρό και μεγάλο πιάτο – από 7 έως 12 ευρώ. Το χρύμα κρασί στα 4,50 ευρώ το ποτήρι, η φιάλη 25 – 30 ευρώ.



Η κάβα: Πλούσια σε μπίρες κάθε κατηγορίας: ξανθές, θολές, μοναστηριακές, ξινές, κ.λπ., κυρίως ξένες, από Stella Artois και Gold Bohemia, μέχρι Duvel, αλλά και κάποιες non-alcohol. Στα κρασιά θα βρούμε βιολογικό χύμα «Παυσίλυπος», σανγκρία και Πόρτο Σάντεμαν και εμφιαλωμένα «Ροδόχρους», Γιαννακοχωρίου, Syrah από το «Κτήμα Άλφα», Λημνιό, Μαλαγουζιά. Κάθε φιάλη συνοδεύεται από δύο κρύα πιάτα. Θέλει λίγη δουλειά η κάβα – άλλωστε η ατμόσφαιρα του μαγαζιού το… σηκώνει το καλό κρασί.

Επιπλέον πληροφορίες: Κάθε πρωί μέχρι τις 11:00, ο καφές είναι στη μισή τιμή.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών