ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Καστρί (Σύρος)

Σπιτικό φαγητό σε προσιτές τιμές σε ένα ήσυχο και δροσερό σοκάκι της Ερμούπολης.

16.08.2011| Updated: 16.02.2024
Καστρί (Σύρος)

Σπιτικό φαγητό σε προσιτές τιμές σε ένα ήσυχο και δροσερό σοκάκι της Ερμούπολης.

Η θέση: Κέντρο απόκεντρο, λίγα μόλις μέτρα από την περατζάδα του παραλιακού δρόμου και σε ίση απόσταση από την κεντρική πλατεία Μιαούλη και το μέγαρο του Δημαρχείου. Λιγοστά τραπεζάκια στον πλακόστρωτο πεζόδρομο και κάμποσα ακόμα στο δροσερό εσωτερικό του μαγαζιού.

Η ατμόσφαιρα: Οικείος χώρος, σπιτικός, με πιστούς πελάτες που έρχονται και επανέρχονται. Το στυλ θυμίζει κλασικό, παλιό ταβερνάκι. Εδώ συχνάζουν φοιτητές, τουρίστες με τα μαγιό τους, εργένηδες, ηλικιωμένοι αλλά και νοικοκυρές που δεν πρόλαβαν να μαγειρέψουν και θέλουν να πάρουν φαγητό σε πακέτο για το σπίτι.

Το φαγητό: Εδώ κι επτά χρόνια το Καστρί έχει αποκτήσει φανατικό κοινό, όχι μόνο τους ντόπιους, αλλά και τους τακτικούς επισκέπτες του νησιού. Το φαγητό είναι όπως θα το έφτιαχνε η μαμά στην κουζίνα του σπιτιού της, μαζί με άλλες… 27 φιλενάδες της. Τόσες είναι οι γυναίκες που απαρτίζουν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Σύρου, που έχει αναλάβει το εστιατόριο. Γεύσεις απλές, αλλά νόστιμες και συνταγές ντόπιες, κυκλαδίτικες ή εν γένει ελληνικές. Κάθε μέρα θα βρεις να φας και κάτι καινούργιο, αφού στο εστιατόριο καταφθάνουν μπόλικα ταψιά. Μπάμιες, ντομάτες γεμιστές, ιμάμ και χάντρες με πράσο είναι μερικά από τα νοστιμότατα λαδερά τους. Ευρεία είναι η γκάμα και στα άλλα μαγειρευτά τους, από παστίτσιο και μυδοπίλαφο, μέχρι μπακαλιάρο πλακί, μοσχαράκι ριγανάτο και σουτζουκάκια. Συνοδεύονται με πατατούλες, ρύζι ή ζυμαρικά, αναλόγως τα γούστα. Κάθε μέρα ετοιμάζουν επίσης κι ένα ανάλατο φαγάκι, από μακαρόνια με κιμά μέχρι κοτόπουλο φούρνου. Κι αν υπάρχει ακόμη χώρος, δοκιμάστε τα γλυκά του κουταλιού και τα γλυκά ταψιού τους.

Ο λογαριασμός: Οι τιμές κυμαίνονται από 3 μέχρι 6 ευρώ ανά μερίδα, για ορεκτικά ή κυρίως πιάτα αντίστοιχα.

Η κάβα: Μην περιμένετε να βρείτε εδώ λίστα κρασιού. Οι επιλογές είναι τρεις: νερό, μπίρα ή αναψυκτικό. Για το τέλος,όμως, ζητήστε να δοκιμάσετε κάποιο από τα λικεράκια που ετοιμάζουν οι προκομμένες κυρίες.

Επιπλέον πληροφορίες: Το εστιατόριο λειτουργεί καθημερινά από νωρίς το πρωί μέχρι να εξαντληθούν τα φαγητά, συνήθως το απογευματάκι. Επιπλέον το Καστρί προσφέρει φαγητό όπου του ζητηθεί βοήθεια. Από τον συνεταιρισμό κυκλοφόρησε και το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο «Συριανές ιστορίες παραμυθένιων γεύσεων», στις σελίδες του οποίου, εκτός από παραδοσιακές ντόπιες συνταγές, διαβάζουμε και σύντομες ιστορίες γύρω από μια αστική συριανή οικογένεια.

Πάρου 13, Ερμούπολη, Σύρος, τηλ.: 22810-83.140.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών