ΜΑΓΑΖΙΑ

Μαύρος χοίρος ή Pata Negra; Αμφότερα «ομιλούν» Ελληνικά

Τριάντα χρόνια κρεοπώλης, ο κ. Ανδρέας μεταλαμπαδεύει εμπειρία και γνώσεις στους τρεις γιους του που ανέλαβαν τον τελευταίο χρόνο το ολοκαίνουργιο και μοντέρνο κρεοπωλείο «Αφοί …

21.03.2017| Updated: 25.06.2021
Μαύρος χοίρος ή Pata Negra;  Αμφότερα «ομιλούν» Ελληνικά

Τριάντα χρόνια κρεοπώλης, ο κ. Ανδρέας μεταλαμπαδεύει εμπειρία και γνώσεις στους τρεις γιους του που ανέλαβαν τον τελευταίο χρόνο το ολοκαίνουργιο και μοντέρνο κρεοπωλείο «Αφοί Αποστολόπουλοι», ακριβώς απέναντι από το παλιό χασάπικο. Τα τρία παιδιά, ο Θανάσης, ο Βασίλης και ο Δημήτρης, νεότατοι (από 21 έως 25 ετών), έχουν παρακολουθήσει σχολή κρεοπωλών, σεμινάρια και το σπουδαιότερο… πρακτική εξάσκηση πλάι στον κύριο Ανδρέα.

«Ο πατέρας μας δέχεται τις αλλαγές και μας στηρίζει», εξηγεί ο Θανάσης δείχνοντας τα ψυγεία ξηρής ωρίμασης (dry aging) κρέατος και εξηγώντας τους λόγους που η γεύση του ωριμασμένου μοσχαριού για 40 μέρες και άνω είναι πιο σύνθετη και πλούσια. «Αρκετοί συνάδελφοι πλέον εφαρμόζουν dry aging, είναι όμως σημαντικό να επιλέγουν το σωστό κομμάτι για να έχει νόημα το σίτεμα. Ένας βασικός παράγοντας είναι να επιλέγεται κρέας με λίπος και όχι στεγνό». Τονίζει τα διατροφικά πλεονεκτήματα του βουβαλίσιου κρέατος που φέρνουν από την Κερκίνη και τη βαθιά γευστική ένταση του ιβηρικού χοίρου (pata negra) ελληνικής εκτροφής από τη φάρμα Kermes στην Ηλεία. Το μοσχαρίσιο κρέας είναι από νεαρές μοσχίδες Καρδίτσας και Τρικάλων, το βιολογικό από το Λιβαδερό στην Κοζάνη. Κοτόπουλα βιολογικά και συμβατικά από τα αγροκτήματα Κρήτης Μανωλετσάκη, από την Πίνδο και την Biogreco (πιο σκληρά από τα υπόλοιπα, αλλά και πολύ νόστιμα), αμνοερίφια γάλακτος προτιμούν της Αμφιλοχίας, των Ιωαννίνων και της Καρύστου, μαύρος χοίρος της Φάρμας Φωτιάδη, κουνέλια και κοκόρια φανατικά από τη ρεθυμνιώτικη Φάρμα Αλεξανδράκη. Δεν λείπουν και τα πολυτελείας: black angus Αμερικής, Αυστραλίας και Ουρουγουάης και Wagyu Kobe. Επίσης, ιδιαίτερες κοπές, όπως τα πολύ δημοφιλή τόμαχοκ, πικάνιες και flank steak. Και κάποιες σπεσιαλιτέ δικής τους παρασκευής με μαρινάδες φτιαγμένες in house – πολύ καλή ταλιάτα με διάφορες μαρινάδες, τορτίγιες με κοτόπουλο, λουκάνικο και ψαρονέφρι καπνισμένα σε ξύλα δρυός, οξιάς και ελιάς. 

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT